Het leven is simpel

Leestijd: 2 minuten

Het leven is simpel. Echt.

Het kan soms onprettig, ongemakkelijk, uitdagend en zelfs extreem pijnlijk zijn, maar er zijn een aantal simpele spelregels die je moet leren toepassen om een bewust en beter leven te leiden:

1. Zelfkennis (= wijsheid)
2. Zelfbeheersing (= weerbaarheid)

Dit zijn twee universele principes en wie ze niet naleeft, gaat een hoop narigheid veroorzaken en ellende op z’n bord krijgen.

Want bij een gebrek aan zelfkennis en zelfbeheersing wordt verveling, verdoving en verslaving een veelvoorkomend geval.

Zelfkennis

Zelfkennis is een voorwaarde voor een vitaal leven, want als je jezelf niet goed kent en werkelijk geen idee hebt hoe je in het leven wil staan, dan word je geleefd en waai je met alle winden mee.

Als je geen helder idee hebt over wie je wilt zijn, dan word je afhankelijk van je omgeving en ben je niet de leider van je eigen leven.

En als je niet weet wat je verlangens en je valkuilen zijn, dan ben je een slaaf van je onbewuste en impulsieve drijfveren.

Hoe goed ken jij jezelf?

Dit is essentieel om te weten, want zonder zelfkennis word je een slaaf van je omgeving – en daar wordt je leven beslist niet beter van.

Zelfbeheersing

Het leven draait ook om zelfbeheersing, want als je weet wat je wilt, maar geen discipline hebt, dan ben je nog steeds een hulpeloos (en hopeloos) geval.

Wie weet wat zijn valkuilen zijn, maar zichzelf niet kan beheersen, die valt voortdurend voor verleidingen en wanneer je jezelf wel goed kan beheersen, dan gaat het leven er nog steeds niet beter van worden, als je jezelf niet goed kent.

Het één kan niet zonder het ander, want hoe kun je voldoening uit je leven halen, als je leeft voor de waardering van anderen of niet goed waarvoor je iets doet?

Zonder zelfkennis is zelfbeheersing volkomen zinloos en wordt het leven alsnog een pijnlijk verhaal.

Leef het goede leven

Wijsheid en weerbaarheid leiden tot meer zingeving het goede leven. Weet wie je bent en wat je waarden zijn en beoefen dit dagelijks.

Deze regels zijn simpel, maar laat ik even benadrukken dat dit niet eenvoudig is.

Het betekent namelijk dat je keuzes moet maken, knopen moet doorhakken, ongemakkelijke gesprekken moet voeren met je omgeving en moet leren omgaan met angst, verdriet, pijn, onzekerheid en tegenslagen.

Het is de weg van de weerstand en daar is verantwoordelijkheid, vertrouwen en moed voor nodig. Dus wat ga je doen?

Blijf je afhankelijk van de buitenwereld of wil je van binnen naar buiten leven en werken aan je karakter en je competenties?

Dan zal je er wel moeite voor moeten doen, maar alle dingen waar we écht moeite voor willen doen, die maken het leven meer dan de moeite waard!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die zoeken naar een zinvol leven en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief!