Geen zin? Doe iets!

Leestijd: 7 minuten

Wat zou het toch fantastisch zijn als we altijd ergens ‘zin in zouden hebben’ en elke dag vol energie aan onze doelen kunnen werken met hetzelfde enthousiasme als toen we begonnen.

Maar de realiteit is dat we ons vaak overweldigd en onzeker voelen en er zijn dagen waarop we ons afvragen waarvoor of voor wie we het eigenlijk doen.

Dit zie ik ook regelmatig terugkomen in mijn coaching (en bij mezelf).

In het begin is het allemaal nog nieuw, interessant en leuk, maar naarmate we verder komen in een traject, merk je dat bij veel mensen ‘de zin’ en ‘motivatie’ afneemt.

Het ‘normale leven’ begint het weer over te nemen en ze raken vermoeid door de weerstand, bij zichzelf en uit hun omgeving, en door alle mensen die hun doelen saboteren.  

Meer dan 90% van de Nederlanders die zichzelf voorneemt om iets te veranderen in hun leven, valt terug in zijn oude gedrag en slaagt er niet in om het daadwerkelijk vol te houden.

Verandering is dus blijkbaar niet zo eenvoudig.

De meeste mensen zijn veel te vaag in het stellen van hun doelen (of ze weten niet wat ze écht willen) of ze hebben de verkeerde motivatie, waardoor ze uiteindelijk alsnog vastlopen.

In dit artikel geef ik een aantal oorzaken en tips om hier beter mee om te kunnen gaan en daar iets tegen te doen.

De verkeerde motivatie

Het is meestal niet een gebrek aan motivatie, maar de verkeerde motivatie of een gebrek aan zingeving waar mensen op vastlopen.

Vraag jezelf daarom eens af waar jouw motivatie vandaan komt:

Wat wil je heel graag veranderen en waarom is dit zo belangrijk voor je? Hoe zinvol of hoe zinloos is je doel?

Heb jij doelen gesteld die je zelf heel waardevol vindt of komen ze eigenlijk meer van buitenaf?

Als je wil afvallen, wil je dit dan omdat je graag goed voor jezelf zorgt? Of wil je het omdat je je schaamt over hoe je er uitziet?

Als je gaat solliciteren, wil je die baan dan omdat het past bij je talent en je interesses? Of doe je het meer voor de titel en het geld dat je krijgt?

Iets willen veranderen vanuit angst, schuld, schaamte of je extreme drang om te presteren is een vorm van motivatie die je weliswaar van de bank af trekt, maar die buiten jezelf ligt en zelden lang stand houdt.

Deze externe vorm van motivatie kan uiteindelijk leiden tot meer negatieve stress en ten koste gaan van je vitaliteit.

Haal je er voldoening uit of voelt het meer als een straf? Doe jij het voor jezelf of streef je naar het succes en de erkenning van anderen? Waarom wil je het écht?

Dit zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen, omdat de beste motivatie altijd van binnenuit komt en niet van buitenaf, wat ten koste gaat van je autonomie.

Autonoom gemotiveerd zijn betekent, dat je zelf de controle hebt over je eigen leven en je niet laat leiden door je omgeving.

Je doet dan iets ‘wat je zelf wil’ en belangrijk vindt om te doen, omdat het aansluit bij je sterke kanten en je eigen intrinsieke waarden.

Niet omdat anderen dit heel belangrijk vinden of omdat je het jezelf oplegt en vindt dat ‘het van jezelf moet’.

Actie komt vóór motivatie

Als je iets wilt veranderen in je leven, dan zal je eerst in actie moeten komen en daadwerkelijk iets moeten gaan doen.

Dit klinkt heel logisch, maar de meeste mensen wachten op ‘het juiste moment’ of ‘het perfecte plan’ om iets in hun leven te veranderen.

Dit eindigt meestal in een teleurstelling, omdat ze uiteindelijk nergens aan beginnen en vaak ‘geen zin hebben’ als het erop aankomt.

Stel het niet langer uit en doe iets!

Actie is de brandstof voor onze motivatie en de kleinste stap die je kunt zetten is vaak genoeg om jezelf te inspireren en over te halen om door te gaan.

Bovendien betekent ‘motivatie hebben’ niet dat je ‘ergens zin in hebt’, maar of je het belangrijk vindt en een heel goede reden hebt om het te doen.

Mijn oma zei altijd: “Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin!”

Ja, die vrouw had het destijds al begrepen, zonder ooit een psychologieboek op te pakken of een neurowetenschappelijk artikel te lezen.

Ga niet zitten wachten op ‘positieve gedachten’ of de ‘zin om het te doen’, want dit gaat in tegen alle wetten van onze natuur.

Onze gedachten komen voort uit onze acties en onze waarden integreren door ze te gaan leven, niet andersom.

Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar iets doet en ergens aan begint.

Dit is altijd beter, dan voortdurend na te blijven denken over hoe je het aan moet pakken of wat er allemaal kan gebeuren, waardoor het nooit beter wordt.

The key to success is to start before you are ready.

Stop met het maken van excuses

Er zullen altijd problemen op je pad komen die het je lastig maken en ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt.

Het is dan verleidelijk om op te geven en allerlei externe factoren de schuld te geven, waarom het je niet lukt en geen verantwoordelijkheid (meer) te nemen voor je eigen keuzes.

Gebruik dit niet als een excuus om op te geven, want je kunt altijd wel iets doen om weer een stapje te zetten in de goede richting.

Ga je niet schuldig voelen, omdat je vindt ‘dat je gefaald hebt’, want dat gaat je zeker niet verder helpen, maar wees ook niet té streng voor jezelf en ga jezelf niet de vernieling in helpen, door nóg beter je best te doen, want ook dat werkt averechts.

Werk hard, maar gun jezelf ook voldoende rust, de tijd om iets te leren en de ruimte om ‘fouten’ te maken en heb compassie voor jezelf, wanneer het tegenzit en iets niet is gelukt.

Tegenslagen horen er ook gewoon bij: beschouw ze als leermomenten en blijf altijd denken in oplossingen.

You will either find an excuse or you will find a way.

Niet denken, maar doen

Als je voldoende energie hebt en lekker in je vel zit, dan is er uiteraard niet zo heel veel aan de hand: je zit in een goeie flow en alles gaat bijna vanzelf.

Er komt echter altijd een punt waarop je motivatie afneemt: de stress op je werk neemt toe, je relatie loopt niet zo lekker, je hebt het te druk met je studie of er gebeuren andere dingen die ervoor zorgen dat je enthousiasme wegzakt.

Hoe zorg je er dan voor dat je gemotiveerd blijft en de juiste dingen blijft doen, als je er (op dat moment) totaal geen zin in hebt?

Het antwoord is wederom vrij eenvoudig: stop met denken en ga iets doen.

Ga niet zitten wachten tot ‘alles weer rustiger wordt’ of totdat je ‘weer gemotiveerd bent’, want dan word je het slachtoffer van je eigen uitstelgedrag en dat maakt het steeds lastiger om überhaupt nog iets te doen.

Maak in plaats daarvan een afspraak met jezelf (en/of met een coach of andere mensen uit je omgeving) om je aan je plan te houden.

Denk niet te lang na en pak het zo snel mogelijk weer op, want wat je doet gaat je uiteindelijk veel dichter bij je doelen brengen, dan wat je denkt.

Focus op nieuwe gewoonten

We hebben allemaal een bepaald mate van routine in ons leven.

Deze dagelijkse gewoonten kosten ons weinig energie en we herhalen ze iedere dag zonder dat we er bewust bij stil staan.

Dagelijkse dingen als douchen, tanden poetsen, koffie zetten, etc. en zelfs autorijden hebben je hersenen zo vaak gedaan dat je er niet meer over na hoeft te denken.

Het gaat eigenlijk min of meer vanzelf en we hebben er nauwelijks discipline of wilskracht voor nodig.

Wil jij je doel bereiken? Leg dan je focus op je gedrag en het aanleren van nieuwe gewoonten die bijdragen aan jouw persoonlijke doel.

Dit hoeven niet gelijk hele grote veranderingen te zijn. Integendeel.Begin juist zo klein mogelijk en bouw het langzaam op.

Probeer hierin zo consequent mogelijk te zijn. Dit is in het begin lastig, maar je zult merken dat het langzaam een vast onderdeel wordt van je dagelijkse ritueel.

Motivation is what gets you started. Habits keep you going.

Gun jezelf (meer) tijd

Ineens moet je dingen anders gaan doen.

Meer bewegen, beter slapen, meer plannen, betere keuzes maken, leren omgaan met stress, etc.

Hier heb je discipline voor nodig en je zult bewust bezig moeten zijn om oude gewoonten te vervangen en je gedrag aan te passen.

Gun jezelf tijd om dit leren.

Het is niet iets wat je ‘even in een paar weken doet’, maar een doorlopend leerproces, waarbij je langzaam beter wordt.

Wees geduldig en geef jezelf, zoals gezegd, de ruimte om ‘fouten’ te maken.

Als het een dag niet is gelukt, pak het dan gewoon de dag erna weer op. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om het weer op te pakken.

Be patient. Good things take time.

Maak van het doen het doel

Als je echt ergens in vooruit wilt komen, dan kun je het doel beter loslaten.

Het is namelijk het proces en de dagelijkse en wekelijkse stappen die je zet die voor de beste resultaten zorgen.

Bovendien blijkt uit onderzoeken dat het behalen van onze doelen ons niet heel veel of maar tijdelijk gelukkiger maakt.

Dit betekent niet dat je geen doelen voor jezelf moet stellen, want doelen geven richting aan je leven en kunnen je leven meer zin geven en leuker maken, maar neem het einddoel niet al te serieus en richt je aandacht veel meer op het proces en de weg ernaartoe.

Onze doelen veranderen continu en je kunt wel trainen voor die ene race of wedstrijd, maar de kans dat je deze daadwerkelijk wint hangt af van allerlei externe factoren.

The struggle is guaranteed, success is not.

Focus altijd op je vooruitgang en doe iets wat je voldoening geeft en waar je plezier aan beleeft, ongeacht het doel of resultaat.

Dit is veel waardevoller dan te streven naar iets waar je uiteindelijk niet veel gelukkiger van wordt.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 2500+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!Leon Nan
Vitaliteitscoach en mentor voor mannen die grip op hun leven willen hebben en meer standvastig willen zijn.


Hulp nodig?

Wil jij rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.