Jij bent een succes

Leestijd: 4 minuten

Als je het mij vraagt zijn we in de westerse wereld vergeten wat de voorwaarden voor ‘het goede leven’ zijn en nogal in de war geraakt over wat er werkelijk toe doet.

We leven tegenwoordig in een (virtuele) wereld waarin we, via verschillende mediakanalen, geconditioneerd worden om vooral ‘gelukkig’ te zijn, veel geld te verdienen, onze passie te vinden, al onze dromen te verwezenlijken en van ons leven een groot succes te maken.

Aangezien ik ook in deze branche zit, doe ik daar met mijn eigen coaching en marketing (ondanks het feit dat ik geen valse beloftes doe en geen voorspelbare resultaten garandeer) wel min of meer aan mee.

Maar als je hier net even iets langer dan drie seconden over nadenkt, dan kom je er vrij snel achter dat (sociaal) ‘succes’ niet zomaar ‘een keuze’ is en dat je echt niet alles kunt bereiken, als je het maar graag genoeg wilt.⁠

En zelfs als we bereid zijn om er extreem hard voor te werken, dan geeft dit nog steeds geen garantie en onderschatten we daarbij de rol van toeval en de invloed van ontelbaar veel externe factoren.

We kunnen niet alles hebben of worden wat we willen en hoe meer we gaan geloven dat geluk buiten onszelf te vinden is en dat het leven maakbaar is, hoe ongezonder het voor ons wordt.

Dit is alleen niet zo eenvoudig om af te leren, omdat we van jongs af aan min of meer getraind worden om ontevreden over onszelf te zijn en continu bezig zijn om onszelf met anderen te vergelijken.

We groeien ook op met het idee, dat we later ‘iets moeten worden’ en worden gestimuleerd om ‘te slagen in het leven’ en ‘succesvol te zijn’.

Ik zeg daarentegen:

“Het leven is je al gegeven, dus je bent al een succes!”

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niets van je leven moet maken, want volgens mij is het wel verstandig om goed voor jezelf te zorgen en waardevol om jezelf te ontwikkelen en iets zinnigs te doen.

Het doen is het doel

Het is belangrijk om richting te hebben in het leven, maar het stellen van doelen wordt hierbij denk ik overschat, omdat dit altijd gaat over onze hoop, onze verlangens en onze verwachtingen voor de toekomst.

Wanneer je al je focus hierop richt, dan ben je nooit bezig met wat er op dit moment al in je leven is – en als jij je doelen belangrijker gaat maken dan het doen zelf of de weg ernaartoe, dan loop je het risico dat je gaat vastlopen en te veel inlevert op je vitaliteit.

Je wordt dan voornamelijk gedreven door iets dat buiten jezelf ligt en je behandelt jezelf (en anderen!) daarmee niet als mens, maar als middel – en deze externe vorm van motivatie is niet alleen immoreel, maar houdt ook zelden lang stand.

Het is goed om jezelf af te vragen waarom je de dingen doet die je doet, want als je nu niet blij wordt van je dagen en geen voldoening haalt uit wat je doet, waar ben je dan mee bezig?

Wordt je leven er daadwerkelijk beter van?

Doe je het omdat je het zelf graag wil of doe je het meer vanuit een gevoel van verplichting tegenover anderen?

Haal je er nu al voldoening uit? Of verlang je alleen maar naar het einddoel en de resultaten?

Wil je het proces? Of ben je alleen maar bezig met wat het je in de toekomst hopelijk of mogelijk gaat opleveren?

Denk hier goed over na en vraag jezelf altijd af wat de nadelen zijn en wat je ervoor moet opgeven, voordat je ergens je tijd en energie aan gaat besteden, want misschien kom je dan wel tot heel andere conclusies.

Meer hebben of meer zijn?

Doelen die aansluiten bij onze eigen waarden geven ons leven meer betekenis en zorgen ervoor dat we een authentieker en standvastig leven leiden.

In mijn coachingstrajecten gaan we daarom altijd aan de slag met het ontdekken van je waarden en met het ontwikkelen van je karakter en je competenties en jouw unieke talent.

In plaats van alsmaar bezig te zijn met het fixen van je tekortkomingen (of die van anderen) of te doen wat anderen van je verwachten en iets te worden wat je diep van binnen niet bent.

Als jij je eigenwaarde laat afhangen van wat je bezit, wat je bereikt, hoeveel geld je verdient, hoe je eruitziet of alleen maar baseert op wat je omgeving vindt, dan ga je absoluut in de problemen komen.

Voldoening haal je niet uit de buitenwereld en vind je niet door meer te willen en meer te hebben, maar door jezelf weerbaar te maken, wijzer te worden en meer jezelf te zijn.

Voor mij is dit de basis van een bewust en beter leven.

Vraag niet: “Wat wil ik van het leven?”, maar vraag jezelf af: “Wie ben ik eigenlijk?” en: “Wat wil er door mij heen komen?” en: “Wat wil het leven nu van mij?”


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.