Jij mag er zijn

Leestijd: 4 minuten

Een van de mannen die ik coach zei onlangs in een gesprek dat hij het gevoel heeft dat hij eigenlijk geen ‘vaste zelf’ heeft, waar hij op terug kan vallen.

Hij vraagt zich altijd af wat anderen (over hem) denken en of hij ‘het wel goed doet’ en wat zijn omgeving (van hem) vindt.

Dit is waar vooral ‘aardige’ mannen veel last van hebben.

Ik gaf aan dat dit grotendeels komt, omdat hij nooit het gevoel heeft gehad dat zijn emoties en zijn mening (lees: zijn autonomie en zijn waarden) ertoe doen.

Wanneer we geen waardevol zelfbeeld hebben om op terug te vallen en niet naar onze eigen waarden (mogen) leven, dan gaat dit gepaard met een gevoel van controleverlies en machteloosheid.

En dat is één van de fundamentele angsten van ieder mens, die veel spanning en negatieve stress veroorzaakt.

Het gevolg is dat we hierdoor in staat zijn om onszelf weg te cijferen (of op te blazen) en er alles aan doen om erkenning te krijgen, om ons weer veilig te voelen en met anderen in verbinding te blijven.

Dit doen we bijvoorbeeld door in een slachtofferrol te kruipen (want dan krijg je ook aandacht en verbinding) of door ‘de redder’ uit te hangen – en door alleen maar voor anderen te zorgen en altijd alles te willen ‘fixen’.

Ik noem dit ‘van buiten naar binnen leven’ en wat altijd ten koste gaat van onze vitaliteit.

Kun jij (op) jezelf zijn?

Geen standvastige (mening over je) zelf hebben is ontzettend destructief.

Het betekent dat je al je waarden en oordelen laat afhangen van anderen en je omgeving laat bepalen wat ‘goed’ of ‘slecht’ is en wat jij wel of niet ‘moet’ doen.

Dit is letterlijk wat een laag zelfbeeld en een gebrek aan eigenwaarde is.

Als je als kind te weinig liefde, erkenning en autonomie hebt gehad, dan is het logisch dat je dit doet, omdat je dan nooit het idee hebt gekregen dat jouw mening telt en nooit hebt geleerd dat ‘jouw waarheid’ ook waardevol is om te delen.

De waarden van je ouders, je vrienden en je collega’s worden door jou dan altijd voor ‘waar’ aangezien en geïnterpreteerd als: “Ik doe het vast niet goed” of “Ik moet me schamen” of “Ik doe er blijkbaar niet toe” – en deze manier van denken is voor jou dan volkomen ‘normaal’ geworden.

Het kan zelfs zo vanzelfsprekend voor ons zijn, dat we niet eens doorhebben, dat we zo denken en dat we onszelf de hele tijd aan het afwijzen zijn.

Ons brein verzint voortdurend verhalen en excuses om niet(s) te hoeven veranderen, omdat het bang is voor de gevolgen en controle wil houden.

Het belangrijk om dit beseffen en essentieel om te realiseren dat wij onszelf regelmatig op allerlei manieren saboteren.

Jij mag er zijn

Dit is waar ik met veel van mijn klanten aan werk: “Jij mag er ook zijn. Jij bent ook waardevol. Jouw mening telt ook.” 

Het is goed dat je waarde hecht aan de mening van anderen en dat je respect hebt voor (de waarden van) je omgeving, maar het is ook belangrijk dat jij je realiseert dat jij gelijkwaardig bent!

Dat jij ook recht hebt op jouw eigen waarden en behoefte hebt aan respect.

Of met andere woorden: “Als iemand je aanspreekt op je gedrag of deelt wat hij/zij (van jou) vindt, dan betekent dit niet dat dit de waarheid is en dat jij daar niets van mag vinden.”

Hierbij moet je jezelf ook weer niet té serieus nemen, maar we hebben allemaal behoefte aan ons eigen verhaal.

We hebben allemaal een ‘eigen waarheid’ en het is ontzettend waardevol om onze gedachten met elkaar te bespreken (en van elkaar te leren).

Dit is ook waar échte verbinding over gaat.

Maar als we naar onze huidige samenleving kijken, dan blijkt dat we daar niet zo goed in zijn. En al helemaal niet op onze sociale platformen en andere media.

We projecteren onze eigen angsten en emoties voortdurend op anderen en hebben de drang om vast te houden aan onze eigen vooroordelen en willen anderen graag overtuigen van ons eigen gelijk.

En, geloof me, daar wordt geen enkele relatie beter van.

Het gaat er niet om dat je denkt wat een ander denkt, of dat een ander denkt wat jij denkt, maar dat je inziet dat we allemaal anders denken en dat iedereen zijn eigen waarde(n) heeft.

Dus luister naar de mening van anderen, maar durf ook je grenzen aan te geven en je eigen mening te delen, wanneer je iets belangrijk vindt of ergens naar verlangt, want anders leid je niet je eigen leven.

Dit zal niet altijd eenvoudig zijn en je hebt er moed voor nodig, maar als jij je altijd laat beïnvloeden door (de meningen van) anderen en dingen niet durft uit te spreken, dan verlies je uiteindelijk verbinding met je ‘ware’ zelf.

Dan ben je niet aan het leven, maar aan het overleven. En dat is niet alleen slecht voor je relaties, maar ook een aanslag op je (mentale) gezondheid.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.