Jij mag er zijn

Leestijd: 3 minuten

Eén van de mannen die ik coach zei onlangs in een gesprek dat hij het gevoel heeft dat hij eigenlijk geen ‘vaste zelf’ heeft, waar hij op terug kan vallen.

Hierdoor vraagt hij zich altijd af wat anderen (over hem) denken, en of hij ‘het wel goed doet’ en wat zijn omgeving (van hem) vindt.

Ik gaf aan dat dit grotendeels komt, omdat hij nooit het gevoel heeft gehad dat zijn emoties en zijn mening (lees: zijn waarden en autonomie) ertoe doen.

Wanneer we geen waardevol zelfbeeld hebben om op terug te vallen en niet naar onze eigen waarden (mogen) leven, dan gaat dit gepaard met een gevoel van controleverlies en dit is een fundamentele angst van ieder mens die veel stress veroorzaakt.

We gaan er dan alles aan doen om toch verbinding en erkenning te krijgen en zijn dan in staat om onszelf helemaal weg te cijferen en over onze eigen grenzen en die van anderen heen te gaan, om ons weer veilig te voelen.

Ik noem dit ‘van buiten naar binnen leven’ en dit gaat altijd ten koste van je vitaliteit.

Kun jij (op) jezelf zijn?

Geen vaste (mening over je) zelf hebben geeft je niet alleen veel negatieve stress, het is ook nog eens ontzettend destructief.

Het betekent dat je al je waarden (-oordelen) laat afhangen van anderen en je omgeving laat bepalen wat ‘goed’ of ‘slecht’ is en wat jij ‘moet doen’ en wat niet.

Dit is letterlijk wat een laag zelfbeeld en een gebrek aan eigenwaarde is.

Als je als kind te weinig liefde, erkenning en autonomie hebt gehad, dan is het logisch dat je dit doet, omdat je dan nooit het idee hebt gekregen dat jouw mening telt en nooit hebt geleerd dat ‘jouw waarheid’ ook waardevol is en dat je er mag zijn.

De waarden van je ouders, je vrienden en je collega’s worden door jou voor ‘waar’ aangezien en geïnterpreteerd als: “Ik doe het vast niet goed” of “Ik moet me schamen” of “Ik doe er blijkbaar niet toe” en deze manier van denken is voor jou dan heel normaal.

Het kan zelfs zo vanzelfsprekend voor je zijn, dat je niet eens meer door hebt dat je jezelf de hele tijd aan het afwijzen bent en dat je onbewust zo denkt!

Mensen saboteren zichzelf hierdoor continu en we doen er alles aan om verandering tegen te gaan, zelfs al is ons gedrag destructief.

We verzinnen voortdurend verhalen over onszelf en over de wereld om niet(s) te hoeven veranderen, omdat we bang zijn voor de gevolgen en daarmee controle willen houden.

Dit doen we bijvoorbeeld door in een slachtofferrol te kruipen (want dan krijg je ook aandacht en verbinding) of door ‘de redder’ uit te hangen en voor iedereen te willen zorgen – en cijferen onszelf daarmee weg.

Jij mag er zijn

Dit is waar ik met veel van mijn klanten aan werk: jij mag er ook zijn, jij bent ook waardevol en jouw mening telt ook. 

Het is goed dat je waarde hecht aan de mening van je omgeving en dat je respect hebt voor (de waarden van) anderen, maar het is ook belangrijk dat jij je realiseert dat je gelijkwaardig bent!

Dat jij ook een mening mag hebben en ook recht hebt op je eigen waarden en een behoefte hebt aan erkenning en aan (zelf-)respect.

Nu moet je jezelf ook weer niet té serieus gaan nemen en daarin doorslaan, maar we hebben allemaal behoefte aan ons eigen verhaal.

Als iemand je aanspreekt op je gedrag of wat hij/zij (van je) vindt, dan betekent dit niet dat dit de waarheid is en dat jij daar niets van mag vinden.

We hebben allemaal een ‘eigen waarheid’ en het is ontzettend waardevol om onze gedachten en overtuigingen met elkaar te kunnen delen en zo van elkaar te leren.

Dit is ook waar échte verbinding over gaat.

Als we echter naar onze omgeving kijken, met name op sociale platformen en andere media van tegenwoordig, dan zie je dat mensen daar helemaal niet zo goed in zijn.

We projecteren vooral onze eigen aannames en vooroordelen op onze omgeving, proberen anderen te overtuigen van ons eigen gelijk of geven anderen graag de schuld voor ons eigen waardeloze gevoel.

Geloof me, daar wordt geen enkele relatie beter van.

Het gaat er niet om dat je denkt wat een ander denkt, of dat een ander denkt wat jij denkt, maar dat je realiseert dat we allemaal anders denken én dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen emoties en gevoel

Dus luister naar de mening van anderen (daar kun je altijd iets van leren), maar leer ook om je eigen waarheid te vertellen, je grenzen aan te geven en je mening te delen, wanneer je iets belangrijk vindt of ergens naar verlangt.

Dit zal niet altijd eenvoudig zijn en je hebt daar moed voor nodig, maar als jij je altijd laat beïnvloeden door de waarden en de emoties van anderen en je niet durft uit te spreken, dan gaat het ten koste van jezelf.

Dan leef je niet je eigen leven en volg je niet je eigen waarden, maar waai je met alle winden mee.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.