Wat is een gelukkig leven?

Leestijd: 5 minuten

Als we vandaag de dag naar onze kwaliteit van leven kijken, dan hebben wij het als mens nog nooit zo goed gehad.

Er is wereldwijd minder ziekte, minder hongersnood, minder criminaliteit, minder oorlogen en meer gelijkheid en welvaart dan we ooit hebben meegemaakt in de menselijke geschiedenis.

Maar tegelijkertijd hebben we ons ook nog nooit zo slecht gevoeld.

Uit de hedendaagse cijfers blijkt namelijk dat steeds meer mensen kampen met burn-out klachten en depressie en zich regelmatig afvragen wat nu eigenlijk ‘de zin van het leven’ is en waar ze het ‘allemaal voor doen’.

Dit zijn geen eenvoudige vragen om te beantwoorden…

Wat geeft het leven zin? Wat is een zinvol leven?

Wanneer ben je gelukkig of succesvol en wie of wat bepaalt dat?

Wat is geluk en is het überhaupt zinvol om geluk na te streven?

Wat is geluk?

Laten we eens met deze vraag beginnen: “Wil jij gelukkig zijn?”

Het antwoord op deze vraag lijkt vrij logisch, maar als we hier iets dieper op in gaan, dan blijkt dat we eigenlijk niet goed weten wat geluk is en hoe we dit moeten definiëren.

Ook zijn er een aantal compleet verkeerde opvattingen over geluk waar veel mensen wel in geloven, maar die eerder bijdragen aan het tegenovergestelde ervan.

1. Geluk ligt buiten jezelf

De grootste misvatting als het gaat om geluk, is dat we onze omstandigheden moeten veranderen en van alles moeten hebben om gelukkig te worden.

Maar een andere relatie, een andere baan, een ander land, een ander huis, en kasten vol met spullen dragen nauwelijks iets bij aan ons geluk.

Ook overschatten we het korte termijneffect van onze positieve emoties en ons ‘geluksgevoel’ en onderschatten onze veerkracht voor alle ‘shit’ die we meemaken.

Wij mensen zijn veel sterker dan we denken. Zelfs mensen die hun arm of been kwijt raken zijn na een jaar weer terug op het ‘geluk niveau’ van voor hun traumatische gebeurtenis.

2. Het perfecte plaatje

Het maakt niet uit hoe gelukkig of succesvol je ook bent, er zal altijd weer iets in je opkomen dat je van jezelf moet doen om nóg gelukkiger te zijn.

Dit komt omdat wij helemaal niet ‘geprogrammeerd zijn’ om altijd tevreden of gelukkig te zijn.

Het maakt niet uit hoe goed we het hebben, uiteindelijk raken we weer uitgekeken op de dingen waar we voorheen voldoening uit haalden en gaan we weer op zoek naar de volgende ‘beloning’.

Dit overlevingsmechanisme zit diep in ons systeem, omdat je niet voor de rest van je leven voldaan bent na het eten van een maaltijd, maar telkens weer op zoek moet naar de volgende.

Vroeg of laat krijg je weer honger en moet je weer in actie komen om deze behoefte te bevredigen en weer op zoek gaan naar het volgende ‘geluksgevoel’.

Dit actieve beloningssysteem in ons is ontzettend belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat we kunnen overleven en nieuwe dingen kunnen leren.

De keerzijde ervan is echter, dat we onszelf voortdurend voor de gek houden en hopen dat het volgende doel dat we nastreven ons gelukkiger gaat maken. En daar worden we juist minder gelukkig van.

Er is helemaal niets mis met het stellen van doelen, maar als je alleen maar bezig bent met het eindresultaat, dan leg je telkens de nadruk op het feit dat je het (nog steeds) niet hebt en hoe meer je je best gaat doen om het te bereiken, hoe beroerder het wordt.

Het leven is geen race waarbij je na afloop een mooie medaille krijgt en eindelijk gelukkig bent. De ‘beloning’ zit hem juist in de uitdaging en in het (leer-) proces.

Dus stop met je zoektocht naar het ‘perfecte plaatje’, want daar zal je uiteindelijk veel gelukkiger van worden.

‘Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg’
– De Boeddha

3. Geluk is het doel

Als je aan mensen vraagt of ze graag gelukkig willen zijn, dan vinden de meesten dit vanzelfsprekend.

Volgens de Canadese psychologie professor en schrijver Jordan B. Peterson is dit echter een waardeloos en onrealistisch doel, omdat we vroeg of laat allemaal te maken krijgen met uitdagingen en moeilijke momenten in ons leven die onvermijdelijk zijn.

Het verliezen van je baan, het beëindigen van een relatie, of afscheid nemen van familieleden en de mensen waar we van houden, zijn emotionele gebeurtenissen waar we niet gelukkig van worden, maar die onontkoombaar bij ons leven horen en waar we mee moeten leren omgaan.

Geluk is geen doel op zichzelf, maar een bijproduct van een goed leven en een zinvol bestaan.

Dr. Peterson pleit daarom voor een zinvol leven, waarbij je meer verantwoordelijkheid neemt en jezelf verder ontwikkelt om je eigen leven en dat van anderen beter te maken. Dit geeft je leven veel meer betekenis dan het streven naar geluk.

‘Geluk is de afwezigheid van het streven naar geluk’
– Lao Tse

De definitie van geluk

Het is niet eenvoudig om een exacte definitie van geluk te geven.

Dit is namelijk voor iedereen persoonlijk en een optelsom van meerdere factoren, maar over het algemeen willen we ons allemaal veilig voelen, een beetje plezier hebben en voldoening uit het leven halen.

Om beter te omschrijven wat de basis is voor een gelukkig(er) leven, kunnen we geluk het beste opdelen in twee verschillende vormen.

1. Geluksmomenten

Dit zijn kortstondige momenten van blijheid, genot of plezier.

Een zonnige dag, een fijn gesprek, een leuk concert, goeie seks, een reep chocola, een glas alcohol, lekker eten of shoppen, zijn allemaal geluksmomenten die ons (tijdelijk) een positief ‘geluksgevoel’ geven.

Naast deze korte geluksmomenten hebben we ook een gevoel van tevredenheid nodig en een bepaalde mate van zekerheid, zoals: een dak boven je hoofd, geen schulden, goede relaties en voldoende autonomie en uiteraard draagt ook het hebben van een goede gezondheid veel bij aan ons geluk.

Maar alleen plezier en genot zijn lang niet voldoende voor een gelukkig leven. In tegendeel. Het is de meest oppervlakkige en impulsieve vorm van geluk, wat zelfs tegen je gaat werken als je altijd op zoek bent naar een ‘goed gevoel’.   

#dekaterkomtlater

2. Goed/zinvol leven

Dit is een veel diepere vorm van geluk, die minder gaat over het ‘gelukkig zijn’ of ‘je goed voelen’, maar over voldoening en verantwoordelijkheid en kiezen van wat voor ons het leven de moeite waarde maakt, met alle positieve en negatieve shit die daarbij hoort.

Hiervoor is het essentieel om een hoger doel te hebben in ons leven.

Dit geeft ons leven meer betekenis en de mindset om met pijnlijke uitdagingen en emotionele obstakels om te kunnen gaan, want het leven kan soms hard en uitdagend zijn en gaat altijd gepaard met tegenslagen.

Maar het zijn juist de moeilijke periodes in ons leven die -achteraf gezien- het meest waardevol zijn en de meeste betekenis hebben.

‘De zin van het leven, is dat je zin hebt in het leven’

Wanneer we tevreden zijn over onszelf, onze emoties en onze relaties, dan hebben we veel meer ruimte om te leven en zijn we optimistischer over de toekomst.

We worden gelukkiger wanneer we meer verbinding hebben, meer verantwoordelijkheid op ons nemen en iets kunnen bijdragen aan het leven van anderen.

Dit geeft je meer vreugde, meer voldoening en zin aan je dagen.

Of het nu gaat om klaar staan voor je vrienden en familie, zorgen voor je gezin, samenwerken met leuke collega’s, het starten van een onderneming, muziek maken, een sportvereniging of vrijwilligerswerk.

Ons leven wordt er beter van als we iets kunnen betekenen voor een ander en kunnen delen met de mensen om ons heen.

Daar kan al het plezier in de wereld volgens mij niet tegenop.

Waar word jij écht gelukkig van? Laat het me weten!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Zoeker, mentor en mindset coach voor iedereen die mentaal sterker wil worden en een beter leven wil leren leiden met meer bewustzijn, meer energie en minder stress en onnodige shit!


HULP NODIG?