Vertrouw op het leven

Leestijd: 4 minuten

Er is een bron die de basis vormt voor heel veel ellende in je leven: geloven dat je een slachtoffer bent en dat je ergens recht op hebt.

/ Dat je vindt dat je het recht hebt om te klagen.

/ Dat je denkt dat alles en iedereen tegen je is.

/ Dat je vindt dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw emoties.

/ Dat je vindt dat mensen zich moeten aanpassen, zodat jij je niet gekwetst voelt.

/ Dat je vindt dat je het zwaarder hebt dan anderen.

/ Dat je vindt dat je het recht hebt op medelijden, omdat jou ooit iets is overkomen.

/ Dat je vindt dat je moet vasthouden aan (de ellende uit) je verleden.

/ Dat je vindt dat je het recht hebt om anderen (en/of jezelf) respectloos te behandelen.

/ Dat je denkt dat de wereld je komt redden, in plaats van dat jij je eigen shit op orde brengt.

Niemand komt je redden

Dit is de keiharde waarheid: de wereld is jou niets verplicht.

Ja, het is ontzettend verleidelijk en gemakkelijk om anderen de schuld te geven en je lot aan anderen over te laten (wat heel veel mensen doen), maar uiteindelijk kan alleen jij besluiten, wat je hier wil bijdragen en hoe jij door het leven gaat.

Je hebt weliswaar geen invloed over wat er in je leven gaat gebeuren en je gaat zeker in situaties terecht komen waarin jij niet ‘de schuldige’ bent, maar het is altijd aan jou om je verantwoordelijkheid te nemen.

Wat je omstandigheden ook zijn, je hebt zelf de keuze om een slachtoffer te blijven of om ermee om te (leren) gaan. Dit is gewoon de realiteit.

De wereld gaat je niet gelukkig maken en niemand kan jou redden of uit een dal halen en hoe meer je dit gaat beseffen, hoe sterker je wordt.

Als je ergens vastloopt in je leven, dan heb jij zelf de kracht en de vaardigheden nodig om daarmee te kunnen dealen. Dat gaat echt niemand voor je doen.

Hierbij is het wel belangrijk om in verbinding te blijven en mensen om je heen te hebben waar je tegenaan kunt leunen en die je kunnen steunen, maar ze kunnen de last nooit voor je dragen.

En zelfs al zouden ze dat kunnen: wat ga jij daarvan leren en hoe word jij daar beter van?

Ga niet zitten hopen dat de wereld je komt helpen of denken dat het leven tegen je is of dat je ergens recht op hebt, want dit maakt je machteloos en daarmee leg je alles buiten jezelf.

Het idee dat het leven je moet belonen voor je bestaan, is sowieso een sprookje waar je niet in moet willen geloven, want als je vanuit die veronderstelling gaat leven, dan ben je voortdurend teleurgesteld, geïrriteerd en ontevreden.

Denken dat jij een slachtoffer bent van je omstandigheden is vreselijk verlammend en je kunt de wereld niet verantwoordelijk (blijven) houden voor jouw eigen ellende en je eigen (waardeloze) gevoel.

Ja, het leven is hard en kan soms een hel zijn, maar er is nergens een kosmisch contract, waarin staat wat jij wel of niet verdient en waar jij allemaal recht op hebt. Dat bestaat alleen maar in je hoofd.

Je hebt recht op het leven zelf. Niets meer en niets minder.

Uiteraard mag je dit lekker zelf weten, dus als jij er behoefte aan hebt om in die slachtofferrol te blijven en vindt dat je leven er beter van wordt als je blijft klagen, ga er dan gerust mee door.

Durf jij het leven aan?

Laat ik nogmaals benadrukken, dat ik echt wel weet dat het leven ons alle kanten op slingert en, geloof me, ik heb ook best wel wat ellende meegemaakt en gezien.

Het leven daagt ons aan alle kanten uit en we worden uiteindelijk allemaal vroeg of laat getest door het leven, wat altijd lastig, pijnlijk, uitdagend en emotioneel zal zijn.

De vraag die ik wil stellen is: hoe ga jij het leven aan?

Kom je in actie of blijf je het slachtoffer spelen en wijzen naar anderen, omdat je zelf niet durft op te staan?

Er zijn absoluut mensen die hier moeite mee hebben en dit niet kunnen of veel meer afhankelijk (willen) zijn van anderen, maar zeg eens heel eerlijk: geldt dit ook voor jou?

Hoe weerbaar ben jij eigenlijk?

Hoe sterk is jouw boot en hoe vaar jij op de rivier van het leven? Durf jij het leven aan of gooi je machteloos je handen in de lucht en spring je overboord?

Je hebt het geschenk van het leven mogen ontvangen: wat je ermee doet dat is aan jou.

Vertrouwen op het leven is vertrouwen in jezelf.

Een beter leven krijg je door het leven beter te begrijpen en beter te worden in de dingen die je doet.

Maar dat komt je niet zomaar aanwaaien. Nooit.

Nu geloof ik ook niet in de boodschap, dat je alles kan bereiken, als je er maar je best voor doet en dat ‘succes een keuze is’. Want hoe het leven zich zal ontvouwen hangt af van miljarden factoren en zit met toeval aan elkaar.

Ja, alles in het leven is met elkaar verbonden, maar ga alsjeblieft niet geloven in ‘het maakbare leven’, want het leven zelf heeft geen richting en geeft geen garanties en we weten nooit wat ons te wachten staat.

Maar om van jezelf een slachtoffer te maken, door totaal het tegenovergestelde te denken en alles van je af te schuiven in de veronderstelling dat je nergens invloed op hebt, dat is ook niet waar.

Het betekent ook niet dat je je niets meer van anderen moet aantrekken of dat je er alleen voor staat, maar laat anderen niet bepalen welke weg je in moet slaan.

Laat anderen het pad niet voor je schoonschuiven, want daar word je juist steeds zwakker en afhankelijker van en hoe gemakkelijk dit ook is, je hebt er uiteindelijk niets aan.

Omring jezelf met mensen die het beste met je voor hebben en die je kunnen helpen, maar onthoud altijd: het is jouw verantwoordelijkheid en jouw persoonlijke groei en leerproces.

Ze zeggen wel eens ‘hoop doet leven’, maar ik zeg vertrouw op het leven (dat in je zit) en doe geen aannames over wat anderen denken of over wat er komen gaat. Daar wordt je leven echt veel beter van.

Je leven baseren op sterke verwachtingen (van buitenaf) is de basis voor een bestaan met voortdurende slachtoffergedachten en teleurstellingen – en zo’n leven wil je echt niet.

Je bent veel sterker en kunt veel meer dan je denkt!

Neem het besluit om het slachtofferschap achter je te laten en je verantwoordelijkheid te nemen. “Wees moedig en doe je plicht.”, zullen de stoïcijnen zeggen.

Ik zeg daarbij: “Heb vertrouwen en durf te leven. Dan heb je geen hoop meer nodig en schijn je jouw eigen licht.”


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust leven willen leiden en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Meer jezelf zijn?

Wil je meer zin in je dagen en standvastig in het leven staan? Then let’s talk! Doe de gratis intake en plan direct een gesprek.