Kunnen woorden kwetsen?

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen week zat naar tv-programma te kijken waarin een donkere Nederlandse jongen vertelde dat hij het woord ‘neger’ een heel naar woord vindt.

Blijkbaar is het voor hem beledigend wanneer mensen dit tegen hem zeggen of gebruiken waar hij bijstaat. Het woord neger moeten we daarom volgens hem niet meer gebruiken.

Nu heb ik alle begrip en compassie voor de gevoelens van anderen, maar als je woorden niet meer kunt gebruiken, omdat iemand zich misschien gekwetst voelt of emotioneel wordt, dan is het einde denk ik heel snel zoek.

Als je ooit een traumatische ervaring met een schommel heb gehad, moeten we het woord schommel dan niet meer gebruiken? Of als je niet tegen spruitjes kunt, moeten we dat woord dan schrappen, omdat jij er misselijk van wordt?

Hiermee wil ik niet zeggen dat je niet in discussie moet gaan over het taalgebruik van mensen (want wat sommigen op het Instagramaccount van Arie Boomsma schrijven gaat echt voorbij aan alle vormen van goed fatsoen).

Maar hoe ver wil je gaan in het censureren van woorden? En kunnen woorden überhaupt wel kwetsend zijn?

Woorden kunnen volgens mijn alleen maar kwetsen als ze voor jou een bepaalde betekenis hebben.

Vroeger vond ik het niet leuk (zelfs best pijnlijk) als mensen mij ‘schele’ of ‘brillioot’ (=brillenjood, red.) noemden, maar dit kwam omdat ik daar onzeker over was, niet vanwege dat woord.

Daarbij kunnen woorden alleen maar iets betekenen als je de taal spreekt en als je ze verstaat.

Als je in het Russisch ‘schele krullenbol’ naar me had geroepen, dan had ik daar totaal geen naar gevoel aan overgehouden en je waarschijnlijk gewoon heel glazig aangekeken, aangezien ik die taal niet spreek.

Ik vind het daarom veel belangrijker om naar het gedrag en de INTENTIE van mensen te kijken en niet te veel waarde te hechten aan de woorden die ze gebruiken.

Want we kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die niet heel tactisch is met zijn woorden, maar het over het algemeen wel ‘goed bedoelt’.  #wateenbottelul

Het zijn nooit de woorden, maar de betekenis die jij (of een ander) ergens aan geeft.

Woorden zijn bedoeld om iets aan te duiden en zinnen mee te maken om iets uit te leggen. Dat is best handig, toch?

Het zijn klanken die pas waarde krijgen als jij er een betekenis aan geeft en daar vervolgens een verhaal van maakt.

Dus als jij je gekwetst voelt of emotioneel wordt van iemand zijn woorden, dan kun je beter de betekenis veranderen en jezelf een ander verhaal vertellen.

Dat lijkt mij een stuk eenvoudiger dan naar wereld te wijzen en anderen te verwijten dat ze iets ‘verkeerds’ hebben gezegd.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.