Wat is systemisch werk?

Leestijd: 3 minuten

Een aantal essentiële onderdelen in mijn transformatie trajecten is ‘belichaamd coachen’ en het toepassen van ‘systemisch werk’.

Systemisch werk is een holistische benadering voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, die zich richt op de manier waarop systemen – zoals families, organisaties en gemeenschappen – functioneren en met elkaar communiceren.

Deze benadering wordt ook wel systeemtherapie of  familieopstellingen genoemd en heeft zijn wortels in de systemische theorie van de Oostenrijkse psychiater en filosoof Bert Hellinger.

Hieronder volgen vijf bullet points die de belangrijkste aspecten van systemisch werk samenvatten:

1. Het oplossen van onbewuste dynamieken en patronen

Systemisch werk gaat ervan uit dat veel problemen en uitdagingen in het leven vaak voortkomen uit onbewuste dynamieken en patronen die zich binnen systemen afspelen.

Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde gedragspatronen zijn die binnen een familie worden doorgegeven van generatie op generatie, of patronen die binnen een organisatie of een team spelen.

Door deze patronen bewust te maken en te onderzoeken, kan er ruimte ontstaan voor verandering en persoonlijke ontwikkeling.

2. Het werkt met opstellingen

Een belangrijke techniek binnen systemisch werk zijn de opstellingen.

Dit zijn fysieke representaties van systemen, waarbij deelnemers of representanten worden gevraagd om bepaalde rollen te spelen, zoals bijvoorbeeld de rol van een familielid of een collega.

Dit kan overigens ook met andere objecten of met stoelen en door wat ik noem: ‘De Stoelendans’.

Door deze opstellingen kunnen onbewuste dynamieken en patronen zichtbaar worden gemaakt en kan er ruimte ontstaan voor beweging en verandering.

Het is elke keer weer fascinerend wat er gebeurt en wat er tijdens deze opstellingen wordt aangeraakt en in beweging komt.

3. Het richt zich op het hele systeem

Een belangrijk uitgangspunt van systemisch werk is dat het hele systeem moet worden betrokken bij het oplossen van problemen en uitdagingen.

Dit betekent dat niet alleen het individu, maar ook de familie, organisatie of gemeenschap waar hij of zij deel van uitmaakt, wordt betrokken bij het proces van verandering en groei.

Door het hele systeem te betrekken, kunnen er nieuwe verbindingen ontstaan en kan er meer balans en harmonie worden gecreëerd.

4. Het gaat uit van de kracht van het collectief

Systemisch werk gaat ervan uit dat er een kracht schuilt in het collectief.

Door te werken met de onderlinge verbindingen en relaties binnen een systeem, kan deze kracht worden aangeboord en kan er meer synergie ontstaan.

Dit betekent dat er niet alleen wordt gekeken naar individuele kwaliteiten en eigenschappen, maar dat we ook kijken naar de omgeving en naar de rol die wij spelen binnen het geheel.

Dit is een belangrijk gegeven dat we naar mijn idee in het doorgelagen individualistische westen zijn vergeten:

“Dat wij niet los staan van de wereld waarin we leven, maar dat alles en iedereen met elkaar verbonden is en dat we het leven zelf zijn.”

5. Het is geschikt voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling

Systemisch werk kan worden toegepast op allerlei verschillende gebieden in ons leven.

Het kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het verbeteren van teamdynamiek binnen organisaties en bij het oplossen van familieproblemen, waar veel pijn, verdriet en ellende onder zit.

Emoties en trauma’s van onszelf en onze (voor)ouders worden namelijk in ons onderbewustzijn opgeslagen.

Dit bepaalt onbewust hoe we naar de wereld kijken en kan hierdoor een belemmerende rol spelen in ons (liefdes)leven, ons werk en onze relaties.

Systemisch werk kan ervoor zorgen dat we deze pijn en ongezonde patronen kunnen oplossen, zodat we kunnen helen.

Dit is niet altijd even gemakkelijk om onder ogen te komen, maar ik zou het iedereen aanraden, die ergens op vastloopt in zijn leven en zichzelf (en anderen) beter wilt begrijpen.

Ik ben in ieder geval dankbaar dat systemisch werk op mijn pad is gekomen en dat ik het mag doorgeven.

Het heeft mij en vele anderen enorm geholpen bij het helen van oude trauma’s en het oplossen van veel emotionele shit.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die een bewust leven willen leiden en meer standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.