Heb jij liefde voor jezelf?

‘Het leven is lijden’ is een bekende filosofische uitspraak die je niet kunt ontkennen. Want vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met moeilijke momenten en pijnlijke gebeurtenissen in ons leven waar we totaal niet op zitten te wachten.

Het is dan gezond om je verdriet en je frustratie eruit gooien, maar als je anderen (of jezelf!) overal de schuld van gaat geven, jezelf gaat isoleren, en jezelf altijd afvraagt waarom dingen alleen jou ‘overkomen’, dan gaat er iets mis.

Dit ‘slachtofferschap’ noemen we ook wel zelfmedelijden en het is ontzettend destructief voor jezelf en de mensen om je heen.

Waarom mensen ‘graag’ het slachtoffer willen zijn

Zelfmedelijden is van jezelf het slachtoffer maken van je omstandigheden en ervoor kiezen om je klote te -blijven- voelen en/of jezelf te -blijven- straffen om wat er in je leven is gebeurt.

Dit geeft ons een moment van verbinding, troost, opluchting of voldoening, maar uiteindelijk geef je de controle van je leven uit handen en leidt het altijd tot meer schuld, schaamte, bitterheid, zelfafwijzing of zelfhaat, eenzaamheid  en isolatie.

Toch zijn er genoeg mensen die het blijven doen en het (onbewust) ‘fijn’ vinden om van zichzelf een slachtoffer te maken.

Er zitten namelijk (hoe gek dit ook klinkt) veel voordelen aan ‘het slachtoffer blijven’ wat het extreem lastig maakt voor ze om er vanaf te komen, want:

  • Als jij in de loop van je leven nooit veel liefde, respect, erkenning of zorg van anderen hebt gekregen, dan kom je erachter dat jouw ellende de aandacht van mensen trekt, en kun je eindelijk die erkenning en liefde krijgen waar je (je hele leven lang) al naar op zoek bent.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan zullen er altijd mensen zijn die je aandacht geven.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan kun je je veilig voelen in je slachtofferrol en hoef je niet te dealen met de situatie en de onzekerheid ervan. Verandering is altijd pijnlijk en eng. Je kunt je dan beter waardeloos en veilig voelen, dan bang en onzeker zijn.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan kun je wachten totdat de wereld je komt ‘redden’, in plaats van dat je je eigen shit op orde brengt.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan moeten anderen voor je zorgen, in plaats van dat je voor jezelf zorgt.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan verwacht niemand iets van je. Je hebt dan geen verantwoordelijkheid en altijd een excuus om iemand die je de schuld kunt geven als het misgaat.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan kun je vergeten dat je ergens in het verleden heel diep gekwetst bent, en dat het uiteindelijk toch goed komt.
  • Als je het slachtoffer blijft, dan kun je doen alsof de wereld een hekel aan je heeft, zodat niemand doorheeft hoeveel hekel je eigenlijk (diep van binnen) aan jezelf hebt.

Het probleem van zelfafwijzing en zelfmedelijden

Dit is het grote probleem van zelfmedelijden en zelfafwijzing:

Mensen die een -groot- gebrek aan zelfwaardering hebben, voelen zich (vaak op een diep, onbewust niveau) beter door zelfdestructief gedrag te vertonen.

Ze hebben geen respect, compassie en liefde voor zichzelf, voelen zich minder dan anderen (en/of een slachtoffer), en vinden dat ze iets vreselijks verdienen ter compensatie van hun eigen ellende.

Er is iets in hen dat keer op keer het schadelijke gedrag (naar zichzelf en ook naar anderen) op zoekt, om alle pijn en ellende die ze hebben gevoeld of hebben veroorzaakt te rechtvaardigen.

Meer zelfcompassie

Mensen die aan zelfmedelijden doen laten hun geluk of hun verdriet afhangen van anderen en nemen vaak geen verantwoordelijkheid voor hun eigen emoties.

Ze zijn van mening dat zij de enige zijn die tegenslagen hebben, óf dat zij helemaal geen hulp verdienen, waardoor ze zichzelf gaan terugtrekken en isoleren.

Het tegenovergestelde van dit zelfmedelijden is zelfcompassie.

Zelfcompassie betekent dat je jezelf niet schuldig blijft voelen of extreem hard bent voor jezelf. Of dat je jezelf extra bekritiseert en verder naar beneden haalt.

Dat je open en eerlijk bent tegenover jezelf en je realiseert dat iedereen tegenslagen heeft in het leven en jij niet meer óf minder (!) verdient.

Nu hoef je niet voortdurend veren in je reet te steken en jezelf fantastisch te vinden (want niemand zit te wachten op een narcist), maar ga jezelf ook niet verder de grond intrappen wanneer er iets niet goed gaat of als je niet alle antwoorden hebt en even niet weet.

Het is vergelijkbaar met een reactie die je geeft als een goede vriend of vriendin om hulp vraagt. Of de steun die je als ouder aan een kind geeft als hij of zij het moeilijk heeft.

Zelfcompassie zorgt, in tegenstelling tot zelfmedelijden, voor meer zelfrespect, zelfvertrouwen en verbondenheid.

Wees daarom altijd je eigen beste vriend en ontwikkel meer compassie en liefde voor jezelf: Je komt er altijd sterker uit!

Liefde voor jezelf

Van jezelf houden is iets waar mensen moeite mee hebben.

We (her)kennen allemaal dat stemmetje in ons hoofd dat zegt dat we “niet goed genoeg zijn” of “beter zouden moeten weten”.

Met name mensen die worstelen met een negatief zelfbeeld vinden het vaak moeilijk om van zichzelf te houden. Of ze twijfelen of ze hier überhaupt wel toe in staat zijn.

Maar dit is een hele nare vicieuze cirkel.

Want hoe meer je je best gaat doen om van jezelf te houden, hoe meer je de nadruk legt op het feit dat je je niet goed voelt over jezelf en hoe meer je afhankelijk wordt van anderen.

Always love yourself first.

Van jezelf houden heeft niets te maken met gelukkig zijn of je goed voelen. Ook heeft het niets te maken met egoïsme of je beter voelen over jezelf.

Nee. Zelfliefde gaat om zelfrespect en het kennen van je eigen waarde.

Dat je weet dat IEDER MENS (inclusief jij), ongeacht wie ze zijn, gelijk moet worden behandeld.

Dat ieder mens rechten heeft en respect verdient, en dat het daarom een morele verplichting is om zelfliefde en zelfzorg in jezelf te ontwikkelen.

Want als we niet van onszelf houden, dan vernietigen we onszelf. Of we het weten of niet.


Vind je dit artikel interessant? Meld je dan net als 750+ anderen aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt wekelijks een update of een waardevol inzicht van mij in je mail!HULP NODIG?