Wat zou het toch fantastisch zijn als we altijd overal zin in zouden hebben en dagelijks vol energie aan al onze doelen kunnen werken met hetzelfde enthousiasme als toen we begonnen.
Maar de realiteit is dat we ons vaak overweldigd of onzeker voelen en te maken krijgen met momenten waarop we ons allemaal wel eens afvragen waarvoor we eigenlijk doen wat we doen.
Dit zie ik ook regelmatig terugkomen in mijn coaching.
In het begin is alles nog nieuw en interessant, maar naarmate we verder komen in een traject, merk ik dat bij veel mensen de ‘wilskracht’ vaak afneemt.
Hun ‘normale’ leven en hun oude patronen beginnen het weer over te nemen en ze raken vermoeid door de weerstand, bij zichzelf en vanuit hun omgeving.
Meer dan 90% van de Nederlanders die zichzelf voorneemt om iets te veranderen in hun leven, valt terug in zijn oude gedrag en slaagt er niet in om het daadwerkelijk vol te houden.
Hier zijn verschillende redenen voor, maar het komt mede, omdat de meeste mensen veel te vaag zijn in het stellen van hun doelen (en vaak niet weten wat ze écht willen) en omdat ze niet de juiste motivatie hebben, en daarmee hun doelen saboteren.
Verandering is dus blijkbaar niet zo eenvoudig.
In dit artikel beschrijf ik een aantal belangrijke oorzaken en geef ik tips om hier beter mee om te kunnen gaan.
De verkeerde motivatie
Het is doorgaans niet een gebrek aan wilskracht of motivatie waardoor we iets niet kunnen volhouden, maar de verkeerde motivatie of een gebrek aan zingeving waar mensen op vastlopen.
Dit is essentieel om te weten.
Vraag jezelf daarom eens af waar jouw motivatie vandaan komt:
Wat wil je heel graag veranderen en waarom is dit zo belangrijk voor je?
Hoe zinvol of hoe zinloos is je doel?
Heb jij doelen gesteld die je zelf heel waardevol vindt of komen ze eigenlijk meer van buitenaf?
• Als je wil afvallen, wil je dit dan omdat je goed voor jezelf wil zorgen? Of wil je het omdat je je schaamt voor hoe je er uitziet?
• Als je gaat solliciteren, wil je die baan dan omdat het past bij je talent en je interesses? Of doe je het meer voor de titel en het geld dat je krijgt?
Iets willen veranderen vanuit angst, schuld, schaamte of een extreme drang om te presteren is een vorm van motivatie die je weliswaar van de bank af trekt, maar die buiten jezelf ligt en zelden lang stand houdt.
Deze externe vorm van motivatie kan uiteindelijk leiden tot meer negatieve stress en ten koste gaan van je vitaliteit.
Waarom wil je het écht?
Haal je er voldoening uit of voelt het meer als een straf? Doe jij het voor jezelf of streef je naar het succes en de erkenning van anderen?
Liggen jouw doelen in lijn met jouw principes en jouw persoonlijke waarden?
Dit zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen, omdat de beste motivatie altijd van binnenuit komt en niet van buitenaf, wat ten koste gaat van je autonomie.
Autonoom gemotiveerd zijn betekent, dat je zelf de controle hebt over je eigen leven en je niet laat leiden door je omgeving.
Je doet dan iets wat je zelf leuk of interessant vindt en omdat het aansluit bij je sterke kanten en bij dat wat jij zelf belangrijk vindt.
Dit maakt je vitaler en is veel beter, dan wanneer je iets doet, omdat anderen het van je verwachten en je veel meer handelt vanuit een gevoel van verplichting of externe (sociale) druk.
Actie komt vóór motivatie
Als je iets wilt veranderen in je leven, dan zal je wel actie moeten komen en daadwerkelijk iets moeten gaan doen.
Dit klinkt heel logisch, maar de meeste mensen wachten vaak op ‘het juiste moment’ of ‘het perfecte plan’ om iets in hun leven te veranderen.
Dit eindigt meestal in een teleurstelling, omdat ze uiteindelijk nergens aan beginnen en vaak ‘geen zin hebben’ als het erop aankomt.
Stel het niet langer uit en doe iets!
Actie is de brandstof voor onze motivatie en de kleinste stap die je kunt zetten is vaak genoeg om jezelf te inspireren en over te halen om door te gaan.
Mijn oma zei altijd: “Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin!”
Ja, die vrouw had dit destijds al begrepen, zonder ooit een psychologieboek op te pakken of een neurowetenschappelijk artikel te lezen.
Onze waarden integreren door ernaar te leven, niet andersom. Het maakt niet hoeveel je doet, als je maar iets doet en in beweging komt.
“The key to success is to start before you are ready.“
Stop met het maken van excuses
Er zullen altijd obstakels op je pad komen die het je lastig maken en ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt.
Het is dan verleidelijk om op te geven en allerlei externe factoren de schuld te geven en allerlei redenen te verzinnen, waarom het zinloos is om ermee door te gaan en geen verantwoordelijkheid (meer) te nemen.
Gebruik tegenslagen niet als een excuus om op te geven, want je kunt altijd wel wat doen om weer een stapje in de goede richting te zetten.
Ga je niet schuldig zitten voelen, omdat je vindt dat je ‘gefaald’ hebt en wees niet té streng voor jezelf door nóg beter je best te doen, want dat werkt alleen maar averechts.
Werk hard, maar gun jezelf ook voldoende rust en geef jezelf de ruimte om ‘fouten’ te maken, want die horen bij het leerproces.
Ontwikkel compassie voor jezelf, wanneer het tegenzit en iets niet gelukt is en accepteer dat tegenslagen er ook bij horen.
Beschouw ze als leermomenten en blijf altijd in oplossingen denken.
“You will either find an excuse or you will find a way.“
Niet denken, maar doen
Als je lekker in je vel zit voldoende energie hebt, dan is er uiteraard niet zo heel veel aan de hand:
Je zit in een goeie flow en alles gaat bijna vanzelf.
Er komt echter altijd een punt waarop je discipline afneemt:
De stress op je werk neemt toe, je relatie loopt niet zo lekker, je hebt het te druk met je studie of er gebeuren andere dingen die ervoor zorgen dat je enthousiasme wegzakt.
Hoe zorg je er dan voor dat je de juiste dingen blijft doen, als je er (op dat moment) totaal geen zin in hebt?
Het antwoord is wederom vrij simpel: stop met denken en ga iets doen!
Ga niet zitten wachten tot ‘alles weer rustiger wordt’ of totdat je ‘er wel zin of tijd voor hebt’, want dan word je het slachtoffer van je eigen uitstelgedrag en wordt het steeds lastiger om überhaupt nog in actie te komen.
Maak in plaats daarvan een afspraak met jezelf (en/of met een coach of andere mensen uit je omgeving) om je aan je plan te houden.
Denk niet te lang na en pak het zo snel mogelijk weer op, want wat je doet gaat je uiteindelijk veel dichter bij je doelen brengen, dan wat je denkt.
Focus op nieuwe gewoonten
We hebben allemaal een bepaald mate van routine in ons leven.
Deze dagelijkse gewoonten kosten ons weinig energie en we herhalen ze iedere dag zonder dat we er bewust bij stil staan.
Dagelijkse dingen als douchen, tanden poetsen, koffie zetten, etc. en zelfs autorijden hebben je hersenen zo vaak gedaan dat je er niet meer over na hoeft te denken.
Het gaat eigenlijk min of meer vanzelf en we hebben er nauwelijks discipline of wilskracht voor nodig.
Wil jij je doel bereiken? Leg dan je focus op je gedrag en het aanleren van nieuwe gewoonten die bijdragen aan jouw persoonlijke doel.
Dit hoeven niet gelijk hele grote veranderingen te zijn. Integendeel. Begin juist zo klein mogelijk en bouw het langzaam op.
Probeer hierin zo consequent mogelijk te zijn.
Dit is in het begin lastig, maar je zult merken dat het langzaam een vast onderdeel wordt van je dagelijkse ritueel.
“Motivation is what gets you started. Habits keep you going.“
Gun jezelf (meer) tijd
Ineens moet je dingen anders gaan doen.
Meer bewegen, beter slapen, meer plannen, betere keuzes maken, leren omgaan met stress, emoties beheersen, oude trauma’s loslaten, etc.
Hiervoor heb je discipline nodig en je zult bewust bezig moeten zijn om oude gewoonten te vervangen en je gedrag aan te passen.
Dit is niet iets wat je ‘even in een paar weken doet’, maar een doorlopend leerproces, waarbij je langzaam beter wordt.
Als het een dag niet is gelukt, pak het dan gewoon de dag erna weer op. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om het weer op te pakken.
“Be patient. Good things take time.“
Maak van het doen het doel
Dit klinkt tegenstrijdig, maar als je echt ergens in vooruit wilt komen, dan kun je het einddoel beter loslaten.
En uit onderzoeken blijkt ook, dat het behalen van onze doelen ons niet heel veel of maar tijdelijk gelukkiger maakt.
Bovendien kun je wel trainen voor die ene race of wedstrijd, maar de kans dat we die daadwerkelijk winnen hangt af van allerlei factoren, die buiten je macht liggen en waar je helemaal geen controle over hebt.
Neem de uitkomst dus niet al te serieus en richt je aandacht veel meer op het proces en de weg ernaartoe.
Dit betekent niet dat je geen doelen voor jezelf moet stellen, want doelen geven richting aan je leven en kunnen je leven meer zin geven en beter maken.
Maar focus vooral op je vooruitgang en doe iets wat jou voldoening geeft en waar je plezier aan beleeft, ongeacht het succes en andere externe zaken.
Volgens mij is het belangrijkste dat je iets doet om het doen zelf of omdat je er iets van leert.
Want succes is geen gegeven, maar de struggle is gegarandeerd.
Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!
LEON NAN
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die willen bouwen aan een bewust en beter leven.
Hulp nodig?
Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.