Jij mag er zijn

Leestijd: 3 minuten

Eén van de mannen die ik coach zei onlangs in een gesprek dat hij het gevoel heeft dat hij eigenlijk geen ‘vaste zelf’ heeft, waar hij op terug kan vallen.

Hij vraagt zich altijd af wat anderen (over hem) denken en of hij ‘het wel goed doet’ en wat zijn omgeving (van hem) vindt.

Dit is waar alle ‘aardige’ mannen last van hebben.

Ik gaf aan dat dit grotendeels komt, omdat hij nooit het gevoel heeft gehad dat zijn emoties en zijn mening (lees: zijn waarden en zijn autonomie) ertoe doen.

Wanneer we geen waardevol zelfbeeld hebben om op terug te vallen en niet naar onze eigen waarden (mogen) leven, dan gaat dit gepaard met een gevoel van controleverlies en machteloosheid.

En dat is één van de fundamentele angsten van ieder mens, die heel veel stress veroorzaken.

We gaan er dan alles aan doen om toch controle en erkenning te krijgen en zijn dan in staat om over de grenzen van anderen heen te gaan of om onszelf hierbij weg te cijferen, om ons weer veilig te voelen en met anderen in verbinding te blijven.

Ik noem dit ‘van buiten naar binnen leven’ en dat gaat altijd ten koste van onze vitaliteit.

Kun jij (op) jezelf zijn?

Geen standvastige -mening over je- zelf hebben geeft je niet alleen veel negatieve stress, het is ook nog eens ontzettend destructief.

Het betekent dat je al je waarden en oordelen laat afhangen van anderen en je omgeving laat bepalen wat ‘goed’ of ‘slecht’ is en wat jij wel of niet ‘moet’ doen.

Dit is letterlijk wat een laag zelfbeeld en een gebrek aan eigenwaarde is.

Als je als kind te weinig liefde, erkenning en autonomie hebt gehad, dan is het logisch dat je dit doet, omdat je dan nooit het idee hebt gekregen dat jouw mening telt en nooit hebt geleerd dat ‘jouw waarheid’ ook waardevol is om te delen en dat jij er ook toe doet.

De waarden van je ouders, je vrienden en je collega’s worden door jou voor ‘waar’ aangezien en geïnterpreteerd als: “Ik doe het vast niet goed” of “Ik moet me schamen” of “Ik doe er blijkbaar niet toe” – en deze manier van denken is voor jou dan volkomen ‘normaal’ geworden.

Het kan zelfs zo vanzelfsprekend voor je zijn, dat je niet eens meer door hebt, dat je jezelf de hele tijd aan het afwijzen bent en dat je onbewust zo denkt!

Mensen saboteren zichzelf continu en doen er alles aan om verandering tegen te gaan, ook al ons gedrag destructief.

We verzinnen voortdurend verhalen over onszelf en over de wereld om niet(s) te hoeven veranderen, omdat we bang zijn voor de gevolgen en daarmee controle willen houden.

Dit doen we bijvoorbeeld door in een slachtofferrol te kruipen (want dan krijg je ook aandacht en verbinding) of door ‘de redder’ uit te hangen en altijd voor anderen te zorgen – of altijd alles willen ‘fixen’.

Jij mag er zijn

Dit is waar ik met veel van mijn klanten aan werk: Jij mag er ook zijn. Jij bent ook waardevol. Jouw mening telt ook. 

Het is goed dat je waarde hecht aan de mening van je omgeving en dat je respect hebt voor (de waarden van) anderen, maar het is ook belangrijk dat jij je realiseert dat jij gelijkwaardig bent!

Dat jij ook recht hebt op jouw eigen waarden en behoefte hebt aan (zelf-)respect.

Of met andere woorden: “Als iemand je aanspreekt op je gedrag of deelt wat hij/zij (van je) vindt, dan betekent dit niet dat dit de waarheid is en dat jij daar niets van mag vinden.

Nu moet je jezelf hierbij ook weer niet té serieus gaan nemen en daarin doorslaan, maar we hebben allemaal behoefte aan ons eigen verhaal.

We hebben allemaal een ‘eigen waarheid’ en het is ontzettend waardevol om onze gedachten met elkaar te (mogen) delen en zo van elkaar te leren.

Dit is ook waar échte verbinding over gaat.

Als we echter naar onze huidige omgeving kijken, dan blijkt dat we daar helemaal niet zo goed in zijn. En al helemaal niet op onze sociale platformen en andere media.

We projecteren onze eigen angsten en emoties op anderen en hebben de drang om vast te houden aan onze eigen vooroordelen en willen anderen graag overtuigen van ons eigen gelijk.

En geloof me, daar wordt geen enkele relatie beter van.

Het gaat er niet om dat je denkt wat een ander denkt, of dat een ander denkt wat jij denkt, maar dat je je realiseert dat we allemaal anders denken en dat iedereen zijn eigen waarde(n) heeft.

Dus luister naar de mening van anderen, maar durf ook je grenzen aan te geven en je eigen mening te delen, wanneer je iets belangrijk vindt of ergens naar verlangt.

Anders leid je niet je eigen leven, maar waai je met alle winden mee.

Het zal niet eenvoudig zijn en je hebt er moed voor nodig, maar als jij je altijd laat beïnvloeden door (de meningen van) anderen en dingen niet durft uit te spreken, dan verlies je uiteindelijk verbinding met je ‘ware’ zelf.

En dat is echt geen goed idee.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en meer standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.