Het leven is simpel

Leestijd: 3 minuten

Het leven is simpel. Echt.

Het kan soms onprettig, ongemakkelijk, uitdagend en zelfs extreem pijnlijk zijn, maar er zijn een aantal simpele spelregels die je moet leren toepassen om een bewust en beter leven te leiden:

1. Zelfkennis ( = wijsheid)
2. Zelfbeheersing ( = weerbaarheid)
3. Zelfrespect ( = waardigheid)

Dit zijn drie universele principes en wie deze niet naleeft, gaat een hoop narigheid veroorzaken en ellende op z’n bord krijgen.

Het gaat je allerlei lichamelijke en mentale klachten opleveren en verveling, verdoving en verslaving worden een veelvoorkomend geval.

Zelfkennis

Zelfkennis is een voorwaarde voor een vitaal leven, want als je jezelf niet goed kent en werkelijk geen idee hebt hoe je in het leven wil staan, dan word je geleefd en waai je met alle winden mee.

Als je geen helder idee hebt over wie je wilt zijn, dan word je afhankelijk van je omgeving en ben je niet de leider van je eigen leven.

En als je niet weet wat je verlangens en je valkuilen zijn, dan ben je een slaaf van je onbewuste en impulsieve drijfveren.

Hoe goed ken jij jezelf?

Dit is essentieel om te weten, want zonder zelfkennis word je een slaaf van je omgeving – en daar wordt je leven beslist niet beter van.

Zelfbeheersing

Het leven draait ook om wilskracht en zelfbeheersing, want wie wel veel zelfkennis, maar geen discipline heeft is machteloos.

Wie weet wat zijn valkuilen zijn, maar zichzelf niet beheerst, valt voortdurend voor verleidingen.

Wanneer je jezelf wel goed kan beheersen, maar jezelf niet goed kent, dan doe je ook de verkeerde dingen en zit je ook niet op de juiste plek.

Het één kan niet zonder het ander, want hoe kun je voldoening uit je leven halen, als je leeft voor de waardering van anderen of niet goed weet waarvoor je iets doet?

Zonder zelfkennis is zelfbeheersing zinloos en wordt het leven alsnog een pijnlijke opgave.

Zelfrespect

Van onszelf houden is iets waar wij mensen moeite mee hebben.

We kennen allemaal dat stemmetje in ons hoofd dat aangeeft wat we mankeren of beter kunnen en dat we nog niet (lief, mooi, slank, slim, sterk, succesvol, zorgzaam, etc.) goed genoeg zijn.

Met name mensen die worstelen met een negatief zelfbeeld vinden het vaak moeilijk om van zichzelf te houden. Of ze twijfelen of ze er überhaupt wel toe doen.

Dit kan een vreselijke vicieuze cirkel worden, want hoe meer je je best gaat doen om jezelf te veranderen of om van jezelf te houden, hoe meer je de nadruk legt op het feit dat je je niet goed voelt over wie je bent.

Van jezelf houden heeft echter niets te maken met zelfacceptatie. Nee.

Zelfliefde gaat over zelfrespect en het (h)erkennen van je eigen waarde. Dat je weet dat ieder mens (dus jij ook!), ongeacht wie ze zijn, gelijkwaardig moet worden behandeld.

Dat ieder mens recht heeft op liefde en dat het daarom een morele verplichting is om zelfcompassie en zelfzorg te ontwikkelen.

Zelfrespect gaat ook over de realisatie dat alles en iedereen met elkaar verbonden is en dat we helemaal geen ‘vaste zelf’ hebben, maar een oneindige bron van potentie en het leven zelf zijn.

“So always love yourself first!”

Want als we niet van onszelf houden, dan vernietigen we onszelf. Of we het weten of niet.

Leef het goede leven

Wijsheid, weerbaarheid en waardigheid leiden tot het goede leven.

Deze regels zijn simpel, maar laat ik wel even benadrukken dat dit niet eenvoudig is en dat zelfontwikkeling een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Het betekent dat je keuzes moet maken, knopen moet doorhakken, ongemakkelijke gesprekken moet voeren met je omgeving en moet leren omgaan met angst, verdriet, pijn, onzekerheid en tegenslagen.

Het is de weg van de weerstand en daar is verantwoordelijkheid, moed en vertrouwen voor nodig. Dus wat ga jij doen?

Blijf je afhankelijk van de buitenwereld of wil je van binnen naar buiten leven? Ga je werken aan je karakter en wil je ontdekken wie je werkelijk bent?

Dan zal je daar wel moeite voor moeten doen, maar alle dingen waar we écht moeite voor willen doen, die maken het leven meer dan de moeite waard.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vitaliteitscoach voor mannen die meer grip op hun leven willen hebben en meer standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.