Leven is loslaten

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je ergens vastloopt in je leven, dan betekent dit per definitie dat je huidige waarden niet meer voor je werken. 

Je zal hier dus afscheid van moeten nemen en moeten besluiten dat iets anders vanaf nu belangrijker voor je is.

Maar dit is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het betekent namelijk dat je (een deel van) je oude identiteit moet loslaten en dit is een (rouw) proces dat altijd gepaard gaat met (pijnlijke) emoties.

De reden dat het zo lastig voor ons is om te veranderen, zit in het feit dat wij onszelf overal mee identificeren en alles persoonlijk maken.

We identificeren ons met de gedachten die we over onszelf hebben en met de keuzes die we maken en dit heeft een hele grote invloed op hoe we ons voelen en hoe we over onszelf denken:

Ik ben mijn gevoel.
Ik ben mijn gedachten.
Ik ben mijn emotie.
Ik ben mijn lichaam.
Ik ben mijn relatie.
Ik ben mijn verleden.
Ik ben mijn baan.
etc.

En dit gaat je vroeg of laat een hoop gezeik opleveren…..

Onze behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid, zorgt ervoor dat we vasthouden aan wat we weten en gewoontes in stand houden, die niet het beste of zelfs schadelijk voor ons zijn.

De enige manier om dit te veranderen is door alle aannames die we over onszelf hebben te bevragen en meer te leven vanuit verwondering en nieuwsgierigheid.

Hier zijn drie dingen om op te reflecteren: 1) Je hebt geen leven, maar bent het leven 2)vVerandering is een gegeven en 3) Je hebt geen vaste persoonlijkheid.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.