Het leven is simpel

Leestijd: 3 minuten

Het leven is simpel. Echt.

Het kan soms onprettig, ongemakkelijk, uitdagend en zelfs extreem pijnlijk zijn, maar er zijn een aantal simpele spelregels die je zal moeten leren toepassen om een standvastig leven te leiden:

1. Zelfkennis
2. Zelfbeheersing
3. Zelfrespect

Dit zijn drie universele principes en wie deze niet naleeft, gaat een heleboel narigheid op z’n bord krijgen en ellende veroorzaken.

Het gaat allerlei lichamelijke en mentale klachten opleveren en verdoving en verslaving worden een veelvoorkomend geval.

Zelfkennis

Zelfkennis is een voorwaarde voor een vitaal leven, want als je jezelf niet goed kent en werkelijk geen idee hebt hoe je in het leven wil staan, dan word je gedreven door onbewuste drijfveren.

Hoe goed ken jij jezelf?

Want als je niet weet wat jouw eigen waarden, je valkuilen en je verlangens zijn, dan ben je niet de leider van je eigen leven.

Dan word je geleefd en waai je met alle winden mee.

Het is dus essentieel om meer zelfkennis te ontwikkelen en je zelfbewustzijn te vergroten, want anders word je gedreven door je gewoontes en patronen uit het verleden en daar wordt je leven niet veel beter van.

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is ook onmisbaar voor het creëren van een beter leven. Want wie wel veel zelfkennis heeft, maar zichzelf niet kan begrenzen en beheersen is uiteindelijk een slaaf van zijn emoties en impulsen.

Wie geen discipline kan opbrengen zal zeker in de problemen komen, maar wanneer we wél gedisciplineerd en competent zijn, maar onszelf niet goed kennen, dan voelen we ons ook niet gelukkig en content.

Het een kan dus niet zonder het ander. Zelfkennis is belangrijk, maar zonder het ontwikkelen van zelfbeheersing voelen we ons machteloos en onzeker en wordt het leven een vervelende en vermoeiende opgave.

Zelfrespect

Van onszelf houden is iets waar wij mensen moeite mee hebben.

We kennen allemaal die stemmetjes in ons hoofd, die aangeven wat we zogenaamd mankeren of beter kunnen en dat we nog niet (lief, mooi, slank, slim, sterk, succesvol, sociaal, zorgzaam, etc.) goed genoeg zijn.

Met name mensen die worstelen met een negatief zelfbeeld vinden het vaak moeilijk om van zichzelf te houden. Of ze twijfelen diep van binnen of ze er überhaupt wel toe doen.

En dit kan een vreselijke vicieuze cirkel worden, want hoe meer je je best gaat doen om jezelf te veranderen of om van jezelf te houden, hoe meer je de nadruk legt op het feit dat je je niet goed voelt over wie je bent.

Van jezelf houden gaat daarom veel meer over zelfrespect en het erkennen van je eigen waarde.

Dat je weet dat ieder mens (dus jij ook!), ongeacht wie ze zijn, gelijkwaardig moet worden behandeld.

Dat ieder mens recht heeft op liefde en dat het daarom een morele verplichting is om zelfcompassie en zelfzorg te ontwikkelen.

Het gaat voor mij ook over de realisatie dat we dat we het leven zelf zijn en dat we onderdeel zijn van een veel groter geheel, waarin alles met elkaar verbonden is.

“So learn to love yourself first!”

Want als we niet van onszelf houden, dan vernietigen we onszelf. Of we het weten of niet.

Leef het goede leven

Zelfkennis, zelfbeheersing en zelfrespect leiden naar een goed leven.

Deze regels zijn simpel, maar laten we wel even benadrukken dat dit niet eenvoudig is en dat zelfontwikkeling een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Het betekent dat je keuzes moet maken, knopen moet doorhakken, ongemakkelijke gesprekken moet voeren met je omgeving en moet leren omgaan met angst, verdriet, pijn, onzekerheid en tegenslagen.

Het is de weg van de weerstand en daar is verantwoordelijkheid, moed en vertrouwen voor nodig.

Dus wat ga jij doen? Blijf je afhankelijk van de buitenwereld of wil je van binnen naar buiten leven?

Ga je werken aan je karakter en wil je ontdekken wie je werkelijk bent?

Dan zal je daar wel moeite voor moeten doen, maar alle dingen waar we moeite voor willen doen, die maken het leven meer dan de moeite waard.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.