Zoeken naar genezing

Leestijd: 3 minuten

In onze reis van persoonlijke ontwikkeling stuiten we vaak op diepgaande wonden en emotionele aspecten, die ons dagelijkse leven beïnvloeden en een grote impact hebben op onze relaties en onze (perceptie van de) realiteit.

Drie van deze aspecten verdienen hierbij bijzondere aandacht: systemisch werk, afwezige vaders en de moederwond.

In dit artikel duiken we in deze concepten en verkennen we hoe ze ons leven kunnen vormgeven en hoe we onszelf kunnen helen.

1. Systemisch werk: begrijp de kracht van patronen

Systemisch werk is een holistische benadering die zich richt op de complexe dynamiek binnen systemen, zoals: families, organisaties en gemeenschappen.

Deze benadering, gebaseerd op de theorie van Bert Hellinger, erkent dat veel van onze uitdagingen en problemen voortkomen uit onbewuste patronen en dynamieken die zich binnen deze (energetische) systemen afspelen.

Het gaat niet alleen om het individu, maar om het begrijpen van hoe deze systemen communiceren en elkaar beïnvloeden.

En te realiseren hoe alles met elkaar verbonden is en niets afgescheiden kan zijn.

Een opmerkelijke aspect van systemisch werk zijn opstellingen, die gebruik maken van het ‘energetische veld’ en van de kracht van het collectief.

Opstellingen zijn fysieke representaties van systemen waarbij deelnemers bepaalde rollen innemen, wat onbewuste patronen zichtbaar maakt en ruimte creëert voor inzicht en transformatie.

Door bewust te worden van deze patronen en deze te onderzoeken en te doorvoelen (!) ontstaat er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en emotionele groei.

2. Afwezige vaders: de impact op identiteit

De aanwezigheid van een vaderfiguur in ons leven heeft diepgaande gevolgen voor onze (karakter-) ontwikkeling, het proces van individualisatie en het vormen van een  identiteit

Als er sprake is van een afwezige vader, zowel fysiek als emotioneel, kan dit leiden tot wat bekend staat als de ‘vaderwond’.

Dit verwijst naar de emotionele wonden die ontstaan door een gebrek aan liefde, steun en begeleiding vanuit de vaderfiguur.

De vaderwond kan leiden tot allerlei (gedrags)problemen, zoals: een gebrek aan daadkracht, ongezonde bewijsdrang, een constante behoefte aan goedkeuring van anderen en moeite om grenzen te stellen.

Het genezen van deze wonden begint met erkenning en rouw, gevolgd door goede begeleiding van een coach of therapeut, om negatieve patronen te doorbreken.

Het ontwikkelen van zelfwaardering en omringd worden door positieve mannelijke rolmodellen helpt bij het herstellen van het vertrouwen in jezelf en het opbouwen van gezonde relaties.

3. De moederwond: het belang van vrouwelijke verbondenheid

Net zoals de vaderwond invloed heeft op ons, zo ook heeft de relatie met onze moeder of vrouwelijke verzorger dit.

De ‘moederwond’ verwijst naar de emotionele wonden die ontstaan door een disfunctionele relatie met de moederfiguur.

Dit kan variëren van verwaarlozing tot emotionele afstandelijkheid.

De gevolgen van de moederwond zijn vergelijkbaar met die van de vaderwond, zoals: een gevoel van waardeloosheid, moeite om voor jezelf op te komen, altijd zorgen voor anderen, alles zelf willen fixen – en de neiging om afhankelijk te zijn van anderen voor erkenning en eigenwaarde.

Het proces van genezing omvat erkenning, het ontwikkelen van zelfliefde en het zoeken naar vrouwelijke ondersteuning en verbondenheid.

De innerlijke reis: van trauma naar transformatie

Hoewel het genezen van systemische dynamieken complex en soms uitdagend kan zijn, is het een waardevolle reis naar innerlijke transformatie.

Door deze diepe wonden te erkennen en te helen, kunnen we onszelf bevrijden van belemmerende patronen en een diepgaande verbinding met onszelf en anderen creëren.

Dit begint met het accepteren van de impact die deze aspecten op ons hebben gehad en het zoeken naar betrouwbare begeleiders om nieuwe inzichten te krijgen en ons hierbij te ondersteunen.

Het ontwikkelen van zelfzorg, zelfrespect en het omringen van onszelf met positieve energie en rolmodellen spelen een cruciale rol in dit proces.

Systemisch werk stelt ons in staat stelt om trauma’s uit ons verleden los te laten, onze emotionele wonden te helen en dichterbij onszelf te komen.

Het zorgt voor meer zelfvertrouwen, zelfkennis en zingeving en dat zal onze relaties en onze gezondheid verbeteren en zorgen voor meer verbinding, flow en innerlijke rust.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.