Aandacht voor tijd

Leestijd: 5 minuten

Hoe kan het dan dat sommige mensen zonder problemen alles gedaan krijgen, terwijl anderen aldoor tijd tekort komen?

Want in principe hebben we allemaal dezelfde 24 uur per dag om de dingen te doen die we graag zouden willen doen.

Waar de ene persoon met gemak overal aan toekomt is een ander continu op zoek naar meer tijd en langere dagen.

Uiteraard hebben we allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden, maar sommige mensen lijken meer moeite te hebben om ‘tijd te vinden’ dan anderen.

Maar dit is geen probleem van tijd.

Tijdgebrek is een gewoonte

Ons gedrag is het resultaat van wat wij over onszelf en over de wereld denken en wat we met regelmaat doen.

Dit worden uiteindelijk onze (onbewuste) overtuigingen en onze dagelijkse routines.

Het probleem is dus nooit een tekort aan tijd, maar ons eigen gedrag wat ervoor zorgt dat ‘we het zo druk hebben’ en altijd ‘op zoek zijn naar meer tijd’.

Hier zijn meerdere oorzaken voor te benoemen, maar mensen die vaak in tijdsnood komen, zijn vaak mensen die:

  • Alles goed willen doen (voor anderen)
  • Te veel ballen in de lucht proberen te houden
  • Te veel streven naar waardering
  • Bang zijn voor de reactie van anderen
  • Bang zijn om iets fout te doen
  • Bang zijn om iets te missen
  • Geen ‘nee’ kunnen (durven) zeggen
  • Geen grenzen kunnen (durven) aangeven
  • Geen keuzes kunnen (durven) maken
  • Niet weten wat hun waarden zijn

Herken jij dit bij jezelf en zit dit gedrag je in de weg? Dan is het goed om hier je aandacht aan te geven.

Geen tijd, maar prioriteit

We kunnen onze tijd en energie slechts één keer uitgeven.

Het is daarom essentieel om prioriteiten te kunnen stellen en onderscheid te maken tussen wat jij het allerbelangrijkste vindt – en wat niet.

Het betekent dat we afwegingen en keuzes moet maken, want anders worden we een slaaf van (de verwachtingen) van anderen of van onze eigen agenda en wat we allemaal nog ‘zouden moeten doen’.

Hierdoor kunnen we de controle (over ons leven) kwijtraken, wat zorgt voor meer stress, focusverlies en verkeerde lange termijn beslissingen.

En hoe meer negatieve stress en externe druk we ervaren, hoe vervelender het voor ons wordt.

Bovendien hebben de beslissingen die we nu maken in ons leven hebben niet altijd directe gevolgen voor de korte termijn.

Je kan bijvoorbeeld best wel een keertje laat gaan slapen, ‘slecht’ eten of de sportschool overslaan, zonder dat dit desastreuze gevolgen heeft voor je gezondheid of je muscle gains.

Maar wil je daar een dagelijkse routine van maken?

Hoe vaak ga je dit gedrag herhalen, zodat dit voor jou een gewoonte wordt?

Nooit je grenzen aangeven, je afspraken (met jezelf of met anderen) niet nakomen, voor de zoveelste keer overwerken of blijven negeren dat je collega de kantjes ervan afloopt, zijn allemaal gewoontes waar je uiteindelijk meer ellende van krijgt.

Wees dus voorzichtig met de ‘uitzonderingen’ en vraag jezelf af of je daar een gewoonte van wilt maken – of niet.

Stel jezelf de volgende vragen en schrijf je antwoorden op:

1. Waar zeg ik NU ‘ja’ tegen? En wat zijn de gevolgen als ik dit vanaf nu de komende weken en maanden zou blijven doen?

2. Waar zeg ik NU ‘nee’ tegen? En wat zijn de gevolgen als ik dit vanaf nu de komende dagen, weken en maanden zou blijven doen?

3. Wil ik het dan nog steeds of kan ik beter een andere beslissing maken?

Wat nu en wat later?

Je kunt er wel voor kiezen om je waarden en je gewoonten te veranderen, maar je moet het vervolgens ook gaan toepassen en nadenken over hoe je deze nieuwe waarden wilt laten terugkomen in je leven.

En dit is waar het lastig wordt.

Het probleem is namelijk dat onze behoeftes en verlangens nog wel eens met elkaar en met die van anderen in conflict komen én met de korte en lange termijndoelen die we voor onszelf stellen.

Iedere beslissing die je maakt is in feite een conflict tussen de ‘persoon die je nu bent’ (en iets wat je nu wilt) en je ‘toekomstige zelf’ (en iets waar je later wat aan hebt):

• Aan de ene kant vinden we het leuk om te gaan stappen, maar aan de andere kant willen we ook graag meer energie en fit ons bed uitkomen.

• Aan de ene kant willen we graag stoppen met roken, maar aan de andere kant is het heerlijk om te ontspannen met een kop koffie en een sigaret.

• Aan de ene kant willen we graag eerder naar bed, maar aan de andere kant willen we ook nog even ‘ontspannen’ en een leuke serie kijken.

• Aan de ene kant willen graag klaar staan voor anderen, maar aan de andere kant moeten we wel onze grenzen kunnen aangeven en voorkomen dat dit niet ten koste gaat van onszelf.

• Aan de ene kant willen we graag meer voor tijd voor onszelf, maar aan de andere kant willen we ook onze familie, partner of vrienden niet teleurstellen.

Hierdoor zijn we vaak geneigd om vast te houden aan ons oude gedrag, zelfs als dit op de langere termijn niet het beste voor ons is of zelfs schadelijk voor ons kan zijn.

Wat je aandacht geeft, heeft je tijd.

Wat wil je veranderen?

Als je weet wat je graag zou willen veranderen, stel jezelf dan de volgende vragen:

Wat moet ik hiervoor doen en laten?

Welke gewoonten en welke dagelijkse en wekelijkse acties horen hierbij?

En wat zijn de nadelen?

Wanneer we nieuwe waarden voor onszelf opstellen, dan denken we vaak alleen aan de positieve kanten en wat het ons mogelijk gaat opleveren, maar realiseer je dat er ook negatieve kanten aan zitten.

Er zullen altijd obstakels zijn die jouw doelen in de weg staan en er zitten vaak voordelen aan ons oude gedrag die soms heel erg moeilijk zijn om los te laten:

• Een studie oppakken is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar als je vrienden op het terras zitten, dan zal jij de boeken in moeten.

• Meer geld verdienen is prima, maar je moet er ook meer voor doen en het gaat ten koste van je vrije tijd.

• Niet meer roken lijkt een logische beslissing, maar dan moet je wel andere oplossingen bedenken voor alle momenten van verveling en ontspanning waarbij je nu een sigaret opsteekt.

• Minder alcohol drinken is beter voor je gezondheid, maar welke aspecten hiervan ben jij bereid om los te laten, en waarom?

• Meer voor jezelf opkomen en vaker ‘nee’ zeggen, betekent ook dat je meer weerstand krijgt van de mensen uit je omgeving en misschien wel met het wegvallen van relaties als gevolg.

Maak concrete afspraken

Veel mensen hebben wel doelen, maar maken zelden een concreet plan en duidelijke afspraken met zichzelf om dit daadwerkelijk te realiseren.

De kracht van verantwoording en verbinding wordt hierbij ontzettend onderschat.

De meeste mensen vertrouwen te veel op hun wilskracht en hebben vaak (nog) niet de discipline om afspraken met zichzelf na te komen.

Maak daarom concrete afspraken met jezelf én je omgeving en zoek iemand die je kan steunen en waar je verantwoording aan aflegt.

Dit is ontzettend waardevol en effectief.

Je zus, broer, vader, moeder, vriend of vriendin, of iemand anders uit je directe omgeving, het kan in principe iedereen zijn.

Of ga je (eindelijk) een coach inhuren om te ontdekken wat jouw waarden zijn en die je kan helpen bij het creëren van meer ruimte in je leven en het ‘vinden’ van meer tijd?


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.