Vertrouw het leven

Leestijd: 5 minuten

Er is een bron die de basis vormt voor heel veel ellende in je leven: geloven dat je ergens recht op hebt en denken dat je een slachtoffer bent.

○ Dat je denkt dat je het recht hebt om te klagen.

○ Dat je denkt dat alles en iedereen tegen je is.

○ Dat je denkt dat anderen voor je moeten zorgen.

○ Dat je denkt dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw emoties.

○ Dat je denkt dat mensen zich moeten aanpassen, zodat jij je niet gekwetst voelt.

○ Dat je denkt dat je het zwaarder hebt dan anderen.

○ Dat je denkt dat je het recht hebt op (zelf)medelijden, omdat jou ooit iets naars is overkomen.

○ Dat je denkt dat je moet vasthouden aan de ellende uit je verleden.

○ Dat je denkt dat je het recht hebt om anderen en jezelf respectloos te behandelen.

○ Dat je denkt dat anderen je moeten redden (of dat jij anderen moet redden), in plaats van dat jij je eigen shit op orde brengt.

Niemand komt je redden

Oké, dit is de keiharde waarheid: “De wereld is jou niets verplicht.”

Het is verleidelijk om je lot aan anderen over te laten en gemakkelijk om anderen de schuld te geven, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en hoe je ermee omgaat, wat er ook gebeurt.

We hebben weliswaar geen invloed over wat er ons leven gebeurt en gaan zeker in situaties terechtkomen waarin we niet ‘de schuldige’ zijn, maar het is vervolgens wel aan ons om daar zelf onze verantwoordelijkheid voor te nemen.

Dit is gewoon de realiteit. Niemand gaat je gelukkig maken en niemand kan jou redden of uit een dal halen en hoe meer je dit gaat beseffen, hoe sterker je wordt.

Wanneer je ergens vastloopt in je leven, dan heb jij zelf de kracht en de vaardigheden nodig om daarmee te kunnen dealen. Dat gaat niemand anders voor je doen.

Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je kunnen steunen en waar je tegenaan kunt leunen, maar ze kunnen jouw lasten nooit voor je dragen – en zelfs al zouden ze dit kunnen: “Hoe word jij daar weerbaar door of wijzer van?”

Ga niet denken dat het leven tegen je is of hopen dat de wereld je wel komt redden en dat je ergens recht op hebt, want dit maakt je machteloos en je legt daarmee alle controle buiten jezelf.

Het idee dat het leven je moet belonen voor je bestaan is sowieso een sprookje waar je niet in moet willen geloven, want als je vanuit die veronderstelling gaat leven, dan ben je voortdurend teleurgesteld, geïrriteerd en ontevreden.

Denken dat jij een slachtoffer bent van je omstandigheden is vreselijk verlammend en je kunt de wereld of het universum niet verantwoordelijk (blijven) houden voor jouw waardeloze gevoel.

Ja, het leven is hard en kan zelfs een hel zijn, maar er is nergens een kosmisch contract, waarin staat wat jij wel of niet verdient en waar jij allemaal recht op hebt. Dat idee bestaat alleen maar in je hoofd.

“Je hebt recht op het leven zelf. Niets meer en niets minder.”

Dit mag je overigens helemaal zelf weten hoor, dus als jij er behoefte aan hebt om in je slachtofferrol te blijven zitten en vindt dat je leven er beter van wordt en dat het je sterker maakt, ga er dan gerust mee door.

Durf jij het leven aan?

Laat ik even benadrukken, dat ik echt wel weet dat het leven ons alle kanten op slingert en, geloof me, ik heb ook best wel wat nare shit gezien en ellende meegemaakt.

Het leven daagt ons aan alle kanten uit. Vroeg of laat worden we allemaal getest en zal het leven lastig, pijnlijk en emotioneel zijn, maar de vraag die ik wil stellen is:Hoe ga jij het leven aan?”

Kom je in actie of blijf je het slachtoffer spelen en wijzen naar anderen, omdat je zelf niet durft op te staan?

Er zijn mensen die hier heel veel moeite mee hebben en die dit niet kunnen en veel meer afhankelijk (willen) zijn van anderen. Maar zeg eens heel eerlijk: “Geldt dit ook voor jou?”

Hoe weerbaar ben jij eigenlijk?Hoe sterk is jouw boot en hoe vaar jij op de rivier van het leven?

Durf jij het leven aan of gooi je machteloos je handen in de lucht en spring je overboord?

“Je hebt het geschenk van het leven mogen ontvangen: wat je ermee doet dat is aan jou.”

Vertrouwen in het leven is vertrouwen in jezelf.

Een beter leven krijg je door jezelf beter te begrijpen en beter te worden in de dingen die je doet. Maar dit komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien.

Nu geloof ik ook niet in de boodschap, dat je alles kan bereiken, als je er maar je best voor doet of dat ‘succes een keuze is’, want hoe het leven zich zal ontvouwen hangt af van miljarden factoren.

Er zijn wel een aantal natuurlijke wetten en universele principes, maar het leven geeft ons geen garanties en is ontzettend onvoorspelbaar.

We zullen nooit weten wat ons te wachten staat, maar om van jezelf een slachtoffer te maken, door het tegenovergestelde te denken of in de veronderstelling te zijn dat je nergens invloed op hebt, dat is ook absoluut niet waar.

Je leven baseren op sterke verwachtingen, van jezelf en van anderen, is de basis voor een bestaan met slachtoffergedachten en voortdurende teleurstellingen. En zo’n leven wil je echt niet.

Het betekent niet dat je er alleen voor staat of dat je je niets meer van anderen aantrekt, maar laat de buitenwereld niet bepalen welke weg je inslaat.

Laat anderen het pad niet voor je schoon schuiven, want daar word je alleen maar zwakker en afhankelijk van en hoe verleidelijk en gemakkelijk het ook is, je hebt er uiteindelijk niets aan.

Omring jezelf met mensen die het beste met je voor hebben en die je kunnen helpen, maar onthoudt altijd dat het jouw verantwoordelijkheid en jouw persoonlijke leerproces is.

Je bent veel sterker en kunt veel meer dan je denkt, dus besluit om vanaf nu je verantwoordelijkheid te nemen en het slachtofferschap, met alle hopeloze overtuigingen die daarbij horen, achter je te laten.

Doe geen aannames meer over wat anderen denken of over wat er komen gaat.” Daar wordt je leven direct beter van.

“Wees moedig en doe je plicht”, zullen de stoïcijnen zeggen en ik zeg daarbij: “Vertrouw op het leven (dat in je zit) en schijn je eigen licht!”


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en zinvol willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.