5 tips om voornemens vol te houden

Leestijd: 5 minuten

Laten we het eens hebben over goede voornemens.

Veel mensen verzinnen ze namelijk aan het begin van het nieuwe jaar (of na een vakantie), maar de meesten zijn er binnen een maand alweer klaar mee en vallen weer terug in de waan van de dag.

En dit geldt voor heel veel doelen die we willen bereiken:

We lopen al snel vast of we komen niet eens in actie en blijven al hangen bij het idee.

Hoe komt dat? Waarom weten we wel wat we zouden ‘moeten’ doen, maar zijn we zelden in staat om het uit te voeren en vol te houden?

Waarom goede voornemens (meestal) falen

Ongeveer negen van de tien mensen die goede voornemens maken houden ze niet vol.

In het begin gaat het allemaal nog prima, maar naarmate de weken vorderen neemt de weerstand toe en kost het ons steeds meer moeite om het vol te houden.

Of we blijven juist hangen in onze goede intenties.

De gedachte dat dit hét jaar wordt waarin je eindelijk die ‘10 kilo gaat kwijtraken’, ‘gezonder gaat eten’, ‘je baan gaat opzeggen’ of ‘meer rust gaat creëren voor jezelf’ voelt zo goed, dat je als het ware ‘vergeet’ om in actie te komen en daadwerkelijk iets te doen.

Of we fantaseren te veel over de voordelen en houden geen rekening met de nadelen en de pijn en moeite die het kost om iets in je leven aan te passen en die teleurstelling zorgt ervoor dat we gedemotiveerd raken en voor de zoveelste keer opgeven.

In dit artikel vertel ik waarom het de meeste mensen niet lukt om hun goede voornemens door te zetten en geef ik vijf tips die je kunt toepassen om dit te voorkomen.

1. Wat wil je wél?

Het is een goed idee om voor jezelf eens op te schrijven waarmee (en met wie) je het komende jaar gaat stoppen, want de meesten van ons laten zich voortdurend afleiden door alle drukte en informatie die dagelijks op ons afkomt.

De valkuil hiervan is echter dat we hierdoor onze doelen en goede voornemens negatief gaan formuleren.

‘Ik ga niet meer zo laat slapen, ik ga minder op mijn telefoon, ik ga stoppen met roken, ik ga geen alcohol meer drinken, ik ga geen chocola meer eten, etc., etc., …

Dit klinkt allemaal positief, maar aangezien ‘iets niet willen niet werkt’, lig je na een aantal dagen gegarandeerd weer tot middernacht te Netflixen en een berg calorieën naar binnen te schuiven.

Ook zijn de meeste mensen niet specifiek genoeg als het gaat om het formuleren van hun doelen. Want ‘beter slapen’, ‘gezonder eten’ of ‘meer ontspanning’ zijn prima voornemens, maar het is veel te vaag en abstract.

Schrijf daarom helder op wat je WEL WILT en welk doel je voor ogen hebt en koppel daar vervolgens concrete dagelijkse of wekelijkse ACTIES aan.

2. Verander niet jezelf, maar verander je gedrag

Veel mensen koppelen hun identiteit aan hun emoties en aan de dingen die ze doen: ‘Ik ben een slechte slaper, ik ben lui, ik ben gestrest, ik ben dik, ik ben lelijk, ik ben een perfectionist, etc., …’

Als je echter vindt dat je niet goed genoeg bent en vanuit je lage zelfbeeld de overtuiging hebt dat je van alles ‘verkeerd doet’, dan ben je jezelf keihard aan het afwijzen.

En ik hoef vast niet uit te leggen dat dit niet de allerbeste motivatie is.

Hoe meer je de overtuiging hebt dat je ergens te kort schiet of ergens voor moet schamen of compenseren, hoe beroerder het wordt.

Niet dat er iets mis is met jezelf willen verbeteren, maar laat je identiteit er buiten.

Focus op je gedrag en kijk naar de dingen die je dagelijks denkt en doet en ga daarmee aan de slag.

3. Geen voornemens, maar gewoontes

Goede voornemens zorgen hooguit voor de nodige inspiratie, maar zodra de feestdagen voorbij zijn, gaat alles weer door zoals het was en wordt het weer een herhaling van de weken en de maanden daarvoor.

Laten we daarom afspreken dat je vanaf nu stopt met je goede voornemens en je in plaats daarvan gaat richten op het aanleren van goede gewoontes die gaan bijdragen aan je fysieke en mentale gezondheid.

Dit gaat uiteindelijk veel meer voor je doen, dan je te richten op een willekeurig getal op de weegschaal of een ander extern doel.

4. Ga niet te snel

Wij mensen overschatten voortdurend wat we op de korte termijn kunnen veranderen, maar onderschatten wat de kleinste veranderingen kunnen betekenen op de langere termijn.

Toch gooien we massaal ons leven ondersteboven en proberen we vaak alles in één keer te veranderen, wat enorm veel (mentale) stress oplevert.

Ik noem dit ‘het 1 januari syndroom’ en het is de belangrijkste reden waarom mensen vroegtijdig afhaken.

Ga daarom nooit met al je doelen tegelijk aan de slag, maar zet juist kleine (micro-) stapjes en focus je altijd op één ding tegelijk.

Begin eens met een half uurtje eerder slapen of elke dag een kwartiertje wandelen of ga dagelijks drie minuten mediteren en doe pas iets anders, als het een gewoonte is geworden en je het consistent 3 tot 6 weken achter elkaar doet.

Maak het zo klein mogelijk en kies datgene wat momenteel de meeste impact heeft in je leven of op je leefstijl en begin daar.

Elke keer een beetje wint het altijd van af en toe heel veel!

Het gaat er nogmaals om dat iets een gewoonte wordt en dat gaat je nooit lukken, als je er maar één keer in de zoveel tijd je aandacht aan besteed of alleen in actie komt als je ‘er zin in hebt’ of er toevallig op dat moment aan denkt.

5. Vertrouw niet op wilskracht

Nog een reden waarom de meeste mensen hun goede voornemens niet volhouden, is omdat ze alles op wilskracht proberen te doen.

Er komen allerlei regels en restricties die niet voor maar tegen ze werken, waardoor elke situatie een strijd wordt om het niet op te geven.

Veel mensen die dit ondervinden denken dat ze geen wilskracht hebben of dat ze niet genoeg gemotiveerd zijn.

Maar wilskracht wordt zwaar overschat en heeft veel meer te maken met de juiste motivatie en de manier waarop mensen hun waarden invullen.

Mensen met veel ‘wilskracht’ hebben bijvoorbeeld veel minder taken die ze ‘moeten’ en hebben zelden te maken met verleidingen.

Ze richten een omgeving in die voor hun werkt en maken duidelijke afspraken met zichzelf op allerlei gebieden.

Dit zijn geen zelfopgelegde regels die tegen ze werken (en ten koste gaan van hun autonomie), maar beslissingen die voor ze werken en gekoppeld zijn aan hun belangrijkste waarden.

Er is een groot verschil tussen iemand die ‘NEE’ zegt tegen een glas wijn of iets lekkers, omdat hij of zij dit niet WILT, dan iemand die vindt dat ie geen alcohol meer MOET drinken of iets niet MAG eten.

De eerste persoon heeft hier geen wilskracht voor nodig (en ook geen stress van), terwijl de ander zich telkens aan het verzetten is tegen ‘verleidingen’ en daardoor veel meer wilskracht nodig heeft.

Dus bepaal wat je waarden zijn, ontwikkel goede gewoontes, vermijdt zoveel mogelijk verleidingen en probeer je taken en de dingen die belangrijk voor je zijn leuker te maken.

Dan ontstaat de wilskracht als het ware vanzelf.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!



LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en vrijuit willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.



Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!



LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en vrijuit willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.