Is succes een keuze?

Leestijd: 3 minuten

Er is vandaag de dag geen gebrek aan coaches en trainers die allemaal claimen dat ons leven volkomen maakbaar is en dat we kunnen kiezen voor ons eigen succes.

Dit klinkt allemaal fantastisch, maar het gaat volledig in tegen de feiten en we worden er zelfs massaal depressief van.

Want als je het (waar je die lat ook legt) niet haalt, dan is het helemaal je eigen schuld…

Ben je verantwoordelijk voor je eigen succes?

Of je wel of geen ‘succes’ hebt bepaal je in principe helemaal zelf, omdat dit afhangt van jouw persoonlijke definitie van succes en waar je dat aan afmeet.

Maar dit betekent niet dat je er zelf voor kan zorgen hoe succesvol je bent. Hier komt namelijk veel meer toeval bij kijken dan je denkt.

Je hebt uiteraard talent en inzet nodig, maar dat is lang niet genoeg.

Je kunt jarenlang trainen voor het wereldrecord hardlopen, maar of je daadwerkelijk de beste tijd gaat neerzetten ligt aan veel meer factoren (zoals bijv. de weersomstandigheden) dan alleen maar je inzet en je motivatie.

Every corpse on mount everest was once an extremely motivated person.

Iets heel graag willen, is geen garantie voor succes.

Toch worden we dagelijks gebombardeerd met de boodschap dat je daadwerkelijk alles kunt bereiken, als je er maar keihard je best voor doet. 

En met de komst van het internet en social media komen we ook nog eens dagelijks in aanraking met duizenden uitzonderingen, die ons doen geloven dat wij ook die ene uitzondering kunnen zijn.

We worden niet allemaal top-atleten, top-ondernemers, top-modellen en top-artiesten en je kunt niet alles worden wat je wilt.

Als je twee meter lang bent, dan ga je echt geen turnkampioenschap winnen en je kan graag straaljagerpiloot willen worden, maar met een oogafwijking van +5 gaan ze je echt niet voorin een cockpit zetten.

Ook zijn er genoeg mensen die waanzinnig kunnen zingen, maar de kans dat ze miljoenen gaan verdienen met een zangcarrière, is net zo realistisch als het winnen van de jackpot in de staatsloterij. (0,00002%) 

Niet iedereen is de uitzondering, want anders zouden we allemaal (en dus niemand) de uitzondering zijn. Zelfs al zou je ergens extreem goed in zijn, dan is de kans behoorlijk groot dat je ergens anders tekort schiet.

Je kunt meer dingen niet dan wel en daar is helemaal niets mis mee. That’s life!

Moet je dan al je dromen en ambities opgeven en accepteren dat het nooit beter wordt? Nee, absoluut niet, maar doe wel zoveel mogelijk dingen waar je voldoening uithaalt en waar je blij van wordt, ongeacht het succes.

The struggle is guaranteed, success is not.

Ga niet hopen op die ene ‘doorbraak’ of dat ‘grote succes’, want dit is voor een heel groot deel afhankelijk van toeval en niet iets waar je zelf 100% controle over hebt.

Je zal uiteraard nooit iets bereiken, als je er niet hard voor werkt, maar richt je altijd op het proces en niet op je doel of op de uitkomst.

Want zelfs als je er ontzettend hard je best voor doet en veel talent hebt, dan is de kans dat je daadwerkelijk je ‘succes’ bereikt, alsnog voor meer dan de helft afhankelijk van toeval.

Dan is toch echt zonde als je jarenlang iets gedaan hebt waar je geen plezier of voldoening uit hebt gehaald, of niet?!

De definitie van een succesvol leven

Een beter uitgangspunt voor een succesvol (lees: vitaal) leven waar we in mijn coaching mee werken is: de zelfbeschikkingstheorie.

Hierbij gaan we naast een aantal belangrijke lichamelijke behoeften (zoals slapen, bewegen, eten, drinken en de natuur) uit van drie psychologische basisbehoeften die ieder mens heeft:

Autonomie: leven volgens je eigen waarden en de vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken en dingen op je eigen manier te doen.

Binding: sociaal contact, ergens bij horen en zorgen voor anderen.

Competentie / creatie: je talenten ontdekken, je vaardigheden ontwikkelen en erkenning krijgen voor de dingen die je doet

Een goed leven leiden met liefdevolle relaties, waarbij je jezelf kunt zijn, jezelf beter leert kennen en jezelf ontwikkelt om anderen helpen, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf.

Dit is de basis voor een goed leven en volgens mij de allerbeste definitie van succes!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust leven willen leiden en meer standvastig willen zijn.


Meer jezelf zijn?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Doe de gratis intake en plan direct een gesprek.