Vertrouw het leven

Leestijd: 4 minuten

Er is een bron die de basis vormt voor heel veel ellende in je leven: geloven dat je ergens recht op hebt en denken dat je een slachtoffer bent.

○ Dat je denkt dat je het recht hebt om te klagen.

○ Dat je denkt dat alles en iedereen tegen je is.

○ Dat je denkt dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw emoties.

○ Dat je denkt dat mensen zich moeten aanpassen, zodat jij je niet gekwetst voelt.

○ Dat je denkt dat je het zwaarder hebt dan anderen.

○ Dat je denkt dat je het recht hebt op medelijden, omdat jou ooit iets naars is overkomen.

○ Dat je denkt dat je moet vasthouden aan de ellende uit je verleden.

○ Dat je denkt dat je het recht hebt om anderen en jezelf respectloos te behandelen.

○ Dat je denkt dat de wereld je moet redden, in plaats van dat jij je eigen shit op orde brengt.

Niemand komt je redden

Oké, dit is de keiharde waarheid: “De wereld is jou niets verplicht.”

Het is verleidelijk en gemakkelijk om anderen de schuld te geven en je lot aan anderen over te laten (wat veel mensen doen), maar uiteindelijk kan alleen jij besluiten, wat jij hier wil bijdragen en hoe jij in het leven staat.

Je hebt zelf de keuze om een slachtoffer te blijven of om ermee om te (leren) gaan, wat er ook gebeurt.

Je hebt weliswaar geen invloed over wat er in je leven gaat gebeuren en je gaat zeker in situaties terecht komen waarin jij niet ‘de schuldige’ bent, maar het is wel aan jou om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor je omstandigheden (en voor je emoties).

Dit is gewoon de realiteit. Niemand gaat je gelukkig maken en niemand kan jou redden of uit een dal halen – en hoe meer je dit gaat beseffen, hoe sterker je wordt.

Wanneer je vastloopt in je leven, dan heb jij zelf de kracht en de vaardigheden nodig om daarmee te kunnen dealen. Dat gaat niemand anders voor je doen.

Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben, waar je tegenaan kunt leunen en die je kunnen steunen, maar ze kunnen jouw lasten nooit voor je dragen – en zelfs al zouden ze dit kunnen: “Wat ga jij daarvan leren en hoe word jij daar ooit beter van?”

Ga niet zitten hopen dat de wereld je komt redden of denken dat het leven tegen je is of dat je ergens recht op hebt, want dit maakt je machteloos en daarmee leg je alle controle buiten jezelf.

Het idee dat het leven je moet belonen voor je bestaan, is sowieso een sprookje waar je niet in moet willen geloven, want als je vanuit die veronderstelling gaat leven, dan ben je voortdurend teleurgesteld, geïrriteerd en ontevreden.

Denken dat jij een slachtoffer bent van je omstandigheden is vreselijk verlammend en je kunt de wereld of het universum niet verantwoordelijk (blijven) houden voor je eigen ellende en je eigen (waardeloze) gevoel.

Ja, het leven is hard en kan zelfs een hel zijn, maar er is nergens een kosmisch contract, waarin staat wat jij wel of niet verdient en waar jij allemaal recht op hebt. Dat idee bestaat alleen maar in je hoofd.

“Je hebt recht op het leven zelf. Niets meer en niets minder.”

Dit mag je natuurlijk allemaal lekker zelf weten, dus als jij er behoefte aan hebt om in je slachtofferrol te blijven zitten en vindt dat je leven er beter van wordt, ga er dan gerust mee door.

Durf jij het leven aan?

Laat ik even benadrukken, dat ik echt wel weet dat het leven ons alle kanten op slingert en, geloof me, ik heb ook best wel wat nare shit gezien en ellende meegemaakt.

Het leven daagt ons aan alle kanten uit. Vroeg of laat worden we allemaal getest en zal het leven lastig, pijnlijk en emotioneel zijn, maar de vraag die ik wil stellen is: “Hoe ga jij het leven aan?”

Kom je in actie of blijf je het slachtoffer spelen en wijzen naar anderen, omdat je zelf niet durft op te staan?

Er zijn absoluut mensen die hier heel veel moeite mee hebben of dit niet kunnen en veel meer afhankelijk (willen) zijn van anderen, maar zeg eens heel eerlijk: geldt dit ook voor jou?

Hoe weerbaar ben jij eigenlijk? Hoe sterk is jouw boot en hoe vaar jij op de rivier van het leven? Durf jij het leven aan of gooi je machteloos je handen in de lucht en spring je overboord?

“Je hebt het geschenk van het leven mogen ontvangen:
wat je ermee doet dat is aan jou.”

Vertrouwen in het leven is vertrouwen in jezelf.

Een beter leven krijg je door het leven beter te begrijpen en beter te worden in de dingen die je doet, maar dat komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Nu geloof ik ook niet in de boodschap, dat je alles kan bereiken, als je er maar je best voor doet en dat ‘succes een keuze is’, want hoe het leven zich zal ontvouwen hangt af van miljarden factoren en zit met toeval aan elkaar.

Ga alsjeblieft niet geloven in ‘het maakbare leven’, want het leven zelf heeft geen richting en geeft ons geen garanties. We weten nooit wat ons te wachten staat, maar om van jezelf een slachtoffer te maken, door het tegenovergestelde te denken of alles van je af te schuiven, in de veronderstelling dat je nergens invloed op hebt, is ook absoluut niet waar.

Het betekent ook niet dat je er alleen voor staat en dat je je niets meer van anderen moet aantrekken, maar laat anderen niet bepalen welke weg je in moet slaan.

Laat anderen het pad niet voor je schoonschuiven, want daar word je juist steeds zwakker en afhankelijker van en hoe gemakkelijk dit ook is, je hebt er uiteindelijk niets aan.

Omring jezelf met mensen die het beste met je voor hebben en die je kunnen helpen, maar onthoud altijd: het is jouw verantwoordelijkheid en jouw persoonlijke leerproces.

Ze zeggen wel eens ‘hoop doet leven’, maar ik zeg vertrouw op het leven (dat in je zit) en doe geen aannames over wat anderen denken of over wat er komen gaat. Daar wordt je leven direct beter van.

Je leven baseren op sterke verwachtingen (van buitenaf) is de basis voor een bestaan met voortdurende slachtoffergedachten en teleurstellingen – en zo’n leven wil je echt niet.

Je bent veel sterker en kunt veel meer dan je denkt, dus neem het besluit om je verantwoordelijkheid te nemen en het slachtofferschap achter je te laten. “Wees moedig en doe je plicht.”, zullen de stoïcijnen zeggen en ik zeg:

“Heb vertrouwen en durf te leven, dan heb je geen hoop nodig en schijn je jouw eigen licht.”


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust leven willen leiden en meer standvastig willen zijn.


Meer jezelf zijn?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Doe de gratis intake en plan direct een gesprek.