Boosheid doe je zelf

Leestijd: 4 minuten

Als puber was ik een behoorlijk driftig mannetje. Ik wilde heel graag aandacht, kon slecht tegen mijn verlies en schopte vaak tegen dingen aan als ik mijn zin niet kreeg.

Dit hoorde vast bij de fase van mijn leven, maar het heeft toch nog heel wat jaren geduurd, voordat ik mijn boosheid en agressie onder controle had.

Ik wist ook niet beter.

Er werd bij ons thuis niet echt openlijk gesproken over onze gevoelens en als ik iets deed wat niet hoorde, dan kreeg ik (zo nu en dan) een klap voor mijn kop of een schop onder mijn kont, want: “Wie niet horen wilde, die moest maar voelen!”

Hier ben ik naar mijn mening niet slechter door geworden, maar het past denk ik niet meer in deze tijd – en het zegt vooral iets over je eigen emotionele trauma’s, als je niet in staat bent om gelijkmoedig te blijven, wanneer anderen je irriteren of over je grenzen gaan.

Ook gaat het je relaties om zeep helpen, als je denkt dat je ‘het recht hebt’ om boos te blijven of altijd je gelijk wilt halen of alles kort en klein slaat om erkenning te krijgen, zoals ik dat vroeger deed.

Het heeft even geduurd, maar inmiddels heb ik geleerd om mijn destructieve driften de baas te blijven en ontdekt dat je emoties kunt leren beheersen, door de gevoelens en gedachten die daarbij horen te observeren.

Dit realiseerde ik me echter pas 20 jaar later, toen ik in een stilteretraite ging zitten mediteren en erachter kwam waar boosheid vandaan komt en ook wat er dan met je lichaam gebeurt.

Het is de reden waarom ik nu altijd kalm kan blijven en sindsdien nooit meer uit mijn plaat ga. #zogoedalszen

En ik heb me ook gerealiseerd, hoe krankzinnig het is om anderen verantwoordelijk te houden voor hoe we ons voelen – en hoe verslaafd we zijn aan onze emoties (en aan ons zelfbeeld) – en dat we voortdurend onze eigen angsten en onzekerheden op anderen projecteren.

Boos op jezelf

Boosheid komt niet uit de buitenwereld, maar komt altijd door jezelf.

Nee, geloof me, het ligt niet aan je ongehoorzame kinderen, je opdringerige schoonfamilie, je incompetente collega, die rij bij de kassa, de ochtendfile of aan alle andere irritante mensen in je omgeving, maar altijd aan jou.

Altijd. Echt.

Hiermee wil ik niet zeggen dat jouw omgeving je niet kan frustreren, maar als je boos bent, dan is het tijd om kritisch naar jezelf te kijken, want waarschijnlijk heb je zelf één van je belangrijkste waarden overschreden of iets nog niet geleerd.

Boosheid wordt vaak veroorzaakt door een gevoel van onveiligheid en machteloosheid, wat al ontstaat in onze kindertijd.

Het is het gevolg van angst en van de overtuiging dat er ‘iets niet goed gaat’ en dat je het gevoel van controle bent kwijtgeraakt of ergens naar verlangt.

Wat is die angst of dat verlangen? Onderzoek dit eens en spreek het uit!

Ga je boosheid niet onderdrukken of negeren, maar durf je kwetsbaar op te stellen en uit te spreken wat je dwars zit.

Anders gaat het absoluut voor een flinke emotionele kater zorgen en ten koste gaan van je relatie(s), want het komt er, in welke vorm dan ook, uiteindelijk toch uit.

“Where there is anger, there is always pain underneath.” – Eckart Tolle

Boosheid is niet het probleem

Boosheid is niet per definitie goed of slecht. Het gaat vooral om wat je ermee doet en hoe je ermee omgaat.

We hebben namelijk een bepaalde mate van agressie nodig om onze waarden aan te geven en ervoor te zorgen dat anderen onze grenzen respecteren.

De manier waarop de meeste mensen hun boosheid uiten is echter zelden constructief: het slaat bij veel mensen namelijk om in woede en dat is één van de meest destructieve emoties die er is.

Woede kan uiteindelijk leiden tot verbittering en een minachting voor anderen én voor jezelf (!) en de behoefte aan vergelding en wraak.

Stop! En pauzeer even!

Lees die laatste zin nu nog een keer en vraag jezelf dan eens af: “Is dit de persoon die je wil zijn?”

Er zijn echt betere manieren om je boosheid te uiten en op een liefdevolle manier je verlangens duidelijk te maken, zonder uit verbinding te raken.

Bovendien word je er niet aantrekkelijker op als je ‘verslaafd bent aan drama’ en jij je niet normaal (lees: volwassen) kan gedragen.

Wat verwacht je ermee te bereiken?

Mensen gaan je echt niet met meer respect behandelen of meer erkenning geven, als jij als een kind van vier volledig over de rooie gaat.

Of denk jij soms van wel?

Boos of blijven lachen?

Humor is de beste remedie om boosheid tegen te gaan.

Kun jij ergens (nog) niet om (glim)lachen? Maak er dan een rouwproces van.

Het is beter om ergens verdrietig over te zijn, dan uiteindelijk ‘het slachtoffer’ te worden van je eigen woedeaanvallen. Hoe bevredigend en belonend dit soms kan aanvoelen.

De oorzaak van onze boosheid ligt doorgaans vele lagen dieper en er zit meestal meer trauma onder onze extreme boosheid, dan wat er aan de oppervlakte gebeurt. 

Boosheid kan, wanneer het omslaat in woede, enorm verwoestend zijn en veel kapot maken, maar daarnaast is het is ook een bron van creatie en een heel krachtige energie, die we zouden kunnen benutten.

Er zit altijd een pijn, een onzekerheid, een angst, een verdriet of juist een diep verlangen onder onze boosheid.

Dus wat dat is, dát is de vraag.


Vind je dit artikel interessant?
Download dan net als 3000+ anderen mijn e-book en ontvang meer inzichten van mij in je mail!LEON NAN
Vitaliteitscoach voor mannen die standvastig willen zijn en meer zelfbewust en zinvol willen leven.


Hulp nodig?

Wil jij meer rust in je hoofd, energie in je lijf en zin in je dagen? Then let’s talk! Klik hieronder en plan direct een vrijblijvend gesprek.