De wereld draait (niet) om jou

Leestijd: 3 minuten

Iets waar we in onze samenleving steeds meer last van lijken te hebben is dat we zijn doorgeslagen in ons individualistische denken en steeds meer polariseren.

We maken alles persoonlijk en hebben van nature de neiging onszelf of het groepje waar we graag bij willen horen heel belangrijk te vinden.

Dit is volgens mij niet alleen het resultaat van deze onzekere tijd en een behoefte aan veiligheid, maar ook van een doorgeslagen zelfhulpgeneratie en de gevoelscultuur waarin wij momenteel leven.

Veel mensen zijn hierdoor zo chronisch op zichzelf gericht, dat ze als een stel kinderen om aandacht vragen en alleen maar bezig zijn met hun eigen emoties en gevoel.

Nu is het wel belangrijk (lees: essentieel) om een beetje narcisme (of bedoel ik zelfrespect?) te hebben en ontzettend waardevol om jezelf te ontwikkelen, maar wanneer je alleen maar met jezelf bezig bent (en altijd externe waardering nodig hebt), dan zal dit uiteindelijk tegen je gaan werken.

In de eerste plaats, omdat het doodvermoeiend is om je op deze manier continu met de buitenwereld bezig te houden (en jezelf met anderen te vergelijken), maar ook omdat je er meer afhankelijk, narcistisch en egoïstischer door wordt – en daar word je echt niet vitaal van.

Ben jij altijd bezig met jezelf?

Het is belangrijk om te weten dat ieder mens een psychologische basisbehoefte heeft om autonoom te zijn en om erkenning van anderen te krijgen.

Maar als je ten koste van alles ergens bij wilt horen of altijd alles op jezelf betrekt, dan is het verstandig om dit wat meer los te laten.

“The world doesn’t revolve around you.
Your world revolves around you.”

Maak jij je regelmatig druk over je zelfbeeld en wat een ander van je vindt?

Of ben jij voortdurend aan het streven naar ‘het perfecte plaatje’ of ‘de beste versie van jezelf’ en bezorgt dit je dagelijks veel stress?

Dan is het goed om te realiseren dat het meeste waar jij je druk om maakt niet veel voorstelt in het grote geheel en dat wij in dit universum helemaal niet zo belangrijk zijn.

Of zoals Johnny B. Truant het omschrijft met de titel van zijn boek: ‘The Universe Doesn’t Give a Flying F#ck About You’.

De wereld draait niet om jou

Wij mensen willen heel graag speciaal zijn en hebben de gewoonte om te denken dat de wereld om ons draait.

Daar is op zich niets mis mee, want dat helpt ons met overleven, maar voor het universum maakt het geen hol uit of je wel of niet leeft.

Het universum heeft geen hekel aan je, maar het houdt ook niet van je en het is er ook niet op gericht om jou gelukkig te maken.

Uiteindelijk zijn we slechts een verzameling van atomen in een tijdloos en oneindig grote kosmos, waar totaal geen betekenis achter zit.

Het lijkt misschien zo, maar wij geven betekenis aan de wereld, niet andersom.

De wereld geeft echt geen reet om ons en heeft geen oordeel of een uitgesproken mening over hoe we eruit zien, wat we bezitten, hoe we ons voelen en wat we hier doen.

Echt niet.

Nu besef ik me heel goed dat dit ontzettend onverschillig kan klinken en behoorlijk nihilistisch kan overkomen, maar zo is het absoluut niet bedoeld.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat deze gedachte je juist kan helpen om je (negatieve) zelfbeeld los te laten en de problemen waarmee je worstelt meer te relativeren.*

Geloof me, dit kan een heel bevrijdende gedachte zijn die je veel negatieve stress kan besparen.

Zeker wanneer je nergens voor durft te kiezen, over alles twijfelt en jezelf voortdurend in de weg zit.

Onthoudt dit:

“Hoe serieuzer jij jezelf gaat nemen, hoe moeizamer het leven wordt.”

Het doel van het leven is leven

Hoe meer ik de humor van mijn eigen ‘gestoorde’ gedrag inzie en alles wat er op deze aardbol gebeurt kan relativeren, hoe flexibeler ik word in mijn denken en hoe lichter mijn leven uiteindelijk wordt.

De gedachte dat de wereld niet om mij draait, helpt mij om zelden iets persoonlijk te maken en (de gedachten over) mijzelf (nog) minder serieus te nemen.

Dit betekent niet dat ik mijn leven niet waardevol of zinloos vind, maar dat ik zélf kan bepalen wat mijn leven hier betekent, wat ik wil creëren en hoe ik in het leven sta.

“Het leven heeft geen richting of doel:
Het doel van het leven is leven.”

Laat je leven niet leiden door anderen, maar laat je leiden door het leven.

Dan hoef je je niet meer druk maken over ‘wat je moet presteren’ of ‘wat je moet doen met je leven’ of wat in hemelsnaam ‘je passie is’, maar stel je de vraag:

“Wat wil ik hier bijdragen en wat wil het leven nu van mij?!”


* Het probleem van mensen die heel veel negatieve stress (schaarste en trauma) ervaren is echter, dat ze aan het overleven zijn en daardoor in een stresstunnel terecht komen. Dit zorgt voor een verhoogde focus op hun ‘zelf’ en een overactief ego (=overleefstand), waardoor ze hun relativeringsvermogen kwijtraken en de verbinding met anderen en met hun ‘ware zelf’ en het grotere geheel verliezen. Heb jij het idee dat jij ook aan het overleven bent en zoek je hulp? Neem dan contact met mij op!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!



Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.