Stressgedachten

Leestijd: 3 minuten

Wij mensen hebben naar verwachting zo’n zestigduizend à zeventigduizend gedachten per dag.

Dit zijn gedachten over onszelf en over anderen (en wat anderen over ons denken) en we bedenken allemaal verhalen over ons verleden en de toekomst die een grote invloed hebben op ons gedrag.

Meer dan 95% van deze gedachten zijn echter overbodige ruis en piekergedachten, die ons vaak onnodig veel stress opleveren.

We maken ons druk om dingen die nooit zullen gebeuren en lopen vast door allerlei aannames en (onbewuste) overtuigingen die we door de jaren heen zijn gaan geloven en ons regelmatig saboteren.

Twee stressgedachten

Er zijn een aantal stressgedachten die iedereen heeft en waar we allemaal gevoelig voor zijn, omdat ieder mens deze twee fundamentele angsten heeft:

1. Verlies van verbinding: “Ik ben niet veilig.”
2. Verlies van controle: “Ik ben niet goed genoeg.”

Deze twee gedachten en alle valse overtuigingen die daarbij horen kunnen ons enorm in de weg zitten.

Ze zorgen ervoor dat we ons onveilig en onzeker voelen, dat we ons schamen of dat we ons schuldig (blijven) voelen om iets wat we in het verleden hebben gedaan of hebben meegemaakt.

Ook kunnen deze gedachten ervoor zorgen dat we geen keuzes durven maken en belangrijke beslissingen blijven uitstellen (en dit vervolgens voor onszelf goedpraten) .

Of we ontkennen het probleem en vermijden conflicten, omdat we bang zijn voor de gevolgen en de feiten niet onder ogen durven te komen.

Stel je gedachten (altijd) ter discussie

Wanneer we onze gedachten als waarheid aannemen, dan gaan we er steeds meer in geloven en naar gedragen.

Sommige overtuigingen kunnen onze persoonlijke ontwikkeling echter enorm in de weg staan en ons leven een stuk beroerder maken.

Het verkeerd interpreteren van lichamelijke sensaties, zoals: ‘Ik krijg een beroerte’ , ‘Ik val flauw’ of ‘Ik krijg een paniekaanval’, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we (nog meer) stress ervaren, en daardoor (nog meer) klachten krijgen.

En doorlopende gedachten als: ‘Dit komt nooit meer goed’, ‘Ik kan dit niet’, ‘Ik doe er niet toe’ of ‘Niemand vindt mij aardig’, kunnen leiden tot meer angst, een extreem laag zelfbeeld en uiteindelijk zelfs tot burn-out en depressie.

Onze aannames kunnen ervoor zorgen dat we situaties verkeerd interpreteren, met anderen in conflicten komen en dingen doen waar we achteraf spijt van hebben.

Daarbij hebben we nogal de neiging om anderen verantwoordelijk te houden voor wat we voelen, terwijl we juist bij onszelf zouden moeten nagaan wat we over onszelf geloven en waarom onze emoties zo ver oplopen.

Wat als …?

Overtuigingen kunnen diep in ons zitten en heel erg als ‘waar’ aanvoelen, terwijl ze in feite helemaal geen waarheid hoeven te zijn. 

Het is slechts één verhaal van de vele andere verhalen die wij onszelf kunnen vertellen.

Dus wat zou er gebeuren als jij dat verhaal voortaan zou loslaten?

Wat zou er gebeuren als jij jezelf een heel ander verhaal zou gaan vertellen?

Is dat geen interessante vraag?

Verander je verhaal. Verander je gedrag.

Het is belangrijk om je te realiseren dat wij voortdurend vastzitten in verhalen en overtuigingen over onszelf en over de wereld die niet kloppen.

Ook vergeten we de hele tijd, dat we zelf degenen zijn die overal een verklaring aan (willen) geven, maar dat wat we waarnemen en wat we meemaken van zichzelf geen betekenis heeft.

We kunnen er voor kiezen om dingen in een ander perspectief te plaatsen en een helpende gedachte voor onszelf formuleren, die aansluit bij onze waarden en bijdraagt aan ons doel.

Iedereen kan dit leren.

Neem jezelf voor om niets persoonlijk te maken en besluit om alle aannames, die je over jezelf en anderen hebt, eens wat minder serieus te nemen.

Ga niet direct alles invullen en verklaren, maar veel meer observeren en ervaren. En realiseer je vooral ook dat je niet je gevoelens en je gedachten bent.

Dit zal je hoofd een stuk rustiger maken en een heleboel stressgedachten besparen.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en meer standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.