Leef jij van buiten naar binnen?

Leestijd: 3 minuten

Er is vandaag de dag geen tekort aan coaches, zelfhulpboeken en programma’s die ons willen laten geloven in ‘het maakbare leven’ en in de ‘beste versie van onszelf’.

Maar als je ooit geprobeerd hebt om écht iets in je leven te veranderen, dan kom je er al achter dat dit helemaal niet zo eenvoudig is.

De meeste mensen slagen hier namelijk zelden in en vallen bijna altijd terug in hun oude patronen en dat komt niet omdat deze programma’s niet werken. 

Integendeel. Veel van deze boeken en tips werken wel even, maar ze zorgen bijna nooit voor blijvende resultaten. 

Dit zie ik ook regelmatig terugkomen in mijn coaching. 

We weten allemaal wel wat we ‘zouden moeten doen’, maar zien onszelf telkens weer terugvallen in ons oude gedrag.

Het is namelijk niet het gebrek aan informatie waardoor we het niet volhouden, maar veel meer een gebrek aan inzicht en het feit dat we een externe oplossing zoeken voor een intern ‘probleem’.

Je bent (al) wie je bent

Jezelf willen veranderen betekent per definitie dat je niet tevreden bent met wie je bent en probeert om iemand anders te zijn. 

Wat in principe onmogelijk is, omdat je diep van binnen al bent wie je (in potentie) bent. Ook jij.

Oké, dit kan misschien wat zweverig klinken, maar denk hier eens over na: uit tulpenbollen bloeien geen rozen, uit eikels komen geen kastanjebomen en als je een sinaasappel uitperst, dan houd je daar geen appelsap aan over.

Dit is de wet van de natuur, maar het is helaas niet iets wat ons wordt aangeleerd.

In ons huidige (school-) systeem worden we vooral volgestopt met externe informatie en wordt er nog steeds heel weinig gekeken naar onze individuele talenten en naar wat er in ons zit. 

Daarbij groeien we op met het idee dat we niet goed genoeg zijn en dat we ons best moeten doen om iets van onszelf te maken en ik ben absoluut de eerste die zal toegeven, dat ik hier zelf ook een lange tijd mee heb geworsteld.

We gaan geloven dat het geluk in de wereld te vinden is (een goede baan, dure spullen, meer geld, succes, een leuke relatie, etc.) en richten onze aandacht hierdoor automatisch naar buiten, zodra we ergens op vastlopen.

Leef jij van buiten naar binnen?

Mensen die iets aan zichzelf (of aan anderen) willen veranderen leven zoals ik dat noem ‘van buiten naar binnen’.

In plaats van het ontwikkelen van hun talenten en leren kennen van hunzelf, zijn ze alleen maar bezig met alles en iedereen in de buitenwereld, het verbergen van hun tekortkomingen en het bestrijden van hun beperkingen.

Veel mensen die iets willen veranderen doen dit.

Ze leggen de oplossing buiten zichzelf en kijken vooral naar wat anderen doen en wat de omgeving ervan vindt.

Het is prima om je door anderen te laten inspireren en adviseren, maar nieuwe inzichten krijgen is niet iets wat je van anderen kunt leren.

Het is iets wat ontstaat, wanneer je naar binnen gaat kijken en meer over jezelf leert. 

We hebben namelijk allemaal talenten die je kunt ontwikkelen en beperkingen die je moet leren accepteren.

Ik noem dit transformeren: worden wie je (in potentie al) bent.

Dit doe je door te ontdekken wat je persoonlijke waarden en wat je kwaliteiten zijn, niet door je aandacht te richten op wat je wilt of wat je hebt of op wat anderen van je vinden.

Van binnen naar buiten leven is jezelf beter leren kennen en erachter komen wat jij belangrijk vindt, wat je energie geeft en hoe jij in het leven wilt staan.

Dat is volgens mij een betere voorwaarde voor succes, dan heel erg je best doen om iets te willen worden wat je niet bent.

Als je dit inzicht hebt gekregen, dan verandert alles ‘vanzelf’.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor verdwaalde mannen die bewuster willen leven en standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.