Kijk naar jezelf

Het lijkt wel alsof onze maatschappij steeds emotioneler en gevoeliger aan het worden is.

In plaats van dat we nog een rationeel gesprek kunnen voeren, zie ik om me heen (lees: op media platformen) mensen die elkaar voor van alles uitmaken, op de man spelen en vooral bezig zijn met hun eigen emoties en gevoel.

Ook is er een groeiende groep met mensen ontstaan die vinden dat ze moeten opkomen voor ‘de gevoelens van anderen’ en alles weg willen censureren, maar die droevige discussie ga ik liever uit de weg.

De manier waarop sommige mensen (en dit worden er volgens mij steeds meer) zich beledigd (willen) voelen en de selectieve verontwaardiging van mensen is bijna lachwekkend geworden.

Alles word persoonlijk gemaakt, iedereen doet aannames en mensen kunnen zelden nog tegen een  grap of een mentaal stootje.

We zijn verslaafd geraakt aan onze emoties en zeker op sociale media is vingertje wijzen de nieuwe nationale sport.

Zelfreflectie is uit de mode en we wijzen vooral naar anderen wanneer we ons kunt voelen of vinden dat we zijn gekwetst.

Het lijkt wel of iedereen zijn best doet om het slachtoffer te kunnen spelen en zich door alles en iedereen aangevallen of beledigd voelt.

Als jij deze neiging ook hebt, dan kun je natuurlijk gaan protesteren en naar de buitenwereld schreeuwen dat ze hun mond moeten houden, terwijl jij in een hoekje zit te huilen.

Mijn nichtje van vijf doet dat ook. En dat begrijp ik wel, want dat is altijd de makkelijkste manier en dan ligt de verantwoordelijkheid bij voorbaat niet bij jou.

Ik raad je echter aan om de volgende keer dat je weer boos of geïrriteerd raakt (en een ander daarvan de schuld wilt geven) eens naar binnen te gaan en bij jezelf af te vragen waarom je zo beledigd bent en wat je zo raakt.

Misschien zit er wel een kern van waarheid in en creëer jij zelf wel  het probleem. Denk daar maar eens over na.

Ik kan je alvast verklappen dat het waarschijnlijk gewoon aan jou ligt, want als je met een vinger naar een ander wijst, dan wijzen er altijd drie naar jezelf.


Vind je dit artikel interessant? Meld je dan net als 1000+ anderen aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig een update of een waardevol inzicht van mij in je mail!HULP NODIG?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief!