Verbeter je leven (met deze 5 vaardigheden)

Leestijd: 6 minuten

In ons drukke westerse leven kan het soms moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen werk, relaties, vriendschap en persoonlijke ontwikkeling en wat we doen met onze vrije tijd.

Het is misschien wel dé uitdaging voor iedereen die in een gemoderniseerde samenleving leeft, waarin veel mensen tegenwoordig lijden onder een gebrek aan zingeving en chronische stressklachten.

Een nieuwe tijd vraagt nieuwe vaardigheden van ons en er zijn er een aantal waar ik met al mijn klanten aan werk en die ter sprake komen bij alle mannen die ik coach.

Dit zijn life skills die de meesten van ons niet of nauwelijks van huis uit hebben meegekregen en ook nog nooit op school hebben geleerd, zoals: ontdekken wie je bent en wat je waarden zijn, je emoties beter beheersen en leren omgaan met tegenslagen.

In dit artikel deel ik vijf vaardigheden die je kunt aanleren om jezelf te helpen een bewust en gebalanceerd leven te leiden.

1. Dagelijks bewegen (en trainen)

Het is niet alleen een vaardigheid om mobiel en flexibel te blijven, maar ook een basisbehoefte om in beweging te zijn.

Zo simpel is het. Als je wilt leven, dan moet je bewegen.

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar het heeft ook een positieve invloed op je mindset en je mind.

Door regelmatig te bewegen stimuleer je de bloedtoevoer naar je hersenen, verbeter je je concentratie en verlaag je stressniveaus.

Het kan zo simpel zijn als vaker een wandeling (in de natuur) te maken, na je werk of tijdens je lunchpauze, of door voortaan de trap nemen in plaats van de lift.

Daarbij is ook van belang om 3 á 4 keer in de week iets aan krachttraining te doen, om je levensverwachting hoog te houden.

De grootste voorspellers van een langdurig en fit leven zijn het behoud van spiermassa en spierkracht.

Probeer minstens 30 tot 60 minuten per dag actief te zijn en ontdek welke vorm van lichaamsbeweging en krachttraining het beste bij jou past.

2. Mediteren (stem in je kop)

Mediteren is een vaardigheid die je helpt om innerlijke rust en kalmte te vinden.

Het stelt je in staat om je gedachten en je gevoelens waar te nemen, zonder erdoor meegesleept te worden.

Het helpt je om onderscheid te maken tussen je ‘denkende zelf’ en je ‘observerende zelf’ en het leert je om meer afstand te nemen van die verhalenmaker in je hoofd.

Door regelmatig te mediteren, kun je je bewustzijn vergroten en beter omgaan met stressvolle situaties.

Er zijn tegenwoordig talloze apps en online bronnen beschikbaar die begeleide meditatiesessies bieden voor beginners.

Begin met slechts enkele minuten per dag en bouw je meditatie-beoefening geleidelijk aan op.

Je hoeft niet perse te mediteren, maar als je jezelf niet aanleert om meer mindful te worden, dan zal je altijd een slaaf zijn van je onbewuste overtuigingen en de saboterende stem in je kop.

3. Dankbaar zijn (voor alles)

Dankbaarheid is een krachtig hulpmiddel voor het bevorderen van je emotionele welzijn.

Door bewust stil te staan bij de positieve aspecten van je leven, kun je je perspectief verschuiven naar wat er wél goed gaat en jezelf aanleren om hoopvol blijven.

Neem elke dag de tijd om drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.

Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een vriendelijk gebaar van een collega, of grotere zegeningen, zoals gezondheid en familie.

En denk ook eens na over de moeilijke dingen die je inmiddels al hebt meegemaakt. Wat heeft dit voor je betekent en wat heb jij er achteraf van geleerd?

Het is inmiddels bewezen, dat het ontzettend helend kan werken als je dagelijks ergens dankbaar voor bent.

Door dankbaarheid te beoefenen, ontwikkel je een optimistische mindset en vergroot je je veerkracht in moeilijke tijden.

Kun je het verleden en alle obstakels en ellende waar je nu mee worstelt ook accepteren?

Dit is zeker niet eenvoudig, maar het zal je echt veel sterker en standvastiger maken, als je het leven volledig kan omarmen.

Alles wat er in ons leven gebeurt kan een les voor ons zijn.

Dus vertrouw op het leven en accepteer niet alleen de leuke dingen, maar wees ook dankbaar voor alle negatieve shit!

4. Spreken en schrijven (communiceren)

Goede en effectieve communicatie is essentieel voor succes, in zowel onze persoonlijke als onze professionele relaties.

Door je spreek- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen, kun je jezelf beter uitdrukken en je ideeën effectiever overbrengen.

Dit wordt denk ik met name door veel (jonge) mannen ontzettend onderschat (en het is meestal niet waar hun talenten liggen), maar woorden maken ons machtig.

We hoeven niet alles in het leven te verklaren, maar ons leven wordt er beter van, wanneer we het leven beter begrijpen en de juiste woorden gebruiken voor wat we ervaren.

Neem de tijd om te oefenen met spreken in het openbaar, schrijf regelmatig in een dagboek of start een blog om je gedachten op een rijtje te zetten.

Vraag ook om feedback van anderen en werk aan het verbeteren van je sociale vaardigheden en aan je taalvaardigheid.

Beter leren communiceren zal je niet alleen helpen in je werk, maar uiteindelijk voor veel meer verbinding zorgen in je relaties en daarmee bijdragen aan je vitaliteit.

5. Prioriteiten plannen (discipline)

Het stellen van doelen en het plannen van je tijd is cruciaal om je energie en aandacht te kunnen richten op wat echt belangrijk voor je is.

Maar het is onmogelijk om beslissingen te maken, als je niet weet wat jouw principes zijn en waar jouw prioriteiten liggen.

Weet jij wat jouw belangrijkste kernwaarden zijn?

Het is essentieel om hier achter te komen en of dit überhaupt wel de juiste waarden zijn en dat of ze niet van buitenaf komen.

Maak een lijst van je doelen op korte en lange termijn en breek ze vervolgens op in dagelijkse gewoontes en kleine, behapbare taken.

Maak hiervoor gebruik van een agenda of andere planningstools om je tijd effectief te beheren en stel prioriteiten op basis van urgentie en belangrijkheid.

Door je persoonlijke waarden scherp te krijgen en je prioriteiten goed te plannen, verminder je stress en verhoog je je productiviteit.

Hierbij is het overigens wel verstandig om ruimte te maken voor rust en spontaniteit.

Je hoeft niet al je dagen vol te proppen en je hele leven vooruit te plannen, maar het gaat je zeker helpen om meer structuur aan te brengen.

Dit is het punt wat ik wil maken: “Alles word urgent voor iemand die niets plant!”

Als je iets wilt bereiken in het leven, dan is het essentieel om vooruit te kijken en afspraken met jezelf te maken.

Succes is niet vanzelfsprekend, maar het is onmogelijk om ergens goed in te worden, als je jezelf niet kunt beheersen en er geen tijd en energie in steekt.

Dat noemen we discipline.

Neem de tijd

In deze snelle wereld waarin alles direct voor handen is, is dit laatste punt misschien wel een van de allerbelangrijkste life skills om te leren.

Want het aanleren van deze vijf essentiële vaardigheden of andere gewoontes en vaardigheden vergt tijd, consistentie en geduld.

Begin met het integreren van één vaardigheid of één gezonde gewoonte in je dagelijkse routine en bouw dit vervolgens langzaam verder uit.

Bovendien ben ik van mening, dat we veel meer moeten leren om mee te bewegen met (de flow van) de natuur en we het leven niet kunnen forceren.

Het gras groeit niet harder door eraan te trekken en zoals een mentor van mij het mooi zegt: “Urgency Is A Disease Of The Mind.”

Het leven is een oneindige dans, zonder eindbestemming, dus haal vooral uit de dingen die je doet al de meeste voldoening en focus niet te veel op de externe doelen die je stelt.

Onthoud dat persoonlijke groei en ontwikkeling een levenslang leerproces is en dat iedere kleine stap (met de juiste intentie) er al één is die telt.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en lichter willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.