Leven zonder problemen

Leestijd: 8 minuten

Wat zou het toch geweldig zijn, als alles altijd zou gaan zoals we dat graag zouden willen en we nooit meer ergens stress van zouden hebben.

Dat we de toekomst exact kunnen voorspellen en daardoor nooit meer geplaagd zouden worden door lastige situaties en onverwachte narigheid in ons leven.

Of niet?

Hoe realistisch is die gedachte en zouden we onszelf überhaupt wel kunnen ontwikkelen of kunnen groeien, als we nooit tegen een obstakel aanlopen en we alles al weten?

Ik denk dus van niet.

Eén van de beste boeken die ik in de afgelopen jaren gelezen heb en ook regelmatig aanhaal in mijn coaching, is ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck’.

In dit boek stelt schrijver Mark Manson dat het een volkomen kansloze missie is om van je problemen af te willen.

Het droomhuis dat je koopt moet je onderhouden, die leuke baan die je aanneemt gaat gepaard met deadlines, een nieuwe partner zorgt ook voor spanning in je relatie en als je een kinderwens vervult, dan weet ik zeker dat dit je veel vreugde gaat geven, maar je krijgt er ook een hoop frustratie bij.

Het leven is feitelijk niets anders is dan een eindeloze serie van problemen en de oplossing voor het ene probleem draagt altijd bij aan het ontstaan van nieuwe.

Oftewel: “Life is always a problem!”

Er bestaat niet zoiets als een pijnvrij of een probleemloos leven, tenzij je helemaal niets wilt, niets verwacht, geen ambitie hebt, nergens bang voor bent, nergens van houdt of helemaal niet bestaat.

Een leven zonder problemen klinkt in eerste instantie als het ideaal, maar als je hier langer dan drie seconden over nadenkt, dan realiseer je je dat problemen een onvermijdelijk onderdeel zijn van ons onvoorspelbare bestaan.

Als je leeft, dan zal je altijd te maken krijgen met uitdagingen en ook zullen er ongetwijfeld obstakels op je pad gaan komen, waar je zelf niet voor zou kiezen en niets tegen kunt doen. #shithappens

Maar hoe jij hiermee omgaat, daar kun je wél controle over hebben en kan ontzettend veel bijdragen aan je ontwikkeling en je persoonlijke groei!

Verrassing of probleem?

Als het leven gaat zoals wij dat graag zouden willen, dan voelen we ons prima.

We hebben dan vooral te maken met ‘voorspelbare’ problemen, zoals; welke kleren we aantrekken, welke trein we moeten pakken, welke wasverzachter we moeten gebruiken, welke selfies we moeten plaatsen en waar in godsnaam de telefoonoplader ligt! #firstworldproblems

Dit noemen we dan ‘goede dagen’, omdat we het gevoel hebben dat we alles onder controle hebben en voornamelijk kunnen leven op de automatische piloot.

Maar wanneer er iets onverwachts gebeurt, dat (te) ver buiten ons voorspellende vermogen ligt, dan moeten we schakelen en raken we al snel gefrustreerd of in paniek.

Want dit vereist (meer) denkvermogen en een aanpassing van ons gedrag.

‘Oh shit, dit zag ik niet aankomen: wat ga ik nu doen?’

Als we uit onze routine(s) worden gehaald door iets wat we leuk vinden of iets wat op dat moment in ons voordeel werkt, dan hebben we daar weinig stress van.

Dit noemen we dan een ‘verrassing’ en we gaan vervolgens weer vrolijk door met onze dag.

‘Hé, een kaartje van een vriendin? Wat leuk!’

‘Geen rij bij de kassa? Lucky me!’

‘Gratis parkeren? Top!’

Maar als we verrast worden door iets waar we totaal niet op zitten te wachten, dan vinden we dit irritant en volgt er een meer stressvolle reactie op dit ‘potentiële gevaar’.

Alles wat we niet zien aankomen en als negatief ervaren, triggert ons overlevingssysteem en geeft ons een gevoel van onveiligheid, wat altijd gepaard gaat met negatieve emoties en gedachten (en meestal irrationeel gedrag).

Dit kan van alles zijn, zoals: een file, een onverwachte presentatie, een kind dat huilt, een kapotte telefoon, etc.

We noemen het dan ook geen verrassing meer, maar een probleem en van zo’n situatie (en die nare gevoelens die daarbij horen) willen we het liefst zo snel mogelijk af, omdat we er stress van krijgen.

Met name wanneer we geen oplossing kunnen bedenken en geen mogelijkheden zien om er iets aan te doen.

Een probleem is een verrassing waar je niet op zit te wachten.

Problemen lijken vervelende dingen waar we zo snel mogelijk vanaf willen en die we moeten oplossen.

Klinkt vrij logisch, maar je komt er al snel achter dat bepaalde problemen helemaal niet op te lossen zijn of juist veel groter worden, als je ze meer aandacht geeft.

In heel veel gevallen krijg je er meer problemen bij:

Hardlopen kan een goede oplossing zijn voor je ‘conditieprobleem’, maar je moet dan wel gaan bedenken wat je aantrekt, hoe je aan hardloopschoenen komt, waar je gaat lopen en op welk tijdstip je dat gaat doen. En daarbij is het ook verstandig om uit te zoeken hoe je dit het beste kunt opbouwen, om te voorkomen dat je binnen een week al met ingescheurde kniebanden op de bank zit.

Ons leven is nogmaals niets anders dan een doorlopende dans van verrassingen. Of van problemen, als je het zo ziet.

Sommige problemen zijn eenvoudig op te lossen, maar er zijn ook problemen waarbij de oplossing veel minder voor de hand ligt, omdat veel problemen waar we tegenaan lopen helemaal geen problemen zijn, maar verwachtingen.

Het zijn onze verwachtingen die ons voortdurend in de weg zitten.

Je gaat daarom nooit een oplossing vinden door naar het probleem te kijken, omdat het ontstaan ervan in de meeste gevallen veel dieper ligt.

Als je daadwerkelijk een oplossing wilt vinden voor je frustraties, dan moet je leren om hier anders tegenaan te kijken en beginnen bij de ware aard van een ‘probleem’.

Je doet het probleem

Ik zeg regelmatig tegen mijn cliënten, dat ik van mening ben dat problemen eigenlijk niet bestaan.

Nu hoef je mij geen waslijst te geven van al je problemen, want er zullen ongetwijfeld dingen zijn waar je momenteel mee zit.

Ik wil hiermee niet zeggen dat je geen probleem in je leven kunt ervaren, maar mijn punt is dat een probleem zelf geen zelfstandig ‘ding’ is en je er niet vanaf komt, als je zo denkt.

Materiële zaken zoals oude schoenen of een kapotte broek kun je weggooien en vervangen, maar ‘problemen’ in het verkeer, op je werk, met je familie of in je relatie, die zitten tussen je oren.

Problemen zijn geen ‘dingen’ die je kunt vastpakken.

Het is begrijpelijk dat de meeste mensen op deze manier denken, omdat we van jongs af aan geleerd hebben om overal labels op te plakken en onszelf overal mee te identificeren.

Hier is ook helemaal niets mis mee, maar als je dit ook gaat doen met je problemen, dan ontstaat er vroeg of laat een véél groter ‘probleem’.

Het wordt namelijk lastig om een probleem op te lossen, als je ervan overtuigd bent dat je een probleem HEBT of dat jij zélf het probleem BENT.

En dat laatste is helemaal funest, omdat je onmogelijk van je ‘zelf’ af kunt komen.

Ik heb een hekel aan mijn collega;
Ik heb te weinig tijd;
Ik heb te veel stress;
Ik heb faalangst;
Ik heb een eetstoornis;
Ik ben een ochtendmens;
Ik ben lui;
Ik ben een uitsteller;
Ik ben te dik;
Ik ben een roker;
Ik ben een perfectionist;
etc.

Een probleem is niet iets wat je HEBT of wat je BENT, maar komt voort uit je GEDRAG en uit hoe je DENKT en wat je DOET.

Of het nu gaat om je slaapprobleem, je faalangst, je perfectionisme, je eetstoornis, of zelfs je burn-out of je depressie, het is cruciaal om hier anders naar te kijken:

Je hebt of bent geen probleem;
je doet het probleem!

Als je dit kunt (in)zien, dan ontstaat er afstand tussen wat je BENT en wat je DOET en dit is essentieel om jezelf én de wereld beter te begrijpen en meer inzicht te krijgen in de aanleiding en de gevolgen van je eigen gedrag.

Waarom is er een probleem?

Als je hebt aangenomen dat je probleem niet ‘een ding’ is, maar iets is wat je doet, dan kan ik me voorstellen dat je jezelf afvraagt waarom je dat dan doet.

Dit is helaas geen eenvoudige opgave om hier achter te komen, omdat wij mensen allemaal onbewuste drijfveren hebben die invloed hebben op ons gedrag.

Sommige van deze gedachten en patronen zitten zelfs zo diep in je systeem, dat je daar misschien wel nooit achter komt.

Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen ook helemaal niet te weten, omdat de oplossing (bijna) altijd ligt in de (h)erkenning van het probleem, het onderzoeken van de feiten en het beter leren begrijpen van de situatie.

Het stellen van de ‘waarom-vraag’ gaat je op een gegeven moment niet verder meer helpen, omdat je deze vraag oneindig kunt blijven stellen.

Daarbij heb je met het stellen van deze vraag al heel snel de neiging om een oorzaak (en daarmee een dader én een slachtoffer) aan te wijzen voor je probleem.

Het voortdurend stellen van de ‘waarom-vraag’ is daarom niet zo’n goed idee.

Hiermee maak je namelijk al snel een probleem van jezelf (‘waarom doe ik het niet goed?’), of van anderen (‘waarom doen zij zo irritant?!’) of van je omstandigheden (‘waarom regent het altijd als ik een vrije dag heb?!’). – En dit slachtofferschap maakt je machteloos en gaat je zeker niet verder helpen.

Vooral voor mensen met een extreem laag zelfbeeld, is dit een slechte strategie, omdat zij al snel veel schaamte voelen (‘waarom doe ik nou zo stom?!’) en zichzelf vaak keihard veroordelen en zich extreem schuldig voelen over hun eigen gedrag.

De oplossing voor je probleem
zit nooit in de oorzaak van je probleem.

Zelfs als je zou weten hoe het komt dat je last hebt van faalangst, woedeaanvallen of het chronisch weg eten van chocoladerepen, wanneer je je kut voelt, dan wil je alsnog weten wat jouw emotionele ‘triggers’ zijn en wat de aanleiding is voor dit destructieve gedrag.

Problemen komen altijd voort uit je gevoelens, verlangens, gedachten en overtuigingen die je niet zomaar voor feiten en waarheden moet aannemen, maar nader wilt bekijken en goed moet onderzoeken.

Verwachting of feit?

De meeste mensen beschouwen een probleem als één ding dat hun leven verpest: een vervelend kind, een trein die te laat komt, een rij bij de kassa, de file, hoofdpijn, etc.

Maar een probleem bestaat nooit uit één ding, maar altijd uit twee dingen: een verwachting en een feit.

Het is het verschil tussen de werkelijkheid en onze voorspelling ervan; de tegenstelling tussen iets ‘wat-zou-moeten-zijn’ en ‘wat-is’.

Dit lijkt echter nooit het geval, omdat we voortdurend geneigd zijn om te denken dat de werkelijkheid ons probleem is en dat het onze omgeving is die niet meewerkt.

Hierdoor verzetten we ons tegen de feiten en krijgen we stress van alles wat (volgens ons) niet verloopt zoals het ‘zou moeten zijn’.

Wat ook niet zo gek is, want eigenlijk zijn we allemaal controlejunkies die behoefte aan autonomie hebben en rondlopen met de gedachte dat het leven voorspelbaar is en dat we daar zelf veel invloed op hebben.

En hoe groter deze drang naar controle is, hoe meer problemen we erbij krijgen.

Je probleem is niet het probleem:
je drang naar controle is het probleem.

Probleem of verlangen?

Wij mensen leven in een wereld die gecreëerd wordt door onze eigen gevoelens en ervaringen en onze perceptie van de dingen om ons heen.

Aan de hand daarvan vertellen we onszelf een verhaal en die verhalen geven ons een eigen beeld van de werkelijkheid.

Wat natuurlijk superhandig is, want als je dit niet zou kunnen, dan zou je ook niet kunnen nadenken over de toekomst, geen doelen kunnen stellen en geen plannen kunnen bedenken voor die dingen die je graag zou willen doen.

Maar hiermee creëren we dus ook al onze problemen.

We hebben hoop en verwachtingen over hoe dingen zouden moeten gaan om bij onze doelen uit te komen en creëren daarmee een wereld in ons hoofd, die volgens ons moet voldoen aan het beeld dat we voor onszelf hebben bedacht.

We lijden onder onze eigen verwachtingen en onze aannames over de wereld die wij ervaren. Niet onder de feiten en de wereld zoals die werkelijk is.

Het zijn onze dromen, fantasieën, doelen en onze verlangens die ons in de weg zitten:

1. Of we willen iets wat er niet is;
2. Of we willen af van iets wat we niet willen.

En daar krijgen de meesten van ons een heleboel stress van.

Wat is het probleem?

Een probleem is pas een probleem, als jij dat zo ervaart.

Ik begrijp heel goed dat iemand met een serieus probleem in zijn leven niet op deze opmerking zit te wachten en het is ook niet mijn bedoeling om de shit-situaties waarin sommige mensen zich bevinden te bagatelliseren.

Ik maak deze opmerking om je nogmaals wakker te schudden uit de gedachte dat een probleem niet een vast ding is waar je niets aan kunt doen.

Wij mensen hebben ook vanuit een evolutionair perspectief de neiging in twee opties te denken (leven of overleven?) en vanuit onze emoties te blijven hangen in de gedachte: “Is dit goed of is dit slecht?”.

Maar er zijn altijd talloze mogelijkheden en potentiële oplossingen voor een probleem.

Je gaat echter nooit tot een oplossing komen door je aan je eigen aannames en verwachtingen vast te houden en “Ja, maar …!“ te zeggen, maar door je bezig te houden met de dingen die wél zouden kunnen en te beginnen met de woorden: “Wat als …?” of met “Ja, en …?”!


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.