Is succes een keuze?

Leestijd: 3 minuten

Er is vandaag de dag geen gebrek aan goeroes en coaches die claimen dat ons leven maakbaar is en dat we kunnen kiezen voor ons eigen succes.

Dit klinkt fantastisch en hoopgevend, maar het gaat volledig in tegen de feiten.

We worden zelfs massaal depressief van deze doorgeslagen meritocratische gedachte, want als je het niet haalt (waar je die lat ook legt), dan is het helemaal je eigen schuld.

Ben je verantwoordelijk voor je eigen succes?

Of je wel of geen ‘succes’ hebt bepaal je in principe helemaal zelf, omdat dit afhangt van jouw persoonlijke definitie van succes en waar je het aan afmeet.

Het betekent echter niet, dat je er zelf voor kan zorgen hoe succesvol je bent, want daar komt veel meer toeval bij kijken dan we denken.

Je hebt uiteraard talent en inzet nodig, maar dat is lang niet genoeg.

Je kunt jarenlang trainen voor het wereldrecord hardlopen, maar of je daadwerkelijk de beste tijd gaat neerzetten ligt aan veel meer factoren (zoals bijv. de weersomstandigheden), dan alleen maar je inzet en je motivatie.

Het mateloze gelul over de maakbaarheid van het leven is naar mijn idee een vorm van zelfoverschatting en een gebrek aan bescheidenheid.

En het doet mij altijd denken aan de volgende quote:

“Every corpse on mount everest was once an extremely motivated person.”

Iets heel graag willen, is geen garantie voor succes.

We worden niet allemaal top-atleten, top-ondernemers, top-modellen en top-artiesten.

Toch worden we dagelijks gebombardeerd met de belofte dat je daadwerkelijk alles kunt bereiken, als je er maar keihard je best voor doet. 

En met de komst van het internet en (sociale) media komen we ook nog eens dagelijks in aanraking met duizenden uitzonderingen, die ons doen geloven dat wij ook die ene uitzondering kunnen zijn.

Het klinkt allemaal geweldig, maar ik geloof niet in die bullshit-boodschap dat je alles kan worden wat je wilt.

Als je twee meter lang bent, dan ga je echt geen turnkampioenschappen winnen en ik kan nog zo graag straaljagerpiloot willen worden, maar met een oogafwijking van +5 gaan ze me echt niet voorin een cockpit zetten.

Er zijn genoeg mensen die waanzinnig goed kunnen zingen, maar de kans dat ze miljoenen gaan verdienen met een zangcarrière, is net zo realistisch als het winnen van de jackpot in de staatsloterij. (0,00002%) 

Niet iedereen is de uitzondering, want anders zouden we allemaal (en dus niemand) de uitzondering zijn. Zelfs al zou je ergens extreem goed in zijn, dan is de kans groot dat je ergens anders tekort schiet.

Moet je dan al je dromen en ambities opgeven en accepteren dat je nooit ergens succesvol in wordt?

Nee, absoluut niet, maar doe wel zoveel mogelijk dingen waar je voldoening uithaalt en waar je blij van wordt, ongeacht het succes.

“The struggle is guaranteed, success is not.”

Ga niet hopen op die ene ‘doorbraak’ of dat ‘grote succes’, want dit is voor een heel groot deel afhankelijk van toeval en niet iets waar je controle over hebt.

Je zal uiteraard nooit iets bereiken, als je er niet hard voor werkt, maar richt je vooral op het proces en niet op je doel of op de uitkomst.

Zelfs als je ergens ontzettend hard je best voor doet en veel talent hebt, dan is de kans dat je ergens uitzonderlijk succesvol in wordt, alsnog afhankelijk van ontelbaar veel factoren.

Dan is toch zonde als je jarenlang iets gedaan hebt waar je geen plezier of voldoening uit hebt gehaald, of niet?!

“Je kunt niet alles worden wat je wilt,
maar wel worden wie je diep van binnen bent.”

De definitie van een succesvol leven

Een beter uitgangspunt voor een goed leven, waar ik in mijn coaching mee werk is de zelfbeschikkingstheorie.

Hierbij gaan we naast een aantal belangrijke lichamelijke behoeften (zoals: slapen, bewegen, eten, drinken en de natuur) uit van drie psychologische basisbehoeften die ieder mens heeft:

Binding: Sociale verbondenheid, ergens bij horen en zorgen voor anderen.

Autonomie: Leven volgens je eigen waarden en de vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken en dingen op je eigen manier te doen.

Competentie: Je talenten ontdekken en erkenning krijgen voor wat je doet.

Een goed leven leiden en liefdevolle relaties onderhouden, waarbij je jezelf kunt zijn en daarbij jezelf ontwikkelen en anderen helpen, zonder dat dit ten koste gaat van je eigen autonomie.

Dat is de basis voor een vitaal leven en volgens mij de allerbeste definitie van succes.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!



LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en vrijuit willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.