De wereld draait (niet) om jou

Leestijd: 4 minuten

Iets waar we in onze samenleving steeds meer last van lijken te hebben is dat we zijn doorgeslagen in ons individualistische denken.

We maken alles persoonlijk en hebben van nature de neiging onszelf (of het groepje waar we graag bij willen horen) heel belangrijk te vinden.

Dit is volgens mij niet alleen het resultaat van deze onzekere tijd en een behoefte aan veiligheid, maar ook van een doorgeslagen zelfhulpgeneratie, de komst van (social) media en de gevoelscultuur waarin wij momenteel leven.

En ook het wegvallen van het geloof en het materialistische denken, heeft ervoor gezorgd dat we in het westen chronisch op onszelf zijn gericht.

Het is natuurlijk prima om jezelf te ontwikkelen en een beetje eigenwaarde kan geen kwaad, maar wanneer je alles op jezelf betrekt (en altijd externe waardering nodig hebt), dan zal dit uiteindelijk altijd tegen je gaan werken.

In de eerste plaats, omdat het doodvermoeiend is om je op deze manier continu met de buitenwereld bezig te houden (en jezelf met anderen te vergelijken), maar ook omdat je er meer afhankelijk en egoïstischer door wordt – en daar word je niet vitaal van.

Het is niet alleen slecht voor onze mentale gezondheid, maar het werkt zelfs verslavend voor ons brein, wanneer we de godganse dag met ons zelf(beeld) bezig zijn.

Ben jij altijd bezig met jezelf?

Het is belangrijk om te weten dat ieder mens een psychologische basisbehoefte heeft om autonoom te zijn en om erkenning van anderen te krijgen.

Maar als je ten koste van alles ergens bij wilt horen of altijd alles op jezelf betrekt, dan is het verstandig om dit wat meer los te laten.

Maak jij je regelmatig druk over je zelfbeeld en wat anderen van je vinden? Wil jij graag altijd alles ‘goed doen’ en bezorgt dit je dagelijks veel stress?

Ben jij voortdurend bezig met presteren en aan het streven naar ‘het perfecte plaatje’ of naar ‘de beste versie van jezelf’?

Dan is het goed om te realiseren dat het meeste waar jij je druk om maakt niet heel veel voorstelt in het grote geheel en dat wij in dit universum helemaal niet zo belangrijk zijn.

Of zoals Johnny B. Truant het omschrijft met de titel van zijn boek: ‘The Universe Doesn’t Give a Flying F#ck About You’.

“The world doesn’t revolve around you.
Your world revolves around you.”

De wereld draait niet om jou

Wij mensen willen graag geloven dat we speciaal zijn en hebben de gewoonte om te denken dat de wereld om ons draait.

Daar is op zich niets mis mee, want dat helpt ons met overleven, maar voor het universum maakt het echt geen hol uit of jij wel of niet leeft.

Het universum heeft geen hekel aan je, maar het houdt ook niet van je en het is er ook niet op gericht om jou gelukkig te maken.

Uiteindelijk zijn we ‘slechts’ een verzameling van (zelfbewuste) atomen in een tijdloos en oneindig grote kosmos, waar in principe geen betekenis achter zit.

Dit lijkt misschien zo, maar wij geven betekenis aan onze wereld, niet andersom.

De wereld geeft geen reet om ons en heeft geen uitgesproken mening of oordeel over hoe we eruit zien, wat we bezitten, hoe we ons voelen en wat we hier doen.

Echt niet.

Nu besef ik me heel goed, dat dit nogal onverschillig kan klinken en behoorlijk nihilistisch kan overkomen, maar zo is het absoluut niet bedoeld.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat deze gedachte je juist kan helpen om je (negatieve) zelfbeeld los te laten en alle problemen waarmee je worstelt te relativeren.*

Geloof me, dit kan een heel bevrijdende gedachte zijn, die je veel stress kan besparen.

Zeker wanneer je over alles twijfelt en jezelf voortdurend in de weg zit.

Onthoudt dit:

“Hoe serieuzer we onszelf nemen, hoe moeizamer het leven wordt.”

Het doel van het leven is leven

Hoe meer ik de humor van mijn eigen ‘gestoorde’ gedrag inzie en alles wat er op deze aardbol gebeurt kan relativeren, hoe flexibeler ik word in mijn denken en hoe lichter mijn leven uiteindelijk wordt.

De gedachte dat de wereld niet om mij draait, helpt mij om zelden iets persoonlijk te maken en (de gedachten over) mijzelf (nog) minder serieus te nemen.

Dit betekent niet dat ik mijn leven niet waardevol of zinloos vind, maar dat ik zélf kan bepalen wat mijn leven hier betekent, wat ik wil creëren en hoe ik in het leven sta.

“Het leven heeft geen richting of doel:
het doel van het leven is leven.”

Laat je leven niet beheersen door verwachtingen, maar laat je verwonderen en laat je leiden door het leven, want daar wordt het leven veel lichter van.

Volg je nieuwsgierigheid en focus veel minder op externe zaken.

Dan hoef je je niet meer druk maken over ‘dat je iets moet presteren’ of ‘wat je allemaal, wel of niet, moet doen’, maar stel je jezelf de vraag:

“Wat wil ik leren en wat wil het leven van mij?!”


* Het probleem van mensen die heel veel negatieve stress (schaarste en trauma) ervaren is echter, dat ze aan het overleven zijn en daardoor in een stresstunnel terecht komen. Dit zorgt voor een verhoogde focus op hun ‘zelf’ en een overactief ego (=overleefstand), waardoor ze hun relativeringsvermogen kwijtraken en de verbinding met anderen en met hun ‘ware zelf’ en het grotere geheel verliezen. Heb jij het idee dat jij ook aan het overleven bent en zoek je hulp? Laat het me weten!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die een bewust leven willen leiden en meer standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.