Vissen naar validatie

Leestijd: 2 minuten

In mijn coaching heb ik het heel vaak over het belang van verbinding en het hebben van goede relaties, die ondersteunend zijn.

Hier kom ik telkens op terug, omdat het dé belangrijkste behoefte van de mens is om ons verbonden te voelen en erkenning te krijgen.

Je kunt verbinding en respect echter niet claimen of afdwingen, want dit tot minder autonomie (en meer afhankelijkheid) en gaat daarmee juist ten koste van je vitaliteit en de kwaliteit van je relaties.

Het is een beetje vergelijkbaar met de geld-paradox die ik wel eens heb omschreven: het hebben van geld maakt ons gelukkiger, maar meer geld willen niet.

Dit geldt dus ook voor onze behoefte aan erkenning: het hebben ervan maakt je vitaler, maar voortdurend bezig zijn met bevestiging uit je omgeving niet.   

#ikmaakeveneenselfie

Hou van mij

Het is ontzettend waardevol om respect van je (directe) omgeving te krijgen en gezien en gehoord te worden, wanneer je een probleem hebt of ergens mee zit.

Maar het wordt problematisch als je nooit zonder aandacht kunt of die bevestiging gaat opeisen, wanneer het jou uitkomt.

Als je anderen altijd opzadelt met jouw frustraties, zodra jij je kut voelt, dan maak je anderen verantwoordelijk voor jouw emoties en jouw waardeloze gevoel.

Het is daarom belangrijk om je hiervan bewust te worden en naar je eigen intenties te kijken, zodra je dit doet.

‘Ik hou van je’ is waardevol om tegen iemand te zeggen, maar als je het alleen zegt, omdat je wil dat hij of zij het terugzegt (en jij je daardoor weer veilig voelt), dan heb je daarmee je relatie voorwaardelijk gemaakt.

Dit voorwaardelijk maken van een relatie komt veel vaker voor dan je denkt, maar gaat geen enkele relatie beter maken.

Het is eigenlijk nogal ‘fucked up’ als je erover nadenkt, want hiermee maak je een relatie transactioneel (en niet waardevol op zichzelf) en gebruik je mensen als een middel om je eigen behoeftes te bevredigen.

Je behandelt anderen (en heel waarschijnlijk ook jezelf!) niet als het einddoel, maar altijd als een middel of instrument voor iets anders.

Je doet het niet omdat het goed is om te doen, maar omdat je er iets voor terug wilt krijgen en (onbewust) een ander doel voor ogen hebt.

Je geeft niet(s) om het geven, maar geeft omdat je eigenlijk iets terugverwacht.

Op het eerste gezicht lijkt het een mooi gebaar, maar mensen die dit soort relaties erop na houden, doen iets voor een ander, omdat ze diep van binnen denken: “What’s in it for me?”

Dit is geen oprechte verbinding, maar ‘vissen naar validatie’.

Mensen die vissen naar validatie gebruiken (hun relatie met) anderen om zich veilig te voelen en erkenning te krijgen, maar op deze manier gaat dit altijd ten koste van je vitaliteit.

Het is daarom belangrijk om bij jezelf na te gaan wat jouw waarden en jouw (onbewuste) intenties zijn, want als je dit niet weet en je relaties voorwaardelijk maakt, dan ga je vroeg of laat in de problemen komen.

Dan verlies je niet alleen de verbinding met anderen, maar uiteindelijk ook de verbinding met jezelf!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.