Het leven is simpel

Leestijd: 2 minuten

Het leven is simpel. Echt.

Het kan ongemakkelijk, pijnlijk en uitdagend zijn, maar er zijn een aantal simpele spelregels die je moet toepassen om een bewust en standvastig leven te leiden.

Wil jij weten wat deze regels zijn? Komt ie:

1. Zelfkennis (=wijsheid)
2. Zelfbeheersing (=vaardigheid)

Dit zijn twee universele regels en wie deze regels niet naleeft, gaat een hoop ellende op z’n bord krijgen.

Want bij een gebrek aan zelfkennis en zelfbeheersing in deze wereld vol verleiding en afhankelijkheid, wordt verveling, verdoving en verslaving een veelvoorkomend geval…

Zelfkennis

Zelfkennis is een voorwaarde voor een vitaal leven, want als je jezelf niet goed kent, hoe ga je dan het leven krijgen dat je wil?

Het klinkt heel boeddhistisch om lekker ‘in het nu’ te leven, maar als je werkelijk geen idee hebt wie je bent en hoe je in het leven wil staan, dan ben je niet de leider van je eigen leven en waai je met alle winden mee.

Als je geen helder idee hebt voor je leven, dan word je afhankelijk van anderen. En als je niet weet wat je verlangens en je valkuilen zijn, dan ben je een slaaf van je onbewuste  en impulsieve drijfveren.

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk?

Dit is essentieel om te weten, want zonder zelfkennis word je een slaaf van je omgeving – en daar wordt je leven beslist niet beter van.

Zelfbeheersing

Het hele leven draait om zelfbeheersing en skills, want als je weet wat je wilt, maar totaal geen vaardigheden hebt, dan ben je nog steeds een hulpeloos geval.

Wie weet wat zijn valkuilen en verlangens zijn, maar zichzelf niet kan beheersen, die valt voortdurend voor verleidingen en voor de externe waardering van anderen – en dan wordt het leven een pijnlijk verhaal.

Maar zelfs als je wel voldoende vaardigheden hebt en jezelf goed kan beheersen, dan gaat het leven er nog steeds niet beter van worden, als je jezelf niet goed kent.

Zelfbeheersing zonder zelfkennis is volkomen zinloos, want hoe kun je voldoening uit je leven halen, als je helemaal niet weet wat je waarden zijn en waar je het eigenlijk voor doet?

Het goede leven

Meer zelfkennis en zelfbeheersing leiden tot het goede leven:

Onderzoek wie je bent en wat je waarden zijn en oefen dit dagelijks om jezelf te verbeteren.

Deze regels zijn simpel, maar laat ik wel even benadrukken dat dit niet altijd eenvoudig zal zijn.

Het betekent dat je keuzes moet maken, knopen moet doorhakken, ongemakkelijke gesprekken moet voeren en moeten leren omgaan met angst, verdriet, pijn, onzekerheid en tegenslagen.

Dit hoort bij een bewust en standvastig leven. Het is de weg van de weerstand en daar is verantwoordelijkheid, vertrouwen en moed voor nodig.

Als je doet wat je altijd deed, dan zal er nooit iets in je leven gaan veranderen. Dus wat ga jij anders doen?

Wil jij meer verbinding en voldoening in je leven? Blijf jij afhankelijk van de buitenwereld of ga je vanaf nu van binnen naar buiten leven?

Dan zal je hieraan moeten werken en er moeite voor moeten doen, maar de dingen waar we écht moeite voor willen doen, die maken het leven meer dan de moeite waard.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust leven willen leiden en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Meer jezelf zijn?

Wil je meer zin in je dagen en standvastig in het leven staan? Then let’s talk! Doe de gratis intake en plan direct een gesprek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief!