Het doen is het doel

Leestijd: 5 minuten

Op Instagram en Facebook worden we (althans ik) tegenwoordig plat gegooid met berichten van trainers en life coaches die ons helpen om al onze doelen te bereiken, onze passie te vinden en van ons leven een groot succes te maken.

Aangezien ik in dezelfde branche zit, doe ik daar met mijn coaching (ondanks het feit dat ik geen voorspelbare resultaten garandeer) ook min of meer aan mee.

Maar als je hier wat dieper over nadenkt, dan kom je er al snel achter dat ‘succes helemaal geen keuze is‘ en dat je helemaal niet alles kunt bereiken, als je er maar hard voor werkt en het maar graag genoeg wilt.

Daarbij wordt het stellen van doelen naar mijn mening echt enorm overschat.

Het geeft ons even een gevoel van hoop en motivatie, maar zodra dat gevoel is weggezakt vallen we weer hopeloos terug in onze oude patronen en de realiteit van de dag.

Ik weet zeker dat als jij nu terugdenkt aan welke doelen en goede voornemens jij in het verleden voor jezelf bedacht had en wat daarvan uiteindelijk is uitgekomen, dat je daar een beetje depressief van wordt.

Toch doen we dit stiekem allemaal: in ons hoofd creëren we een wereld waarin al ons dromen uitkomen en we intens gelukkig zijn.

We visualiseren de perfecte relatie, die fantastisch baan, een mooi huis, een droomvakantie, het strand op Bali, een vette bankrekening of dat ene winnende lot uit de loterij.

Maar daar worden we uiteindelijk niet veel gelukkig van….

Doelen stellen voelt goed

Het voelt heerlijk om de mooiste dingen voor jezelf te verzinnen, geweldige vision boards te maken en urenlang te dagdromen over hoe mooi het leven zou zijn als je minder zou hoeven werken, of een andere baan had, of 10 kilo lichter zou zijn en meer energie zou hebben en meer zin hebt in je dag.

Dit is uiteraard prima, maar om daadwerkelijk iets te veranderen in je leven, moet je nieuwe vaardigheden aanleren en je aandacht richten op dingen die veel minder goed voelen dan je wens om meer geld te hebben of om fitter te worden en op het strand te liggen met je nieuwe slanke lijf.

Het zijn juist de (hele) kleine stapjes die je dagelijks moet nemen die er uiteindelijk voor gaan zorgen dat er echt iets gaat veranderen in je leven.

Maar die voldoening komt pas (heel) veel later, dan dat gelukzalige gevoel dat je krijgt wanneer je droomt over hoe het ‘zou kunnen zijn’.

Voortdurend dagdromen en doelen stellen is min of meer ‘mentale masturbatie’, waarbij je jezelf even een lekker gevoel geeft, zonder dat je er daadwerkelijk iets voor doet of in actie hoeft te komen!

En als het je dan tóch lukt om in actie te komen, maar hierbij het einddoel belangrijker gaat maken dan de weg om er te komen, dan krijg je er nog een probleem bij….

Het probleem van doelen stellen

Wanneer we in onze lichamelijke én psychologische basisbehoeften zijn voorzien, dan hebben we meer ruimte om te leven en kunnen we (hogere) doelen stellen die meer voldoening geven aan ons leven.

Dit geeft ons leven meer richting en betekenis en zorgt ervoor dat we onszelf kunnen ontwikkelen en kunnen groeien als persoon.

De grote valkuil hiervan is echter, dat wij als vooruitstrevend mens evolutionair ‘geprogrammeerd’ zijn om nooit helemaal tevreden of gelukkig zijn.

Dit zit van kind af aan al in je systeem, omdat we de wereld moeten leren ontdekken en altijd op zoek zijn naar voeding, veiligheid en verbinding, om te kunnen overleven.

Hierdoor kunnen we echter als we volwassen zijn in een oneindige race van zelfverbetering belanden, waarbij we het ‘perfecte leventje’ gaan najagen en telkens weer op zoek zijn naar ‘The Next Best Thing’, in de hoop dat we dan pas écht gelukkig zullen zijn.

Hier dragen de TV en sociale media vandaag de dag ook behoorlijk aan bij, door ons continue het idee te geven dat we niet mooi genoeg zijn of niet genoeg hebben.

Of dat we niet succesvol zijn en daardoor iets gaan nastreven wat we diep van binnen helemaal niet willen of voor ons totaal niet haalbaar is.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een (nóg groter) gevoel van waardeloosheid en de verkeerde motivatie die ten koste gaat van je autonomie en je vitaliteit.

Leven in de toekomst

Dit is denk ik het grootste probleem van dromen en doelen stellen: het gaat altijd over onze hoop, verlangens en verwachtingen voor de toekomst.

Wanneer je hier aldoor mee bezig bent en al je focus hierop richt, dan ben je dus nooit bezig met wat er op dit moment al in je leven is.

Nu weet ik dat je zonder hoop niet kunt leven.

Het is namelijk essentieel om hoop te hebben en te voorkomen dat je je hopeloos gaat voelen en opgebrand raakt en daardoor in een depressie of  een burn-out belandt.

Ook is het ontzettend nuttig om doelen te hebben, omdat je zonder je doelen helemaal nooit van de bank afkomt.

Maar ga hier niet te veel de nadruk op leggen of er je allerbelangrijkste waarde van maken, want dan leef je voortdurend in de toekomst met de gedachte dat je ‘er nog steeds niet bent’.

Bovendien is dit niet hoe je brein werkt: als je gaat zitten nadenken over wat je graag zou willen hebben, dan ‘denkt’ je brein dat je het allang hebt en dus verder niets meer hoeft te doen.

Visualiseer daarom nooit je einddoel, maar altijd de weg ernaar toe.

Ja, je hebt een doel nodig om jezelf te inspireren, maar vervolgens moet je het doel compleet loslaten en ergens voldoening vinden in het proces.

Je hebt namelijk 0,0% procent control over de uitkomst en wat er allemaal op je pad gaat komen, zoals het verliezen van je baan, het overlijden van een dierbare of een economische crisis als gevolg van een wereldwijde pandemie.

Het doen is het doel

Wanneer jij je doelen belangrijker gaat maken dan het doen zelf, of de weg ernaar toe, dan loop je het risico dat je gaat vastlopen in je leven en inlevert op je vitaliteit.

Je wordt dan voornamelijk gedreven door iets dat buiten jezelf ligt en je behandelt jezelf daarmee niet als mens, maar als middel (!) en deze externe vorm van motivatie houdt zelden lang stand.

Het is daarom belangrijk om jezelf eens af te vragen waarom je de dingen doet die je doet:

Is het écht belangrijk voor je?

Wordt je leven er leuker van? Doe je het omdat je het zelf wil of doe je het uit een verplichting tegenover anderen?

Haal je er nu al veel voldoening uit? Of ben je alleen maar bezig met wat het je in de toekomst hopelijk/mogelijk gaat opleveren?

Wil je het proces?

Denk hier altijd goed over na en vraag jezelf ook af wat er allemaal bij komt kijken en wat de nadelen zijn, voordat je er je tijd en energie aan gaat besteden.

Misschien kom je dan wel tot hele andere conclusies.

Stel jezelf ook eens de volgende vragen:

  • Als ik het niet voor het geld zou doen, wat zou ik dan doen?
  • Als het me verder niets zou opleveren, wat zou ik dan doen?
  • Als er geen obstakels in mijn leven zouden zijn, wat zou ik dan gaan doen?

Ga jezelf meer bezig houden met het ontwikkelen van je eigen sterke kanten en hoe je deze meer kunt inzetten, in plaats van bezig te zijn met je tekortkomingen of wat je allemaal ‘moet hebben’ of allemaal ‘moet doen’.

Wat kun jij bijdragen aan het leven van anderen, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf?

Dit leidt meestal tot betere antwoorden.

‘In plaats van jezelf af te vragen: Wat wil ik van het leven?
Is een krachtigere vraag: Wat wil het leven eigenlijk van mij?’
– Eckart Tolle


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 1000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Zoeker, mentor en mindset coach voor iedereen die mentaal sterker wil worden en een beter leven wil leren leiden met meer bewustzijn, meer energie en minder stress en onnodige shit!


HULP NODIG?