Het leven is simpel

Leestijd: 2 minuten

Het leven is simpel. Echt.

Het kan soms onprettig, ongemakkelijk, uitdagend en zelfs extreem pijnlijk zijn, maar er zijn een aantal simpele spelregels die je moet leren toepassen om een bewust en standvastig leven te leiden:

1. Zelfkennis (= wijsheid)
2. Zelfbeheersing (= weerbaarheid)

Dit zijn twee universele spelregels en wie deze regels niet naleeft, gaat een heleboel nare shit op z’n bord krijgen.

Want bij een gebrek aan zelfkennis en zelfbeheersing, in een snelle wereld vol verleiding en afleiding, wordt verveling, verdoving en verslaving een veelvoorkomend geval…

Zelfkennis

Zelfkennis is een voorwaarde voor een vitaal leven, want als je jezelf niet goed kent, hoe ga je dan ooit krijgen wat je wilt?

Het klinkt heerlijk om boeddhistisch om ‘in het nu’ te leven, maar als je werkelijk geen idee hebt wie je écht bent en hoe je in het leven wilt staan, dan word je afhankelijk van anderen en waai je met alle winden mee.

Als je geen helder idee hebt voor je leven en niet weet wat je verlangens en je valkuilen zijn, dan ben je een slaaf van je onbewuste en impulsieve drijfveren.

Dus hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Dit is essentieel om te weten, want zonder zelfkennis word je een slaaf van je omgeving – en daar wordt je leven beslist niet beter van.

Zelfbeheersing

In het leven draait het om zelfbeheersing en skills, want als je wel weet wat je wilt, maar totaal geen vaardigheden hebt, dan ben je nog steeds een hulpeloos (en hopeloos) geval.

Wie weet wat zijn valkuilen zijn, maar zichzelf niet kan beheersen, die valt voortdurend voor verleidingen en externe waardering van anderen – en dan wordt het leven een pijnlijk verhaal.

Maar zelfs als je wel voldoende vaardigheden hebt en jezelf goed kan beheersen, dan gaat het leven er nog steeds niet beter van worden, als je jezelf niet goed kent.

Zelfbeheersing zonder zelfkennis is zinloos, want hoe kun je voldoening uit je leven halen, als je helemaal niet weet wat je waarden zijn en waar je het eigenlijk voor doet?

Leef het goede leven

Meer zelfkennis en zelfbeheersing leiden tot het goede leven:

Onderzoek wie je bent en wat je waarden zijn en oefen dit dagelijks om jezelf te verbeteren.

Deze regels zijn simpel, maar laat ik nog even benadrukken dat dit zeker niet eenvoudig zal zijn.

Het betekent dat je keuzes moet maken, ongemakkelijke gesprekken moet voeren, knopen moet doorhakken en moeten leren omgaan met angst, verdriet, pijn, onzekerheid en tegenslagen.

Dit hoort bij een bewust en standvastig leven. Het is de weg van de weerstand – en daar is verantwoordelijkheid, vertrouwen en moed voor nodig.

Als je doet wat je altijd deed, dan zal er nooit iets in je leven gaan veranderen. Dus wat ga jij anders doen?

Blijf jij afhankelijk van de buitenwereld of ga je vanaf nu van binnen naar buiten leven? Wil jij meer verbinding en voldoening in je leven?

Dan zal je hieraan moeten werken en er moeite voor moeten doen, maar alle dingen waar we écht moeite voor willen doen, die maken het leven meer dan de moeite waard!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust en beter leven willen leiden en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief!