Manage je mindset

Leestijd: 8 minuten

Als je vandaag de dag op social media zit, dan lijkt het alsof iedereen succesvol is en iedereen erin slaagt om zijn of haar leven om te gooien en ‘de beste versie van zichzelf’ te worden.

Dit zijn geweldige (marketing-) boodschappen die ontzettend inspireren, maar inmiddels weten we uit ervaring, dat er (helaas) ook een hele grote groep mensen is die nauwelijks resultaten ziet of waarbij er vrij weinig verandert.

Hier zijn geen eenvoudige verklaringen voor en is ook heel individueel, maar er is wel iets dat een hele belangrijke rol speelt bij het behalen van je doelen en ervoor zorgt dat je ergens in slaagt of niet…

Welke denkfouten maak jij?

De manier waarop we denken heeft ontzettend veel invloed op ons gedrag en op alles wat we in het leven willen bereiken.

Het is daarom belangrijk om de juiste mindset te hebben, omdat dit voor een heel groot deel bijdraagt aan je persoonlijke ‘succes’.

Nu is mindset tegenwoordig ook een trending topic geworden en voor sommigen zelfs een zeer lucratief businessmodel, om aan mensen te verkopen dat je met de juiste mindset alles kan bereiken wat je wilt, als je er maar je best voor doet.

Dit is echter grote onzin, omdat er veel meer bij komt kijken, dan alleen maar positief denken en daarbij ook voor een groot deel afhangt van geluk en allerlei andere factoren.

Toch kunnen we er niet omheen dat het ontwikkelen van je mindset ontzettend belangrijk is om meer uit het leven te kunnen halen en ook wij besteden er daarom veel aandacht aan in onze coaching.

Om je te helpen bespreek ik daarom een aantal veel voorkomende ‘mindset missers’ waar ik met al mijn cliënten aan werk.

1. Je moet van jezelf

Wij mensen hebben een grote behoefte aan autonomie en daardoor moeite met onvrijwillige restricties en verplichtingen.

Het maakt niet uit of je 5 of 65 jaar oud bent, de meeste mensen hebben er een hekel aan als ze verteld wordt wat ze wel of niet zouden ‘moeten’ doen.

Dit kunnen taken zijn van anderen, maar ook onze eigen verwachtingen en de verantwoordelijkheden die we onszelf opleggen.

Je hoeft alleen maar naar je eigen uitstelgedrag te kijken, om erachter te komen dat je een hekel kunt hebben aan dingen die je (van jezelf!) ‘moet’.

‘Ik moet gezond eten’, ‘Ik moet gaan sporten’, ‘Ik moet afvallen’, ‘Ik moet naar die verjaardag’, ‘Ik moet mijn moeder bellen’, ‘Ik moet studeren’, ‘Ik moet …, ‘Ik moet …, ‘Ik moet …,

Als je continue rondloopt met het idee dat je alles ‘moet’ doen, jezelf alles oplegt en onhaalbare doelen stelt, dan zal dit een behoorlijke hoeveelheid (negatieve) stress met zich meebrengen

Dit gaat niet alleen ten koste van je autonomie, maar ook van je wilskracht waardoor je vroeg of laat weer terugvalt in je oude of destructieve gedrag,

Het is daarom altijd belangrijk om jouw persoonlijke waarden te inventariseren en jezelf af te vragen waar jouw prioriteiten liggen en wat je daarvoor WILT doen:

  • Moet je afvallen, of WIL je graag beter voor je lichaam zorgen?
  • Moet je van jezelf naar de sportschool, of WIL je graag sterker worden?
  • Moet je van jezelf koken, of WIL graag een gezonde maaltijd bereiden?
  • Moet je van jezelf stoppen met roken, of WIL je liever frisse lucht?
  • Moet je van jezelf geen alcohol meer drinken, of WIL je juist minder drinken en van die zware kater(s) af?

2. Je weet niet wat je opgeeft

Wanneer je iets gaat veranderen in je leven, dan zal je andere prioriteiten moeten stellen en oude gewoonten moeten loslaten.

Waar je nu veel waarde aan hecht, zal plaats ‘moeten’ (lees: omdat je dit wilt) maken voor andere zaken die overeenkomen met je doel.

Toch denken mensen hier te weinig over na en staan ze zelden stil bij wat ze opgeven als ze hun (gezondheid-) doelen willen behalen.

Een aantal voorbeelden:

○ Als je vanaf nu een paar keer in de week gaat sporten, dan zeg je nee tegen je vrije zaterdagochtend of dat avondje bank hangen.

○ Als je nee zegt tegen dat feestje omdat je eerder naar je bed wilt, dan zeg je in feite ook nee tegen de mensen die je hebben uitgenodigd.

○ Als je wilt stoppen met het drinken van alcohol, dan zeg je niet alleen nee tegen een glas bier, maar ook tegen je ‘party friends’ en een aantal sociale gelegenheden.

○ Als je een leuke relatie wilt, dan zal je vanaf nu (meer) rekening moeten houden met een ander, en je Tinder account (zeer waarschijnlijk) moeten deleten.

Dit is misschien nog wel het grootste probleem, want het betekent dat je afscheid moet nemen van je ‘oude leven’ en je ‘oude identiteit’. – En daar zijn we totaal niet goed in.

Zeker niet wanneer je (nog) niet goed weet wat je nou eigenlijk wilt en waar je het uiteindelijk voor doet.

3. Je weet niet wat je wél wilt

De meeste mensen die bij mij komen weten eigenlijk helemaal niet wat ze (onbewust) écht willen of wat dit voor hun betekent.

Mensen die graag willen afvallen komen bijvoorbeeld met vage doelen als: ‘Ik wil fit zijn’ of ‘Ik wil lekkerder in mijn vel zitten’ of ‘Ik wil 10 kilo afvallen’.

Deze uitspraken zijn begrijpelijk, maar je richt je hiermee niet op de oorzaken van het -onderliggende- probleem.

Mensen beschouwen ‘hun overgewicht’, ‘roken’ of ‘slecht eten’ ook als ‘het probleem’ waar ze vanaf moeten en realiseren niet dat dit gedrag juist de oplossing is voor iets anders.

Als jij de gewoonte hebt om te gaan eten wanneer je je verveelt, gaat roken omdat je veel stress hebt, of jezelf volpropt met eten als je je waardeloos voelt, dan kun je je beter hierop richten en leren hoe je dit kunt aanpakken en hier beter mee om kunt gaan.

4. Je bent alleen maar bezig met het einddoel

Zodra je voor jezelf een doel gesteld hebt, moet je dit loslaten en bezig zijn met de (kleine) stappen die je moet zetten om daar te komen. Veel mensen hebben echter de gewoonte  zich alleen maar te richten op het eindresultaat. En dit leidt vaak tot frustratie.

Het doel dat we voor onszelf bedenken koppelen we aan hoe we ons zouden voelen als we dit resultaat hebben behaald.

Het nadeel hiervan is dat je totaal niet bezig bent met het proces en hoe je je NU voelt.

Resultaten komen voort uit de actie die je neemt en zijn het gevolg van de dingen die je dagelijks doet en de stappen die je maakt.

Leer daarom om voldoening te halen uit het proces en niet te veel bezig te zijn met de uitkomst en het doel dat je hebt gesteld.

Gun jezelf hierbij ook (veel) meer tijd, want dan is je kans op succes vele malen groter en zal je minder snel je motivatie kwijt raken, omdat je ‘het niet goed doet’ of omdat je ‘niet op schema ligt’.

5. Je doet iets goed of je doet het slecht

Dit zogenaamde ‘zwart-wit-denken’ zien we meestal bij mensen die al jaren bezig zijn met afvallen en diëten. Ze hebben bijvoorbeeld ‘goede of slechte’ (di)eetdagen en zijn continue bezig met wat ze wel of niet ‘mogen eten’.

Het zijn -vaak perfectionistische- mensen die van zichzelf vinden dat ze geen fouten mogen maken, en willen graag dat het in een keer goed gaat en alles van de ene op de andere dag in één keer verandert.

Heb jij ook zo’n ‘alles of niets’ mindset?

Bedenk dat heel goed na over wat je langere termijn doel is en hoe je dit kunt volhouden.

Anders is de kans heel groot dat je telkens weer terugvalt en je nieuwe gewoonten uiteindelijk geen stand houden.

6. Je straft jezelf

Eet jij regelmatig met een schuldgevoel of voel je je vaak schuldig over wat je in het verleden hebt gedaan of over de keuzes die je hebt gemaakt?

Schuld, spijt, angst of schaamte kunnen -soms- nuttige emoties zijn, maar een blijvende verandering ga je niet creëren als je voortdurend leeft met deze vormen van motivatie.

Je mag best teleurgesteld zijn dat dingen niet gaan zoals je het graag had gewild of had verwacht, maar wees niet extreem hard voor jezelf en ga jezelf niet nog meer schamen of bekritiseren.

Hierdoor maak je niet alleen jezelf kapot, maar door jezelf een schuldgevoel aan te praten heb je juist een excuus gecreëerd om je (destructieve) gedrag te rechtvaardigen.

En dit gaat je absoluut niet verder helpen naar je doel.

Fouten maken is gewoon menselijk en een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en het leerproces.

Heb daarom altijd compassie voor jezelf en blijf goed voor jezelf zorgen.

Word je eigen beste vriend.

Wees bereid om jezelf én anderen te vergeven en denk in oplossingen en aan hoe je het de volgende keer anders zou kunnen doen.

7. Je vergelijkt jezelf met (het succes van) anderen

Wij mensen zijn ‘sociale dieren’ en als het ware geprogrammeerd om onszelf te vergelijken met onze ‘soortgenoten’.

Hierdoor zijn we ontzettend gevoelig voor ‘status’ en hebben we bewondering voor de talenten van anderen.

Maar met de komst van de media en het internet komen we nu dagelijks in contact met miljoenen mensen en leven we deels in een virtuele wereld vol met ‘uitzonderlijke mensen’.

Hierdoor krijgen steeds meer mensen het idee dat ze niet slank of fit genoeg zijn, of dat ze niet het ‘ideale leven’ hebben en hopeloos tekort schieten.

Er is niets mis met TV en social media, maar als jij hierdoor gaat denken dat jij net zo succesvol moet zijn, of geen talent hebt, of dat je niets waard bent omdat je niet in de nieuwste kleren loopt of in een dikke Audi rijdt, dan loop je vroeg of laat vast.

Al die perfecte plaatjes zijn geen vertegenwoordiging van de realiteit en kunnen bij veel mensen een hoop negatieve stress veroorzaken.

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar vergelijk jezelf nooit met anderen en focus op jouw eigen groei en ontwikkeling en jouw eigen persoonlijke ‘succes’.

8. Je eigenwaarde hangt af van het resultaat

Je eigenwaarde laten afhangen van wat je bezit of wat je bereikt, hoeveel geld je verdient, hoe je eruitziet of wat anderen denken, is ook een goede manier om in de problemen te komen.

  • Als ik deze promotie maak, dan ben ik succesvol;
  • Als ik deze studie haal, dan ben ik goed genoeg;
  • Als ik slank ben, dan ben ik aantrekkelijk;
  • Als ik altijd voor anderen klaar sta, dan word ik gewaardeerd;
  • Als ik een leuke relatie heb, dan ben ik gelukkig;
  • Als ik niet bel, dan is hij/zij teleurgesteld;
  • Als ik dit zeg, dan wordt hij/zij vast boos.

Wanneer we dingen waarderen die buiten onszelf liggen en waar we geen controle over hebben, dan geven we in principe (alle controle van) ons leven en onze vitaliteit uit handen.

Er is niets mis met geld verdienen of met ambitie, maar je succes of status kunnen beter niet de allerbelangrijkste reden waarom jij jezelf waardeert en waarom je doet wat je doet.

Onze eigenwaarde moet uiteindelijk voortkomen uit respect voor onszelf en niet worden bepaald door ons imago en wat anderen van ons vinden.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!



LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.