De kracht van dankbaarheid

De mens is van nature eigenlijk een chronisch ontevreden en ondankbaar wezen.

We zijn veel meer vatbaar voor negatieve emoties en hebben heel sterk de gewoonte om onze focus te leggen op onze problemen en wat er allemaal niet goed gaat.

We willen namelijk heel graag de controle (over ons leven) hebben en hebben binding en erkenning van een groep nodig, waardoor we heel vaak bezig zijn met onze beperkingen en wat anderen van ons vinden.

Dit komt omdat we een basisbehoefte hebben aan veiligheid en hierdoor altijd op zoek zijn naar ‘gevaar’ en vanuit een evolutionair perspectief helemaal niet ‘geprogrammeerd’ zijn om ons hele leven gelukkig te zijn, maar om te overleven en te blijven zoeken naar ons volgende potentiële ‘probleem’.

Daarom zijn we vaak maar heel eventjes tevreden wanneer we onze doelen behalen, want zodra we verzadigd zijn na het eten van een maaltijd of na het lessen van onze dorst, dan komt daarna vanzelf een volgende behoefte in ons op (als kakken).

En daar worden we niet gelukkig(er) van…

Hoe dankbaar ben jij?

Mensen die regelmatig hun waardering geven en hun dankbaarheid uitspreken zijn vaak gelukkiger dan mensen die dit niet doen.

Het tonen van dankbaarheid geeft je namelijk een positief gevoel en zorgt ervoor dat je niet ontmoedigd raakt of vastloopt met het idee dat je niet vooruit gaat.

Hoe sta jij in het leven?

Richt jij je aandacht op de dingen die wél goed gaan en wat je allemaal wél kunt en waar je dankbaar voor bent? Of ben je alleen maar bezig met wat je beperkingen zijn en wat je allemaal (nog) niet hebt?

Hoe dankbaar ben jij eigenlijk?

Je mag uiteraard ontevreden zijn over je huidige situatie als je daar niet tevreden over bent (wat ook zijn functie heeft), maar wanneer je continu je focus legt op je problemen en wat er (nog) niet goed gaat, dan wordt het een lastige opgave om jezelf te (blijven) motiveren.

Hiermee wil ik de problemen waarmee je worstelt zeker niet bagatelliseren, want veel mensen die ik coach hebben echt genoeg ellende op hun bord en het is soms lastig voor ze om optimistisch te blijven en ergens dankbaar voor te zijn, wanneer alles voor hun gevoel niet goed gaat.

Veel mensen realiseren zich echter niet, hoe goed wij (althans de meesten van ons) het in de westerse wereld hebben.

Ik heb te veel van de wereld gezien en te vaak in erbarmelijke omstandigheden gezeten, om te weten dat wij het in dit land enorm goed voor elkaar hebben en momenteel in een fantastisch tijdperk leven.

Veel mensen staan hier naar mijn idee iets te weinig bij stil.

Ook hebben we de neiging om bevoorrechte dingen zoals: schoon drinkwater, elektriciteit, volle supermarkten en onze vrijheid (van meningsuiting) en onze veiligheid als vanzelfsprekend te beschouwen, terwijl dit een luxe is die in de meeste delen van de wereld onwaarschijnlijk zijn.

Als je over de grens gaat en België inrijdt, dan merk je dat na een paar honderd meter al aan de gaten in de weg en als je nog verder naar het zuiden rijdt, dan kun je het pleepapier al niet meer doorspoelen of je moet gaan zitten schijten boven een gat in de grond.

Dan vind ik Nederland helemaal zo gek nog niet…

Waar ben jij dankbaar voor?

Kun jij je dankbaar zijn voor de kleine alledaagse dingen, zoals bijvoorbeeld: een werkende wc, het dak boven je hoofd, het bed waarin je slaapt, een warme douche, je favoriete muziek, een kop koffie of appje van een goede vriend(in)?

Kun jij dankbaar zijn voor ALLES wat er op dit moment in je leven is? Dus niet alleen de mooie dingen, maar ook voor de negatieve shit in het leven?

Dankbaarheid is een vaardigheid die je kunt leren.

Begin je dagen eens met een moment van optimisme (bijv.: ”Wat er ook gebeurt, vandaag maak ik er een goede dag van!”),  geef eens wat vaker een compliment aan iemand in je omgeving en schrijf aan het einde van de dag eens op waarvoor je dankbaar bent.

En niet alleen de positieve dingen, maar óók de nare dingen die je hebt meegemaakt.

Wat heb je geleerd of zou je kunnen leren van die vervelende situaties? Wat zou het je mogelijk kunnen opleveren? Kun je er nu dankbaar voor zijn?

Dit kan heel waardevol zijn en alsnog bijdragen aan je geluk.

Our favorite attitude should be gratitude.
– Zig Ziglar


Vind je dit artikel interessant? Meld je dan net als 1000+ anderen aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt regelmatig een update of een waardevol inzicht van mij in je mail!HULP NODIG?