Vertrouw het leven

Leestijd: 5 minuten

Er zijn twee gedachtes die de basis vormen voor veel ellende in je leven:

1) geloven dat je ergens recht op hebt, en 2) denken dat je een slachtoffer bent.

• Dat je denkt dat alles en iedereen tegen je is.

• Dat je denkt dat je het recht hebt om te klagen.

• Dat je denkt dat je het zwaarder hebt dan anderen.

• Dat je denkt dat anderen voor je moeten zorgen.

• Dat je denkt dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw emoties.

• Dat je denkt dat mensen zich moeten aanpassen, zodat jij je niet gekwetst voelt.

• Dat je denkt dat je het recht hebt op (zelf)medelijden, omdat jou ooit iets naars is overkomen.

• Dat je denkt dat je moet vasthouden aan de ellende uit je verleden.

• Dat je denkt dat je het recht hebt om anderen en/of jezelf respectloos te behandelen.

• Dat je denkt dat anderen je moeten redden, of dat jij anderen moet redden, in plaats van dat jij je eigen shit op orde brengt.

Niemand komt je redden

Oké, dit is de keiharde waarheid: “De wereld is jou niets verplicht.”

Het is ontzettend verleidelijk om ons lot aan anderen over te laten en om onze omgeving ergens de schuld van te geven en dingen buiten onszelf te plaatsen, maar we zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven en hoe we in het leven staan.

We hebben weliswaar geen invloed over wat er allemaal in ons leven gebeurt en we zullen ook zeker in situaties terechtkomen waarin we niet ‘de schuldige’ zijn, maar het is wel aan ons om daar zelf onze verantwoordelijkheid voor te nemen, wat er ook gebeurt.

Wanneer je ergens vastloopt in je leven, dan heb jij zelf de veerkracht en de vaardigheden nodig om daarmee te kunnen dealen. En dat werk kan niemand anders voor je doen.

Ga dus niet zitten hopen dat de wereld je komt redden of geloven dat de wereld tegen je is, want dit maakt je machteloos en je legt daarmee alle kracht buiten jezelf.

Dit is gewoon de realiteit. Niemand gaat je gelukkig maken en niemand kan jou redden of uit een dal halen. En hoe meer je dit gaat beseffen, hoe sterker je wordt.

Ja, het is wel belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die je kunnen steunen en waar je tegenaan kunt leunen, maar ze kunnen jouw lasten nooit voor je dragen – en zelfs al zouden ze dit willen:

“Hoe word jij daar weerbaar door? Of wijzer van?”

Het idee dat het leven je moet belonen voor je bestaan is sowieso een sprookje waar je niet in moet willen geloven, want als je vanuit die veronderstelling gaat leven, dan ben je voortdurend ontevreden, teleurgesteld en geïrriteerd.

Denken dat je een slachtoffer bent van je omstandigheden is vreselijk verlammend en je kunt de buitenwereld (of het universum) niet verantwoordelijk blijven houden voor jouw eigen emotionele trauma’s en jouw eigen waardeloze gevoel.

Ja, het leven kan hard en oneerlijk zijn, maar er is nergens een kosmisch contract, waarin staat wat jij wel of niet verdient en waar jij allemaal recht op hebt. Dat idee bestaat alleen maar in je hoofd.

“Je hebt recht op het leven zelf. Niets meer. Niets minder.”

Maar als jij het wel fijn en veilig vindt om in een slachtofferrol te kruipen en wilt vasthouden aan je aangeleerde hulpeloosheid, dan hou ik je tegen hoor. Ga er dan gerust mee door.

Durf jij het leven aan?

Laat ik even benadrukken, dat ik echt wel weet dat het leven ons alle kanten op slingert en, geloof me, ik heb zelf ook best wel wat ellende meegemaakt.

Het leven daagt ons aan alle kanten uit. Vroeg of laat worden we allemaal getest en zal het leven lastig, pijnlijk en emotioneel zijn.

Maar de vraag die ik je wil stellen is:Hoe ga jij het leven aan?”

Kom je zelf in beweging of blijf je wijzen naar anderen, omdat je zelf niet durft op te staan?

Er zijn mensen die hier heel veel moeite mee hebben en niet (meer) kunnen, maar zeg eens heel eerlijk: “Geldt dit ook voor jou?”

Hoe weerbaar ben jij eigenlijk?Hoe vaar jij op de rivier van het leven en hoe sterk is jouw boot?

Durf jij de stormen van het leven aan te gaan of gooi jij je handen in de lucht en spring je overboord?

‘Je hebt dit leven mogen ontvangen. Wat je ermee doet dat is aan jou.

Meer vertrouwen in jezelf is meer vertrouwen op het leven

Een beter leven krijg je door jezelf beter te begrijpen en beter te worden in de dingen die je doet. Maar dit komt je niet zomaar aanwaaien.

Nu geloof ik ook niet in de boodschap, dat je alles kan bereiken, als je er maar je best voor doet of dat ‘succes’ een keuze is, want hoe het leven zich zal ontvouwen hangt af van miljarden factoren en toevalligheden.

En het leven laat zich niet forceren. Het leven is onberekenbaar en onvoorspelbaar en ook onze ‘vrije wil’ is veel beperkter dan je denkt.

Dit zal je moeten accepteren. We zullen nooit weten wat ons te wachten staat, maar om van jezelf een slachtoffer te maken en in de veronderstelling te zijn dat je nergens invloed op hebt, dat is ook niet waar.

Je leven baseren op sterke verwachtingen (van jezelf en van anderen) is de basis voor slachtoffergedachten en voortdurende teleurstellingen. En zo’n leven wil je echt niet.

Omring jezelf met mensen die het beste met je voor hebben en die je kunnen helpen, maar laat anderen het pad niet voor je schoon schuiven, want hoe verleidelijk en gemakkelijk het ook is, je hebt er uiteindelijk niets aan.

Ik wil hiermee niet zeggen, dat je er alleen voor staat of dat je nooit iets van anderen aanneemt, maar laat de buitenwereld niet bepalen welke weg je inslaat.

Laat je inspireren, maar volg je eigen hart en ontwikkel je eigen intuïtie. En focus altijd op je eigen leerproces.

Je bent veel sterker en kunt veel meer dan je denkt. Dus besluit om vanaf nu je verantwoordelijkheid te nemen en het slachtofferschap, met alle hopeloze overtuigingen die daarbij horen, achter je te laten.

Doe geen aannames meer over wat er allemaal komen gaat en over wat anderen over je denken. Daar wordt je dagen direct beter van.

“Wees moedig en doe je plicht”, zullen de stoïcijnen zeggen en ik zeg: “Vertrouw op het leven, dat in je zit, en schijn je eigen licht!”


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.