Zelfmedelijden

Leestijd: 4 minuten

‘Het leven is lijden’ is een bekende filosofische uitspraak die je niet kunt ontkennen.

Want vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met angst,  teleurstelling, ziekte en sterfte en andere moeilijke momenten en pijnlijke periodes in ons leven, die ons wereldbeeld op z’n kop gooien.

Het is dan gezond om je verdriet en je frustratie eruit gooien, maar als je anderen of jezelf (!) overal de schuld van gaat geven, jezelf een loser of een mislukkeling gaat vinden of jezelf altijd afvraagt waarom deze dingen alleen jou (en nooit een ander) overkomen, dan gaat er iets mis.

We noemen dit slachtofferschap of zelfmedelijden, wat ontzettend destructief is voor jezelf en de mensen in je omgeving.

Het probleem van zelfmedelijden

Zelfmedelijden heeft te maken met een laag zelfbeeld en een (groot) gebrek aan zelfwaardering.

Mensen met veel zelfmedelijden hebben geen respect voor zichzelf, maar vinden zichzelf minder dan anderen en vinden (diep van binnen) dat ze iets vreselijks verdienen, ter compensatie van de dingen die ze hebben gedaan of wat hen ooit is overkomen.

Er is iets in hen dat keer op keer het schadelijke gedrag naar zichzelf en naar anderen toe weer opzoekt, om alle pijn en ellende die ze hebben gevoeld of zelf hebben veroorzaakt te rechtvaardigen.

Mensen met veel zelfmedelijden kiezen ervoor om zichzelf (en/of anderen) te blijven straffen om wat er in hun leven (is) gebeurt en voelen zich op een diep onbewust niveau beter, door zelfdestructief gedrag te vertonen.

Dit geeft ze heel even een moment van verbinding, troost en opluchting, maar het leidt uiteindelijk altijd tot meer schuld, schaamte, zelfafwijzing, zelfhaat, verbittering, eenzaamheid en isolatie.

Waarom mensen ‘graag’ een slachtoffer zijn

Zelfmedelijden lijkt niet behulpzaam, maar er zitten, hoe gek dit ook klinkt, veel voordelen aan die het lastig maken om er vanaf te komen.

Dit zijn de redenen waarom mensen ‘graag’ een slachtoffer willen blijven:

○ Als je in de loop van je leven nooit veel liefde, respect, erkenning of zorg van anderen hebt gekregen, dan kom je erachter dat jouw ellende de aandacht van mensen trekt en kun je eindelijk die erkenning en liefde krijgen waar jij (je hele leven lang) al naar op zoek bent.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan zullen er altijd mensen zijn die je aandacht geven.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan kun je je veilig voelen in je slachtofferrol en hoef je niet te dealen met de situatie en de onzekerheid ervan. Verandering is altijd beangstigend en pijnlijk. Je kunt je dan beter waardeloos en veilig voelen, dan bang en onzeker zijn.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan kun je wachten totdat de wereld je komt ‘redden’, in plaats van dat je je eigen shit op orde brengt.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan moeten anderen voor je zorgen, in plaats van dat je voor jezelf zorgt.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan verwacht niemand iets van je. Je hebt dan geen verantwoordelijkheid en altijd een excuus om iemand die je de schuld kunt geven als het misgaat.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan kun je vergeten dat je ergens in het verleden heel diep gekwetst bent, en dat het uiteindelijk toch goed komt.

○ Als je het slachtoffer blijft, dan kun je doen alsof de wereld een hekel aan je heeft, zodat niemand doorheeft hoeveel hekel je eigenlijk (diep van binnen) aan jezelf hebt.

Meer zelfcompassie

Mensen die veel zelfmedelijden hebben laten hun geluk of hun verdriet voortdurend afhangen van hun omgeving en nemen vaak geen verantwoordelijkheid voor hun eigen emoties en gevoel.

Ze zijn van mening dat zij de enige zijn die tegenslagen hebben, óf dat zij helemaal geen hulp verdienen, waardoor ze zichzelf gaan terugtrekken en isoleren.

Het tegenovergestelde hiervan is: zelfcompassie.

Zelfcompassie betekent dat je jezelf niet schuldig blijft voelen of extreem hard bent voor jezelf. Of dat je jezelf extra bekritiseert en verder naar beneden haalt.

Het betekent dat je open en eerlijk bent tegenover jezelf en je realiseert dat iedereen tegenslagen heeft in het leven en jij niet meer of minder verdient.

Nu hoef je niet voortdurend veren in je reet te steken en jezelf fantastisch te vinden, want niemand zit te wachten op een narcist, maar ga jezelf ook niet verder de grond intrappen, wanneer iets niet goed gaat.

Het is vergelijkbaar met een reactie die je geeft als een goede vriend of vriendin om hulp vraagt. Of de steun die je als ouder aan een kind geeft als hij of zij het moeilijk heeft.

Zelfcompassie zorgt, in tegenstelling tot zelfmedelijden, voor meer zelfrespect, vertrouwen en verbondenheid.

Ontwikkel daarom meer compassie voor jezelf en word je eigen beste vriend: je kunt overal iets van leren en komt er altijd sterker uit!

Liefde voor jezelf

Van jezelf houden is iets waar wij mensen moeite mee hebben.

We (her)kennen allemaal dat stemmetje in ons hoofd dat zegt wat we allemaal mankeren, dat we beter kunnen en (nog) niet mooi of goed genoeg zijn.

Met name mensen die worstelen met een negatief zelfbeeld vinden het vaak moeilijk om van zichzelf te houden. Of ze twijfelen of ze hier überhaupt wel toe in staat zijn.

Dit kan een hele nare vicieuze cirkel worden, want hoe meer je je best gaat doen om van jezelf te houden, hoe meer je de nadruk legt op het feit dat je je niet goed voelt over jezelf.

Van jezelf houden heeft echter niets te maken met gelukkig zijn of je goed voelen. Ook heeft het niets te maken met egoïsme of je beter voelen over jezelf.

Nee. Zelfliefde gaat om zelfrespect en het erkennen van je eigen waarde.

Dat je weet dat ieder mens (dus jij ook!), ongeacht wie ze zijn, gelijkwaardig moet worden behandeld.

Dat ieder mens rechten heeft en respect verdient en dat het daarom een morele verplichting is om zelfliefde en zelfzorg te ontwikkelen.

Ik herhaal het nog maar een keer: “Always love and respect yourself first!” 

Want als we niet van onszelf houden, dan vernietigen we onszelf.
Of we het weten of niet.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die zoeken naar een zinvol leven en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.