Je bent een succes

Leestijd: 3 minuten

We leven tegenwoordig in een wereld waarin we, via onze (sociale) mediakanalen, geconditioneerd worden om gelukkiger te worden, meer geld te verdienen, onze passie te vinden, al onze dromen te verwezenlijken en van ons leven een groot succes te maken.

Aangezien ik ook in deze branche zit, doe ik daar met mijn eigen coaching en marketing, ondanks het feit dat ik geen valse beloftes doe en geen voorspelbare resultaten garandeer, wel min of meer aan mee.

Als je hier langer dan drie seconden over nadenkt, dan kom je er vrij snel achter dat ‘succes’ niet zomaar ‘een keuze’ is en dat je niet alles kunt bereiken, als je er hard voor werkt en graag genoeg wilt.

We kunnen niet alles hebben of worden wat we willen en hoe meer we gaan geloven dat geluk buiten onszelf te vinden is en dat het leven ‘maakbaar is’, hoe ongezonder het voor ons wordt.

We groeien ook op met het idee, dat welater ‘iets moeten worden’en worden onbewust geconditioneerd,om ‘succesvol te worden’ en ‘te slagen in het leven’.

Wat niet eenvoudig is om (af) te leren, omdat we van jongs af aan als het ware getraind worden om ontevreden over onszelf te zijn en altijd bezig zijn om onszelf met anderen te vergelijken.

Ik zeg daarentegen:

“Het leven is je al gegeven, dus je bent al een succes!”

Dit wil niet zeggen dat je niets van je leven moet maken, want het is wel handig om goed voor jezelf te zorgen en fijn om jezelf te ontwikkelen, ergens competent in te worden, je shit te regelen en iets nuttigs te doen.

Het doen is het doel

Het is belangrijk om richting te hebben in het leven, maar het stellen van doelen wordt hierbij naar mijn mening nogal overschat, omdat het altijd gaat over onze hoop, verlangens en verwachtingen voor de toekomst.

Wanneer je al je focus hierop richt, dan ben je nooit bezig met wat er op dit moment al in je leven is – en als jij je doelen belangrijker gaat maken dan het doen zelf, of de weg ernaartoe, dan loop je het risico dat je gaat vastlopen in je leven en inlevert op je vitaliteit.

Je wordt dan voornamelijk gedreven door iets dat buiten jezelf ligt en je behandelt jezelf (en anderen!) daarmee niet als mens, maar als middel – en deze externe vorm van motivatie is niet alleen immoreel, maar houdt ook zelden lang stand.

Het is daarom belangrijk om jezelf af te vragen waarom je de dingen doet die je doet, want als je nu niet blij wordt van je dagen en geen voldoening haalt uit wat je doet, waar ben je dan mee bezig?

Wordt je leven er daadwerkelijk beter van? Doe je het omdat je het zelf graag wil of doe je het vooral vanuit een gevoel van verplichting tegenover anderen?

Haal je er nu al veel voldoening uit? Of verlang je alleen maar naar het einddoel en de resultaten?

Wil je het proces? Of ben je alleen maar bezig met wat het je in de toekomst hopelijk of mogelijk gaat opleveren?

Denk hier goed over na en vraag jezelf ook af wat er allemaal bij komt kijken en wat de nadelen zijn, en wat je ervoor moet opgeven, voordat je ergens je tijd en energie aan gaat besteden.

Misschien kom je dan wel tot hele andere conclusies.

Meer hebben of meer zijn?

Doelen die aansluiten bij onze eigen waarden geven ons leven meer betekenis en zorgen ervoor dat we een authentieker leven leiden en verder groeien als persoon.

In mijn coachingstrajecten gaan we daarom altijd aan de slag met het ontwikkelen van je sterke kanten en het ontdekken van je eigen waarden, je eigen potentie en je unieke talent.

In plaats van steeds maar bezig te zijn met je tekortkomingen of wat anderen van je verwachten en iets te worden wat je diep van binnen niet bent.

Wat je verder nog wilt en waar je (ego) behoefte aan hebt is mooi meegenomen, maar dit mogen nooit je directe drijfveren zijn. Die krijg je erbij.

Verzet je niet tegen het leven, door te vragen: “Wat wil ik van het leven?”, maar vraag jezelf af: “Wie ben ik?” en “Wat wil het leven nu van mij?”.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1500+ anderen mijn e-books en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vriend en vijand voor mannen die een bewust leven willen leiden en meer standvastig willen zijn.


Meer jezelf zijn?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Doe de gratis intake en plan direct een gesprek.