Jij bent een succes

Leestijd: 3 minuten

We leven tegenwoordig in een wereld waarin we, via onze (sociale) mediakanalen, geconditioneerd worden om ‘gelukkig’ te worden, veel geld te verdienen, onze passie te vinden, al onze dromen te verwezenlijken en van ons leven een groot succes te maken.

Aangezien ik ook in deze branche zit, doe ik daar met mijn eigen coaching en marketing, ondanks het feit dat ik geen valse beloftes doe en geen voorspelbare resultaten garandeer, wel min of meer aan mee.

Als je hier langer dan drie seconden over nadenkt, dan kom je er vrij snel achter dat ‘succes’ niet zomaar ‘een keuze’ is en dat je niet alles kunt bereiken, als je er hard voor werkt en graag genoeg wilt.

We kunnen niet alles hebben of worden wat we willen en hoe meer we gaan geloven dat geluk buiten onszelf te vinden is en dat het leven maakbaar is, hoe ongezonder het voor ons wordt.

Dit is alleen niet zo eenvoudig om af te leren, omdat we van jongs af aan min of meer getraind worden om ontevreden over onszelf te zijn en continu bezig zijn om onszelf met anderen te vergelijken.

We groeien ook op met het idee, dat welater ‘iets moeten worden’en worden gestimuleerd om ‘te slagen in het leven’ en ‘succesvol te zijn’.

Ik zeg daarentegen:

“Het leven is je al gegeven, dus je bent al een succes!”

Wat niet wil zeggen dat je niets van je leven moet maken, want volgens mij is het wel verstandig om goed voor jezelf te zorgen en waardevol om jezelf te ontwikkelen, je shit te regelen en iets nuttigs te doen.

Het doen is het doel

Het is belangrijk om richting te hebben in het leven, maar het stellen van doelen wordt hierbij denk ik overschat, omdat dit altijd gaat over onze hoop, verlangens en verwachtingen voor de toekomst.

Wanneer je al je focus hierop richt, dan ben je nooit bezig met wat er op dit moment al in je leven is – en als jij je doelen belangrijker gaat maken dan het doen zelf of de weg ernaartoe, dan loop je het risico dat je gaat vastlopen en te veel inlevert op je vitaliteit.

Je wordt dan voornamelijk gedreven door iets dat buiten jezelf ligt en je behandelt jezelf (en anderen!) daarmee niet als mens, maar als middel – en deze externe vorm van motivatie is niet alleen immoreel, maar houdt ook zelden lang stand.

Het is daarom belangrijk om jezelf af te vragen waarom je de dingen doet die je doet, want als je nu niet blij wordt van je dagen en geen voldoening haalt uit wat je doet, waar ben je dan mee bezig?

Wordt je leven er daadwerkelijk beter van?

Doe je het omdat je het zelf graag wil of doe je het meer vanuit een gevoel van verplichting tegenover anderen?

Haal je er nu al voldoening uit? Of verlang je alleen maar naar het einddoel en de resultaten?

Wil je het proces? Of ben je alleen maar bezig met wat het je in de toekomst hopelijk of mogelijk gaat opleveren?

Denk hier goed over na en vraag jezelf ook af wat er allemaal bij komt kijken en wat de nadelen zijn en wat je ervoor moet opgeven, voordat je ergens je tijd en energie aan gaat besteden.

Misschien kom je dan wel tot hele andere conclusies.

Meer hebben of meer zijn?

Doelen die aansluiten bij onze eigen waarden geven ons leven meer betekenis en zorgen ervoor dat we een standvastig leven leiden en veel authentieker zijn.

In mijn coachingstrajecten gaan we daarom altijd aan de slag met het ontdekken van je waarden en het ontwikkelen van je karakter, je competenties en je unieke talent.

In plaats van alsmaar bezig te zijn met het fixen van je tekortkomingen of te doen wat anderen van je verwachten en iets te worden wat je diep van binnen niet bent.

Als jij je eigenwaarde laat afhangen van wat je bezit, wat je bereikt, hoeveel geld je verdient, hoe je eruit ziet of wat anderen denken, dan ga je absoluut in de problemen komen.

Voldoening vind je niet in de buitenwereld en haal je niet uit meer hebben, meer willen en meer consumeren, maar uit wijzer worden, werken aan je weerbaarheid, iets creëren en meer (jezelf) zijn.

Dit is de basis van een bewust en beter leven.

Vraag niet: “Wat wil ik van het leven?”, maar vraag jezelf af: “Hoe wil ik in het leven staan?” en “Wat wil het leven nu van mij?”.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die zoeken naar een zinvol leven en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.