Vergeef het verleden

Leestijd: 2 minuten

Wij mensen zijn als het ware gevangenen van de ‘programma’s’ van ons onderbewustzijn.

We worden allemaal aangestuurd door onze ervaringen uit het verleden en worden getriggerd door wat we vroeger hebben meegemaakt – en deze gebeurtenissen kunnen een grote invloed hebben op ons gedrag en hoe we in het leven staan.

We kunnen hierdoor verkrampt raken van verdriet, boosheid, schuld of schaamte en raken hierdoor uit balans en verliezen het vermogen om met onszelf en anderen in verbinding te blijven.

We worden dan slachtoffer van het verleden en dit zelfmedelijden gaat altijd ten koste van onze omgeving en onze eigen vitaliteit.

Begrijp het verleden. Accepteer wat is.

Als je verder wil komen in je leven, dan is het essentieel dat je het verleden begrijpt, het accepteert en hierbij jezelf leert vergeven.

Dit houdt in dat je alles wat er in je leven is gebeurd helemaal accepteert, zoals het nu is.

Dat je begrijpt dat het leven (en dus het verleden) nu eenmaal zo gelopen is en dat dit nooit anders had kunnen zijn.

Dat je het verleden accepteert als feit, zonder dat je daar verder nog een oordeel over hebt.

Dat alles wat er op dit moment in jouw leven speelt, vanaf nu 100% jouw verantwoordelijkheid is.

Dat jij jezelf vergeeft voor wat je hebt gedaan, omdat je toen (nog) niet beter wist.

Vergeef het verleden

Vergeven doe je altijd voor jezelf.

Nee, het gaat er niet om dat anderen jou vergeven en je hoeft ook anderen niet te vergeven of goed te praten wat zij (ooit) in het verleden hebben gedaan.

Door te vergeven kun je voorkomen dat je verbittert, mensen leert haten en minachting krijgt voor anderen én voor jezelf (!), met allerlei destructieve gedachten en gewoonten als gevolg….

Je kunt het verleden toch niet meer veranderen en je hoeft het daarom niet erger te maken, goed te praten, te rechtvaardigen, anderen te verwijten, jezelf af te wijzen of te blijven zoeken naar verklaringen, wanneer iets jou overkomt.

Doe niet aan zelfmedelijden en slachtofferschap, maar neem je verantwoordelijkheid.

Als je dingen in het verleden hebt gedaan waar je nu spijt van hebt of waar je je voor schaamt of schuldig over voelt, dan is dat genoeg.

Of het een handige keuze is geweest, daar valt natuurlijk over te praten, maar ik geloof oprecht dat het voor jou op dát moment de beste optie was.

Ga jezelf daarom niet onnodig straffen met extra schaamte en schuldgevoelens, voor iets wat je vroeger niet kon inzien en niet kon weten. Dat slaat natuurlijk nergens op, want achteraf kun je alles verklaren.

Als jij destijds wél de juiste inzichten had gehad en daadwerkelijk een andere keuze had kúnnen maken, dan had je het wel gedaan.

Wees eerlijk over je verleden, begrijp wat er gebeurd is, denk na over wat je geleerd hebt, handel met compassie en kijk weer vooruit.

Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar iets vrijwillig en volledig accepteren versterkt je autonomie en dat is essentieel als je vitaal wilt zijn en niet vanuit verbittering en verzet wilt blijven leven – en zoals Nelson Mandela het ook zo mooi verwoordde:

“Verbittering is zelf vergif drinken en hopen dat de ander sterft.”


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust en beter leven willen leiden en onder alle omstandigheden standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.